I. Šimonytė: Lietuva prašo Danijos „AstraZeneca“ vakcinos | Diena.lt

I. ŠIMONYTĖ: LIETUVA PRAŠO DANIJOS „ASTRAZENECA“ VAKCINOS

Lietuva prašo Danijos perduoti jai „AstraZeneca“ koronaviruso vakcinas, ketvirtadienį pranešė premjerė Ingrida Šimonytė.

„Mes tą jau padarėme vakar“, – žurnalistams Seime sakė premjerė.

„Tiesiog kreipėmės dar vakar, pasakėme, kad jeigu Danija svarstytų pasidalinti šiais kiekiais, mes tikrai mielai būtume tarp tų, kurie perimtų“, – kalbėjo ji.

Danija šią savaitę tapo pirmąja Europos Sąjungos šalimi, nusprendusia visiškai nebenaudoti „AstraZeneca“ vakcinos.

Pasak Lietuvos premjerės, kol kas nėra aišku, į kokius kiekius galėtų pretenduoti Lietuva ir kaip Danija nuspręs juos padalinti.

I. Šimonytė sako neabejojanti, kad norinčių pasiskiepyti šia vakcina Lietuvoje bus.

Anksčiau apie ketinimą prašyti Danijos nepanaudotos vakcinos pranešė ir Latvija.

Šalis sprendimą atsisakyti „AstraZeneca“ priėmė dėl įtariamo reto, bet rimto šalutinio poveikio, nepaisant Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos vaistų agentūros rekomendacijų tęsti skiepijimą šia vakcina.

Danijoje daugiau nei 140 tūkst. žmonių gavus anglų ir švedų kompanijos vakciną, užregistruoti du su skiepais susiję trombozės atvejai, kurių vienas buvo mirtinas.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Anonimas

Mieli danai , pagailėkit ir mūsų....

Skandinavai neskuba+

Jei ką domina, esu ne vien tik medikas, bet ir medicinos mikrobiologas. Ir gerai prisimenu pirmuosius jau nepriklausomos Lietuvos metus, kai Kopenhagos (vėliau - ir Gioteborgo) mikrobiologai Kaune ir Vilniuje teikė moralinę ir profesinę pagalbą ir realią paramą lietuviams. Todėl ir žinau Danijos pajėgumus aptariamoje srityje ne iš politikavimo specialistų.

Klpd.

Man įdomus ir kitas klausimas - dėl testų. Kodėl testus nusipirkt galima ne vaistinėse(kur galėtų būti ir testavimo vieta bei darbuotojas) o sumautose privačiose poliklinikose kur šitie spekuliantai užsideda sau kainą kokią nori? Man valstybė turi garantuoti nemokamą sveikatos priežiūrą ir gydymą(pagal LR Konstituciją), o esant tokiai ekstremaliai, kaip dabar, situacijai niekas neturi teisės būtinų dalykų atiduoti kažkieno privačiam pasipelnymui. Primenu kad pri'vatnykai ima už testą 15Eu kai jis kainuoja 7.Taip pat pranešu kad jau varomi varijantai kai prireikus greitesnio testo(galimai testavimo eilės specialiai ilginamos) reikia mokėti 60Eu.KĄ GALVOJA VALDŽIA IR KUR JI?Ar ne būtent čia ji turi viską tinkamai sužiūrėti ir sureguliuoti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS