Į sutrikusio vystymosi kūdikių namus – tik pagal sąrašą | Diena.lt

Į SUTRIKUSIO VYSTYMOSI KŪDIKIŲ NAMUS – TIK PAGAL SĄRAŠĄ

  • 0

Sveikatos apsaugos ministerija per artimiausius mėnesius parengs naują tvarką, kokie vaikai galės būti priimami į sutrikusio vystymosi kūdikių namus. Siekiama, kad rimtų negalavimų neturinčių vaikų tokiose įstaigose nebeliktų.

„Pirmiausia mes, Sveikatos apsaugos ministerija, turime parengti medicininių kriterijų - ligų ir susijusių sveikatos sutrikimų, specialiųjų poreikių - sąrašą, būtent vadovaujantis tuo sąrašu vaikai ir bus priimami į sutrikusio vystymosi kūdikių namus. Bus atrenkami tie vaikai, kuriems reikalinga nuolatinė sveikatos priežiūros specialistų priežiūra. Sveikus vaikus bus siūlomi įvaikinti arba globoti“, - BNS pasakojo sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Taip nusprendė nuo kovo mėnesio veikusi Sveikatos apsaugos ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų specialistų darbo grupė, kuri turėjo parengti veiksmų planą, kaip pereiti nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliems, likusiems be tėvų globos vaikams.

Anot ministrės, rimtų sutrikimų neturinčių pamestinukų siuntimas į sutrikusio vystymosi kūdikių namus yra nuo sovietmečio likusi ydinga praktika.

„Aš dar dirbdama vaiko teisių apsaugos kontroliere labai labai seniai sakiau, ir mes turėjome atlikę visų Lietuvos sutrikusio vystymosi kūdikių namų analizę - kiek ten yra neįgalių vaikų ir kiek sveikų, ir buvo tokie siūlymai teikiami, tai buvo atlikta dar 2006 metais“, - pasakojo R.Šalaševičiūtė.

Jos duomenimis, sutrikusio vystymosi kūdikių namuose tik 15-25 proc. vaikų reikalinga nuolatinė medikų priežiūra.

Darbo grupė taip pat pasiūlė tobulinti kūdikių namų finansavimo modelį taip, kad globos paslaugos būtų apmokamos per Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, be to, numatoma labiau plėtoti paslaugas neįgalius vaikus auginančioms šeimoms bei nėščiosioms, kurios turi didelę riziką susilaukti tokių vaikų.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pavasarį pateiktoje pažymoje taip pat yra atkreipusi dėmesį, kad įstaigose, prilyginamose sutrikusio vystymosi kūdikių namams, būtini pokyčiai. Tarp jos siūlymų Sveikatos apsaugos ministerijai buvo raginimas įvertinti visų sutrikusio vystymosi kūdikių namuose globojamų vaikų sveikatos priežiūros paslaugų poreikio pagrįstumą ir priimti sprendimus dėl globos vaikams tęstinumo sveikatos priežiūros įstaigose tikslingumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS