Įspėja keliautojus: Ispanijoje – per mėsą plintančios ligos protrūkis | Diena.lt

ĮSPĖJA KELIAUTOJUS: ISPANIJOJE – PER MĖSĄ PLINTANČIOS LIGOS PROTRŪKIS

  • 1

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC),  remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) informacija, praneša apie išplitusį listeriozės protrūkį Ispanijoje.

ELPKC duomenimis, iki rugpjūčio 22 d. iš viso diagnozuoti 175 su šiuo protrūkiu susiję listeriozės atvejai. Susirgimai registruoti Andalūzijoje (161 atv.), Madride (5), Aragone (3), Astūrijoje (3), Katalonijoje (2), Ekstremadūroje (1). Protrūkis siejamas su skrudinta kiaulienos mėsa (prekinis ženklas ,,La Mecha“), kurią gamina Sevilijoje esanti kompanija.

Ispanijos atsakingų institucijų duomenimis, šia produkcija buvo prekiaujama tik Ispanijoje. Ji šiuo metu yra pašalinta iš prekybos. Tačiau dėl ilgo listeriozės inkubacinio periodo bei dėl didelio turistų skaičiaus Andalūzijoje, dar gali pasitaikyti ligos atvejų tiek Ispanijoje, tiek kitose šalyse.

ULAC primena, kad šiais metais nuo listeriozės Lietuvoje mirė du garbaus amžiaus pacientai.

Listeriozę sukelia Listeria monocytogenes bakterijos. Pagrindinis listerijų infekcijos šaltinis yra gyvūninis maistas, nepakankamai apdorotas karščiu. Daugeliui sveikų žmonių Listeria monocytogenes bakterijos nesukelia visiškai jokių simptomų, tačiau žmonėms su nusilpusia imunine sistema gali išsivystyti sunkios ligos klinikinės formos. Nėščiosioms listeriozė gali pasireikšti ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos ar gripo požymiais, taip pat gali būti persileidimo, naujagimio listeriozės priežastimi. Vyresnio amžiaus asmenims ir asmenims, kurių imunitetas nusilpęs, L. monocytogens bakterijos gali sukelti meningitą, encefalitą, sunkią kraujo infekciją ir kt.

Didesnę riziką susirgti listerioze turintiems asmenims ULAC specialistai rekomenduoja:

Vartoti tik gerai karščiu apdorotą gyvūninį maistą: jautieną, kiaulieną, paukštieną ir kt;

kruopščiai plauti žalias daržoves (prieš vartojimą);

žalią mėsą laikyti atskirai nuo šiluma apdoroto ar vartojimui paruošto maisto, siekiant išvengti kryžminės maisto taršos;

kruopščiai plauti rankas, įrankius, paviršius po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis;

vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų;

ilgiau  šaldytuve laikytą  paruoštą maistą pakankamai gerai iškaitinti prieš vartojimą;

vengti bet kokio ilgesnį laiką šaldytuve laikyto gyvūninio maisto, ypatingai paštetų;

vengti šaltai rūkytų jūros produktų, šaltai rūkytų dešrų ar kitų panašių mėsos gaminių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,apie asmenini SKONI...,

tokios MESOS MAN!!! labai paTINKA...,budamas PREKYBOS CENTRE visuomet ILGAI neGALVODAMAS dedu JAS i KREPSI..,ypac kai GEROS NUOLAIDOS... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS