Išsausėjusi nosies gleivinė. Kas lemia ir kokie to padariniai? | Diena.lt

IŠSAUSĖJUSI NOSIES GLEIVINĖ. KAS LEMIA IR KOKIE TO PADARINIAI?

  • 3

Nosies gleivinės išsausėjimas – labai nemalonus jausmas. Ši gleivinė labai svarbi kvėpuojant, filtruojant orą ir apsisaugant nuo begalės bakterijų, kurios iš oro gali patekti į žmogaus organizmą. Kad ji neišsausėtų, labai svarbu vėdinti patalpas ir tinkamai rūpintis nosies higiena.

Svarbu žinoti simptomus

Išsausėjusi nosies gleivinė turi įvairių simptomų, kuriuos itin svarbu atpažinti laiku tam, kad išvengti didesnių problemų. Pasak vaistininkės Lauros Mockutės, žmogus iš esmės pajunta, kai nosis tampa sausesnė nei įprastai – tai sukelia nemalonių pojūčių. Itin svarbu ligos požymius atpažinti dar pirmoje stadijoje.

„Nosies išsausėjimą gali rodyti tokie simptomai kaip diskomfortas, įvairūs įtrūkimai, šašiukai nosyje, kraujavimas iš nosies landos, didesnis sekreto išsiskyrimas, opų, žaizdų atsiradimas, padažnėjusios virusinės ir bakterinės ligos“, – sako L.Mockutė.

Vaistininkė išskiria ir keletą retesnių simptomų, kurie gali būti sunkiau atpažįstami – nosies niežulys, čiaudulys, nosies landos dirginimas ir užsikimšimas, akių dirginimas, ašarojimas.

Gali lemti daugybė priežasčių

Nosies gleivinė gali išsausėti dėl skirtingų priežasčių. Gleivinės darbą ypač veikia oro temperatūros svyravimas, prie to šaltuoju sezonu gali prisidėti šildytuvas, o šiltuoju – oro kondicionierius.

„Staigus temperatūros pasikeitimas stipriai prisideda prie nosies gleivinės išsausėjimo. Taip pat svarbu atkreipti į suvartojamo vandens kiekį ir išsitirti, ar organizmui netrūksta A ir D vitaminų, jų trūkumas gali lemti nosies sausumą“, – sako vaistininkė.

Nosies išsausėjimą gali lemti ir biologinis senėjimas. Senstant mažėja liaukų nosies gleivinėje, kurios atsakingos už gleivių gaminimą. Vyresnio amžiaus žmonės kur kas dažniau susiduria su šia problema, kuri vėliau gali išsivystyti į lėtinį atrofinį rinitą.

Gali pereiti į sinusitą

Nesigydant atsiranda didelė rizika susirgti virusinėmis, bakterinėmis ar alerginėmis ligomis. Gali atsirasti ūminė sloga ir peršalimas, kuris gali prieiti iki sinusito.

Uždelstas nosies gleivinės išsausėjimo gydymas ar laiku neatpažinti simptomai gali padidinti komplikacijų riziką, tai apsunkintų ir prailgintų gydymą.

„Padariniai gali būti labai rimti. Pajutus pirmuosius simptomus, patartina nedelsti ir kreiptis į gydytoją. Nesigydant, atsiranda didelė rizika susirgti virusinėmis, bakterinėmis ar alerginėmis ligomis. Gali atsirasti ūminė sloga ir peršalimas, kuris gali prieiti iki sinusito. Kaip vieną iš retesnių komplikacijų išskirčiau: tonzilitą, otitą ir bronchitą“, – teigia vaistininkė.

Kartais pridaro žalos

Norint išvengti komplikacijų ir pagreitinti gydymo procesą, svarbu gydytis tinkamais preparatais. Vaistininkė pabrėžia, kad kai kurie nosies purškalai gali atnešti daugiau žalos nei naudos.

„Žmonės dažnai naudoja dekongestantus (nosies gleivinės paburkimą mažinančius vaistus – red. past.), kurie sloguojant mažina paburkimą ir padeda lengviau kvėpuoti, tačiau jie kartu sausina nosies gleivinę. Jų negalima vartoti ilgiau nei 5–7 dienas ir dažniau nei 2–3 kartus per dieną. Minėtus purškalus patarčiau keisti į jūros vandenį, jis ne taip stipriai sausina nosies gleivinę”, – sako ji.

L.Mockutė rekomenduoja drėkinančius purškalus su dekspantenoliu, jie atkuria nosies gleivinę, skatina regeneraciją ir gydo šašus. Taip pat tinkami įvairūs tepaliukai ir aliejiniai lašai. Itin svarbu nepamiršti nosies higienos – plauti nosį kartą per dieną, tai sumažins gleivinės išsausėjimą. Taip pat svarbu rūpintis, kad namų ir darbo patalpos būtų nuolatos vėdinamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Monika

taip..prasideji nuo kaukiu devejimo ir kasdien pagaliuku kaisiojimas i nosi visiska beprotyste kuri susargdino pasauli...ir nekalbu apie kitas coronos pasekmes ir mirtis

Vida

Pritariu Anonimui. Man irgi viskas prasidėjo nuo kaukių dėvėjimo. Tai va kokia kaukių “nauda”… Norisi verkt.

Anonimas

Nosies sausėjimas gali atsirasti po kaukių dėvėjimo.Nes kaukės yra pasiūtos iš sintetinės medžiagos,kuri matomai neištirta kaip veikia žmogaus odą , nosies ertmę.Iš kokios tai sintetikos.Rašau is savo patirties,nuo kaukės dėvėjimo pradėjo burkti nosies galiukas ir nosies kvėpavimo kanalai pradėjo sausėti.O tai reiškia kad kaukė kenke.Po dėvėjimo pasidarė geriau, tačiau dar kolkas reikia tepti nosies vidų su vazelinu,taip, paprasčiausių vazelinu.Viskas pradėjo susitvarkyti.Tai štai ką tos kaukės ,daugumai žmonių sukėlė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS