Jei žmonių nevadiname vėžiais, kodėl vadiname daunais? | Diena.lt

JEI ŽMONIŲ NEVADINAME VĖŽIAIS, KODĖL VADINAME DAUNAIS?

Jei vėžiu sergančių žmonių nevadiname vėžiais, tai kodėl Dauno sindromu sergantį žmogų vadiname daunu? Skaudu, nes šis žodis vartojamas norint kažką įvardinti kaip kvailą, pajuokti, sako Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacijos vadovė Neringa Šalugienė.

Visuomenėje yra daug mitų, susijusių su Dauno sindromu. Vienas gajausių – kad vaikai su Dauno sindromu gimsta šeimose, kurios yra asocialios, linkusios į alkoholizmą ar kažką blogai darė nėštumo metu.

„Tai yra tiesiog loterija su tam tikru skaičiumi laimingų bilietų. Kiekvienas tą bilietą galime laimėti. Visiems tai būna siurprizas. Niekas nėra tam pasiruošęs“, – pabrėžia N. Šalugienė.

Kaip rodo pasaulinė statistika, vaikas su Dauno sindromu gimsta vienai iš 800 šeimų. Taip pat gajus mitas – visų sindromu sergančių žmonių sugebėjimai yra vienodi.

Žmogų su Dauno sindromu reikia priimti ne pagal veidą. Jei žmogus elgiasi adekvačiai, adekvačiai jį ir priimame.

„Visuomenė suvokia, kad žmogus, sergantis Dauno sindromu, lygus kitam žmogui, sergančiam Dauno sindromu. Pamatę veidą, turintį Dauno sindromo požymių, dažnai žmonės jau galvoja, kad jis yra kvailas. Tikrai nebūtinai taip yra“, – akcentuoja asociacijos vadovė.

Ji prisiminė pavyzdį, kuomet 10-ies metų vaikas atėjo pas akių gydytoją. „Vaikas skaito, rašo, eina į mokyklą ir serga Dauno sindromu. Jis išvardija raideles, kiek mato, su įvairiais aparatais jam padaromi gana sudėtingi tyrimai. Ir pertraukėlės metu, kai reikia palaukti rezultatų, vaikui duoda pažaisti su barškučiu. Vaikas į tai žiūrėjo labai keistai“, – pabrėžia N. Šalugienė, palygindama, kad tai – tas pats, kas suaugusiam žmogui pažaisti su žaisline mašinyte.

„Žmogų su Dauno sindromu reikia priimti ne pagal veidą. Jei žmogus elgiasi adekvačiai, adekvačiai jį ir priimame“, – sako vadovė.

Pasaulinės Dauno sindromo dienos proga skelbta akcija – primegzti skirtingų spalvų kojinių. Jų gauta apie pusantro tūkstančio porų. Pasirinktas toks simbolis, nes kojinės forma primena chromosomą, o būtent chromosomos skirtumai ir lemia Dauno sindromą.

Taip pat šią dieną žmonės raginami dėvėti skirtingos spalvos kojines.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nematau

Nieko blogo - tai ir yra daunas, o ne koks klaunas. Mūsų giminėj buvo toks - geros dūšios tik gyveno iki 35 metų.

Vardas

Nu tik nebesvaikit

SUSIJUSIOS NAUJIENOS