Kaip pergudrauti PMS: 10 patikrintų būdų | Diena.lt

KAIP PERGUDRAUTI PMS: 10 PATIKRINTŲ BŪDŲ

  • 2

Daugelis moterų kiekvieną mėnesį gyvena besivadovaudamos dviem kalendoriais: įprastu ir asmeniniu menstruacijų ciklo kalendoriumi. Teigiamų emocijų nekelianti dargana už lango sustiprina ir nemalonų, tūkstančius Lietuvos moterų varginantį priešmenstruacinį sindromą (PMS). Nuotaikos nebuvimas, nuolatinis noras užkandžiauti, ašaros, nemiga – tai tik keli PMS požymiai. Moterų sveikatos specialistų teigimu, išvengti PMS dažnai padeda vos kelių svarbių taisyklių laikymasis.

Ginekologė Ingrida Kravčenkienė drauge su specialistais pateikia 10 patarimų, padėsiančių pabėgti nuo priešmenstruacinio sindromo, rinkinį.

1. Kasdien mankštai skirkite bent 30 minučių. Mankštos pobūdis – ne taip svarbu. Galite rinktis šokius, jodinėjimą, plaukimą ar net vaikščiojimą – bet kokią fiziškai aktyvią veiklą. Taip pat privalu 1-3 valandas per savaitę skirti aerobikai ar kitai raumenis stiprinančiai veiklai. Tai ne tik sutvirtins raumenis, bet ir padės sutramdyti liūdesį, nerimą bei sureguliuoti kūno svorį.

2. Miegokite ant nugaros. Kitos miego pozicijos sukuria papildomą svorį gimdai. Tokia apkrova sustiprina PMS būdingus pilvo skausmus. Gulėjimas ant nugaros mažina spaudimą, todėl poilsis tampa kokybiškesnis.

3. Sureguliuokite mitybą. Stenkitės valgyti sveiką, subalansuotą maistą, vartokite daug daržovių ir grūdinių produktų. Kritiniais momentais patartina sumažinti valgio porcijas ir vietoje dviejų ar trijų valgių per dieną pasimėgauti keliais sveikais užkandžiais. Taip pat reikėtų vengti cukraus, medaus, sirupų ir baltų miltų. Nepiktnaudžiaukite vaisiais ir jų sultimis.

4. Mitybą papildykite vitaminais ir mineralais. Į kasdienio maisto racioną įtraukite folio rūgštį, kalcį, magnį, vitaminus B-6 ir D. Papildomi vitaminai padės sumažinti skausmus ir sušvelnins dirglumą.

5. Pasitelkite vaistažoles. PMS simptomus numalšinti padeda nakvišų aliejus. Taip pat nusiraminti padeda imbieras, aviečių lapai, kiaulpienės. Ypač sunkiu atveju išgerkite valerijonų arbatos puodelį.

6. Venkite streso. Išbandykite įvairius atsipalaidavimo būdus: gilų kvėpavimą, meditaciją, jogą, masažus. Galite prisijungti prie panašias emocijas išgyvenančių moterų arba, jei streso kiekis tampa nevaldomas, kreiptis į šeimos gydytoją.

7. Neberūkykite. Jei reikia geros priežasties mesti rūkyti, štai ji: tyrimai įrodo, kad rūkančios moterys patiria dvigubai daugiau neigiamų PMS simptomų negu tos, kurios niekuomet nerūkė. Atsisakiusi cigarečių galite visiškai apsaugoti save nuo neigiamų emocijų kaupimosi.

8. Mažinkite suvartojamą alkoholio ir kofeino kiekį. Šie produktai labai sustiprina PMS simptomus. Ne tik alkoholis ir kava, bet ir kakava bei šokoladas PMS metu turėtų būti vartojami itin saikingai. Tai padaryti sunku, nes ciklo metu moterims pasireiškia ypatingas šių produktų poreikis.

9. Konsultuokitės su medikais. Jei emocijų ar fizinių skausmų nebegalite pakęsti, kreipkitės į profesionalus – šeimos gydytojas ar ginekologas, įvertinęs nusiskundimus, pasiūlys efektyviausias priemones PMS simptomų pašalinimui. 

10. Naudokite tinkamas higienos priemones. Tai nepašalins emocinio jautrumo, tačiau sustiprins saugumo ir pasitikėjimo savimi pojūtį dar neprasidėjus menstruacijoms. Kokybiškos priemonės užtikrins fizinę sveikatą, padėdamos išvengti infekcijų, gausių išskyrų ir nenumatytų nepatogumų, galinčių dar labiau sugadinti subjurusią nuotaiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ona

Gerai padeda nakvišų aliejus.Pačios išbandytas

moteris

kazkur paskaiciau, kad reikia valgyti brokolius.Pradejau juos valgyti daznai ir neliko jokiu skausmu, net nebejauciu, kada jos turetu prasideti.Isbandykite ir jus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS