Kaip prižiūrėti namų vaistinėlę? | Diena.lt

KAIP PRIŽIŪRĖTI NAMŲ VAISTINĖLĘ?

  • 0

"Kauno dienos" rubrika "Sveikatos mokykla" keičia kursą: šiandien pradedame pamokas apie farmaciją. Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Farmakotechnikos katedros vedėja lektorė Danguolė Grūnovienė aiškina, kaip svarbu saugiai ir tinkamai saugoti vaistus namuose.

Net ir nedidelės ligos ar negalavimai – skrandžio skausmas, viduriavimas, sloga, alergija gali sutrikdyti nuotaiką, pakeisti planus, o jei tai kartojasi dažnai, lemia gyvenimo kokybę.

Norėdami apsisaugoti nuo negalavimų, dažniausiai pasiruošiame iš anksto suteikti pirmąją pagalbą ir bene visi turime namų vaistinėlę. Tačiau ne visi atkreipiame deramą dėmesį į jos turinio kokybę, kuri  priklauso nuo vaistų laikymo sąlygų.

Dažnuose namuose vaistinėlė neturi nuolatinės vietos, vaistai sumetami kur papuola ir į ką papuola, nors jie turi būti saugioje vietoje, laikomi tinkamomis sąlygomis. Neretai vaistai saugomi netinkamai: drėgnose ir temperatūros reikalavimų neatitinkančiose, vaikams prieinamose vietose. Karštis ir drėgmė gali sumažinti vaisto veiksmingumą, pavyzdžiui, šiltoje aplinkoje aspirinas gali suskilti į acto ir salicilo rūgštis, kurios dirgina skrandį.

Karštis ir drėgmė gali sumažinti vaisto veiksmingumą, pavyzdžiui, šiltoje aplinkoje aspirinas gali suskilti į acto ir salicilo rūgštis, kurios dirgina skrandį.

Būtina paisyti gydytojų nurodymų ir gamintojų informacijos, išdėstytos informaciniuose lapeliuose, apie saugų vaistų vartojimą ir laikymo sąlygas. Pastaruoju metu vis daugiau vaistų įsigyjama internetu, o jų platintojai gali būti nepatikimi, daugėja neaiškios kokybės vaistų, kurie parduodami ir turguje.

Dažnai žmonės nežino, ką daryti su nebenaudojamais vaistais, kaip juos tinkamai sunaikinti, nesukeliant pavojaus aplinkai ir žmonių sveikatai. Reikia įvertinti tai, kad vaistuose apstu cheminių medžiagų, kurios tirpsta ir gali patekti į aplinką, užteršti dirvožemį ir gruntinį vandenį. Farmacijos specialistai rekomenduoja namų vaistinėlę peržiūrėti reguliariai. Joje radus  pasibaigusio galiojimo arba tiesiog nereikalingų vaistų, juos nedelsiant reikia nunešti į bet kurią Lietuvos vaistinę. Jos perduoda vaistus saugiai sunaikinti.

Danguolė Grūnovienė/Asmeninio arch. nuotr.

Pasenusių ar pasibaigusio galiojimo vaistų kaupimas namuose padidina apsinuodijimų tikimybę, o netinkamas atsikratymas jais, kai seni vaistai metami kartu su buitinėmis šiukšlėmis į konteinerius, nuleidžiami kanalizacijos vamzdžiais, daro žalą aplinkai. Mus supančią aplinką reikia saugoti, todėl nereikalingi vaistai turi būti renkami atskirai nuo komunalinių atliekų ir atiduodami vaistinėms. Visi gyventojų į vaistines atnešti nereikalingi vaistai yra priimami nemokamai.

Vaistų laikymo, kaip ir vartojimo, taisyklės yra labai griežtos.

1. Negalima laikyti vaistų virš šilumos šaltinių, prastai vėdinamose patalpose.

2. Vengtina vaistus ilgai laikyti automobilyje, ant palangės.

3. Geriausia namų vaistinėlę laikyti užrakintą.

4. Negalima vartoti tablečių ar kapsulių, jei pasikeitusi jų spalva, vientisumas, aspirinas – su acto kvapu. Nitroglicerinas vartoti netinkamas jau po dviejų mėnesių, net jeigu jo pakuotė ir nepaliesta – šis vaistas greitai praranda savo gydomąsias savybes ir gali pakenkti sveikatai.

5. Negalima vartoti tirpalų, jei bent kiek pasikeitusi jų spalva, skonis, kvapas, konsistencija, jei juose yra nuosėdų.

6. Nevalia vaistus vaikams lyginti su saldainiais.

7. Būtina žinoti, kokių vaistų turite namuose. Verta susirašyti jų pavadinimus ir kiekius, vartojimo laiko pabaigos datą.

8. Nelaikyti namuose nereikalingų vaistų. Pasibaigus jų galiojimo laikui atnešti į bet kurią vaistinę, kur jie surenkami nemokamai.

10. Nekaupti receptinių vaistų atsargų, jų likučių, kai pakuotėje 2–3 tabletės ar kapsulės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS