Kaip racionaliai vartoti vaistus? | Diena.lt

KAIP RACIONALIAI VARTOTI VAISTUS?

  • 0

Jei tenka vartoti ne vienus, o keletą vaistų, labai svarbu žinoti, kuriuos kada gerti, kokią pertrauką daryti. Visa tai puikiai žino ir mums aiškina Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Farmakotechnikos katedros vedėja lektorė Danguolė Grūnovienė.

Psaulio sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau nei pusė visų parduodamų vaistų yra paskiriami ir įsigyjami nesilaikant racionalios farmakoterapijos principų. Kas antras pacientas nesilaiko gydymo rekomendacijų.

Pasitaikantys pažeidimai: per didelės ar nepakankamos dozės, klaidingas vartojimas. Visa tai švaisto ribotus išteklius ir kelia grėsmę sveikatai. Dažnai analizuojami neracionalios farmakoterapijos pavyzdžiai – polifarmacija, netinkamas antibiotikų vartojimas, vaistų skyrimas, nesilaikant gydymo schemų, dažniau, nei reikėtų, naudojamos injekcinės vaistų formos, netinkama savigyda, vaistų vartojimo režimo nesilaikymas.

Polifarmacija – daugelio vaistų vartojimas vienu metu. Kuo daugiau vaistų vartojama, tuo didesnė tikimybė neatitikti  indikacijų, didesnė šalutinių poveikių ar vaistų sąveikos rizika. Didėja ir gydymosi išlaidos.

Be abejo, daugiau vaistų vartoja vyresnio amžiaus žmonės, nes  metams bėgant jie suserga vis daugiau lėtinių ligų. Kiekvienai jų  reikia atskiro gydymo. Dėl to didėja skiriamų vaistinių preparatų skaičius, juos suderinti yra sunku, daugėja painiavos pacientui – kas, nuo ko ir kaip vartoti. Tuo labiau kad vaistus dažnai rekomenduoja ne tik šeimos gydytojas, bet ir keli kiti skirtingų sričių gydytojai, farmacijos specialistai. Gali atsitikti, kad iš paskirtų vaistų gausybės kai kurie gali dubliuotis, malšinti simptomus, o pagrindinis gydymas nevyks.

Vaistininko užduotis – sumažinti klaidų

Siekiant užtikrinti tinkamą vaistų vartojimą, saugumą ir efektyvumą, farmacijos specialistai rekomenduoja vaistinės pacientui laikytis taisyklių.

Štai jos:

Sudaryti vartojamų vaistų sąrašą (receptinių ir nereceptinių, augalų, medicininio maisto), taip pat tų, kurių negalima vartoti dėl alerginių reakcijų, ir parodyti jį gydytojui bei vaistininkui.

Išmokti vaistų pavadinimus, kurie paskirti ir kuriuos vartojate,  žinoti jų stiprumą ir vartojimo laiką.

Paklausti gydytojo ar vaistininko, ar turėtumėte vengti konkrečių maisto produktų, gėrimų, vaistų, veiklos, kol vartojate paskirtus vaistus.

Pareikalauti vaistų informacinio lapelio, jei jo nėra pakuotėje.

Išsiaiškinti viską, kas neaišku. Ypač kai gaunate skirtingo stiprumo vaistą, nei parašyta recepte.

Laikantis gyventojams skirtų vaistų vartojimo taisyklių, įmanoma sumažinti neracionalų vaistų vartojimą – tai padėtų sumažinti sveikatos apsaugos išlaidas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS