Kankinančią alergiją suvaldo imunoterapija | Diena.lt

KANKINANČIĄ ALERGIJĄ SUVALDO IMUNOTERAPIJA

Namų dulkių erkučių ar žiedadulkių sukelta alergija daugybei žmonių neleidžia išsivaduoti nuo varginamos slogos, ašarojančių akių, kosulio ir kt. Šią ligą įmanoma suvaldyti pasinaudojus specifine alergenų imunoterapija. Deja, tai dar Lietuvoje mažai kam įperkamas gydymo metodas.

Gali nebejausti alergijos

Alergiją sukelia iškreiptas žmogaus imuniteto atsakas į svetimas medžiagas – alergenus. Ligą dažniausiai bandoma slopinti geriant ar purškiant jos simptomus mažinančius medikamentus.

Tačiau gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Nemira Vaičiulionienė pabrėžė, kad esminis alergijos gydymo būdas – specifinė alergenų imunoterapija, kuri veikia ligos atsiradimo priežastis. Reguliariai skiriant ir pamažu didinant alergenų kiekius paciento imuninė sistema ilgainiui pradeda į juos vis mažiau reaguoti – alergijos simptomai slopsta.

„Gydymas, priklausomai nuo alergijos tipo, gali trukti trejus penkerius metus. Ligos simptomai pradeda silpnėti jau po metų. Pabaigus gydymą alergija gali atslūgti dešimtmečiui, o dalis pacientų iš viso nebeturi problemų. Tam turi įtakos ir tai, kokio amžiaus pacientui skirta imunoterapija. Jeigu gydymas taikomas jaunystėje, alergija praktiškai gali ir nebeatsikartoti“, – sakė specialistė.

Gerti alergenus – patogiau 

Imunoterapijos metu alergenai leidžiami po oda arba lašinami po liežuviu, duodamos čiulpti tabletės. Pirmuoju atveju pacientui tenka reguliariai apsilankyti pas savo alergologą: iš pradžių alergenai suleidžiami kas savaitę (5–8 kartus), o po to – kartą per mėnesį. Prieš atliekant procedūrą kruopščiai įvertinama paciento būklė, po to nustatoma reikiama injekcijos dozė. Tai būtina siekiant išvengti pavojingos imuniteto reakcijos.     

Geriant lašiukus ar tabletes pacientui reikia rečiau lankytis pas specialistą. Ligonis pagal suteiktą atmintinę pats stebi organizmo reakciją, o pajutęs burnos gleivinės perštėjimą ar patinimą, gali iškart paskambinti alergologui. Tuomet sumažinama alergeno dozė.

Norus atmuša kaina

N.Vaičiulionienės pastebėjimu, Lietuvoje žmonės imunoterapiją dažniausiai išbando siekdami išsivaduoti nuo alergijos namų dulkių erkėms.

Dar viena didesnė pacientų grupė – alergiški medžių, žolių ar pelyno žiedadulkėms žmonės. Pastarieji ligoniai greičiausiai pajunta gydymo naudą. Be to, šaltasis metų laikas geriausiai tinka šiam gydymui.

Retai pasiryžtama gydytis dėl alergijos šunims ir katėms – sunkiau užsakyti preparatų, mažiau turima ir motyvacijos. Imunoterapija mažai pasinaudojama ir alergijai bičių įkandimams gydyti. Beje, šios alergijos gydymas labai pavojingas ir atliekamas tik dienos stacionare.

„Daug žmonių negali pasinaudoti specifine alergenų imunoterapija dėl didelės kainos“, – apgailestavo specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vik

Eiti reikia pas alergoloke ji israso recepta klaipedoje konsultacine poliklynika vadinasi ORALTEK INMUNOTEK jie yra purskiami po liezuviu 2kart per diena tik viena karta jie kainuoja 196 eurai reikia naudoti metus uz ta kaina galima naudoti tik 3 men o paskui vel perki

vitas

O nebandet ieskoti siu vaistu lenkijoje? Ten viskas bent dvigubai pigiau! Cia pas mus vagus , tai pelnosi is zmoniu negaliu ir nelaimu! Taip pat butu malonu suzinoti siu vaistu (alergenu) pavadinima!?

Imunoterapija

Tikrai verta gydyti alergija imunoterapija. Musu dukrytei dabar 13m. ir mes antrus metus gydomes, leidziantis alergenus po oda. Alergija prasidejo kazkur nuo 5-6m., veliau prisidejo ir asmos priepuoliai. Ne dienos be Claritino ir vaistu nuo as mos. Dabar ne vienos tabletes nebereikia, uzmirsome asmos priepuolius. Daug nepatogumu sudaro gydymas, bet tikrai verta. Sekmes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS