Kas per karantiną geriausiai saugo emocinę sveikatą? | Diena.lt

KAS PER KARANTINĄ GERIAUSIAI SAUGO EMOCINĘ SVEIKATĄ?

  • 1

Lietuvos gyventojai nuo neigiamų emocijų per karantiną vaduojasi daugiau miegodami, skaitydami ir būdami saulėje. Taip pat pastebima tendencija atsisakyti alkoholio ir riboti naujienas. Tai atskleidė reprezentatyvus tyrimas.

Studentai daugiau miega

Nustatyta, kad labiausiai miego laiką prailgino studentiško amžiaus gyventojai (48 proc. jų ėmė miegoti daugiau), taip pat galimybe ilgiau pamiegoti daugiau naudojasi brandūs suaugusieji (44–55 metų žmonės) ir senjorai – daugiau nei 4 iš 10 jų pasakė karantino metu miegantys daugiau. O jauni suaugusieji miego įpročius koregavo mažiausiai.

"Šie 25–34 metų žmonės, užuot daugiau miegoję, ėmė skirti papildomo dėmesio sportui – tai nurodė kas ketvirtas iš jų. Aktyviau sportuoti ėmė ir studentai, prie jų aktyviai jungiasi ir mažus vaikus auginančios mamos – 40 proc. jų karantino metu ėmė sportuoti daugiau", – sakė "Kantar" rinkos tyrimų vadovė Skaistė Varnienė.

Riboja naujienas

Rūpindamiesi savo emocine būsena, senjorai karantino metu itin aktyviai skaito. "Net pusė senjorų sako karantino metu ėmę daugiau skaityti, tiesa, moterys į šią veiklą įsitraukę dvigubai dažniau nei vyrai (41 proc. ir 23 proc.). Įdomu ir tai, kad senjorai dvigubai dažniau nei kitos amžiaus grupės rūpinasi vadinamąja dėmesingo įsisąmoninimo (nuo angliško termino "mindfulness") praktika, tokiu filosofiniu požiūriu būti čia ir dabar", – sakė S.Varnienė.

Dar viena ryškėjanti tendencija – vis daugiau gyventojų ima riboti naujienas, ypač šis polinkis matomas 24–44 metų amžiaus kategorijoje, tai yra jaunų tėvų grupėje. Pasak psichologės Jurgitos Smiltės Jasiulionės, riboti naujienų srautą svarbu ne tik dėl savęs, bet ir dėl vaikų. "Dažnas naujienų srauto stebėjimas kelia informacinį nuovargį, be to, yra vienas iš nerimo šaltinių ne tik tėvams, bet perduodamas ir vaikams. Tad rūpinantis savo ir šeimos emocine sveikata yra rekomenduojama riboti sekamas naujienas iki kelių kartų per dieną. Sportas, meditacija, mėgstamos laisvalaikio veiklos, pvz., skaitymas, pasivaikščiojimai gryname ore, taip pat yra tarp rekomenduojamų veiklų, padedančių karantino laikotarpiu palaikyti emocinę pusiausvyrą", – sakė psichologė.

Evaldo Šemioto nuotr.

Sveikata rūpinasi skirtingai

Tyrėjai taip pat nustatė, kad skirtingų regionų gyventojai karantino metu emocine sveikata rūpinosi skirtingai. "Sostinėje gyventojai daugiau ėmė laiko skirti skaitymui, miegui ir bendravimui su kitais. Klaipėdos apskrityje ryški tendencija – karantino metu gyventojai atsisako alkoholio, taigi dominuoja sveikesnis požiūris ir jis stipresnis nei kitur: 43 proc. apskrityje ir 26 proc. Klaipėdos mieste, kai, pvz., Vilniuje alkoholio atsisako apie 14 proc. gyventojų", – sakė S.Varnienė. Pasak jos, klaipėdiečiai taip pat vengia ir naujienų, taip nurodė apie trečdalis apskrities gyventojų.

Tuo metu Utenos apskrities gyventojai daugiausia dėmesio karantino metu linkę skirti savišvietai, tobulėjimui (apie 35 proc. respondentų). Savišvieta karantino metu nedomina tik vienos kategorijos gyventojų – bedarbių.

"Galimai rūpestis dėl pajamų neleidžia jiems susitelkti į kitas veiklas, tačiau kita vertus, ši grupė linkusi aktyviau bendrauti su kitais, tai nurodė apie trečdalis jos atstovų", – emocinės sveikatos per karantiną aspektus iš tyrimo apibendrino "Kantar" ekspertė.

Tyrimą "COVID-19 Barometras" bendrovė "Kantar" atlieka daugiau kaip 50 pasaulio šalių. Lietuvoje šis tyrimo etapas buvo vykdytas balandžio mėnesį, reprezentatyvios apklausos būdu internetu apklausti 533 Lietuvos gyventojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,gyvenu pagal TRENERIO GARASTO PATARIMA...,

kasdien iseikite PASIVAIKSCIOTI,jeigu galite LIPKITE LAIPTAIS,neSKAITYKITE BLOGU NAUJENU..., kuri perSKAICIAU vienoje POLIKLINIKOJE ant SIENOS... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS