Kas naudingiau: balta forminė duona ar batonas? | Diena.lt

KAS NAUDINGIAU: BALTA FORMINĖ DUONA AR BATONAS?

Visi kvietinių miltų kepiniai yra vienodai vertingi, jeigu gaminami iš aukščiausios rūšies miltų, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

LRT Radijo klausytojas Rimas iš Šiaulių domisi, kas sveikiau: balta forminė duona ar batonas. „Juk abu gaminiai kepami iš kvietinių miltų“, – pastebi klausytojas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė sako, kad yra dvi pagrindinės populiariausios duonos rūšys, tai – tamsi ruginė duona ir kvietinė duona, dar vadinama balta duona.

„Tamsesnė duona, t. y. ruginė, gaminama su raugu, naudojant pieno rūgšties bakterijas ir yra vertinama labiau negu kvietinė duona“, – tikina pašnekovė. Jos žodžiais, ruginėje duonelėje yra daugiau angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių medžiagų.

„Duona, pagaminta iš aukščiausios rūšies miltų (batonai, kiti gaminiai), turi daug mažiau ląstelienos, tačiau dėl lengvo pasisavinimo yra geras dietinis produktas“, – mano V. Jarošienė.

Specialistės teigimu, nėra skirtumo, ar tai batonas, ar kitos formos duona, jei ji pagaminta iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų. „Į forminę duoną gali būti pridėta kitų ingredientų, t. y. saulėgrąžų sėklų, sezamų, kurie praturtina kvietinių miltų sudėtį. Tokia duonelė yra vertingesnė, nes joje atsiranda daugiau ląstelienos“, – pastebi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto skyriaus vyriausioji specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o kaip sužinoti

kad duona ar batonas pagaminti iš aukščiausios rūšies miltų? Juk sudėties aprašymas tai ne garantija,nes niekas nepatikrins,kad produktas pagamintas iš prastesnės rūšies miltų.Taip kaip ir parduodami miltai neatitinka nurodytos rūšies ir niekas to neįrodys,nes Lietuvoje liko teisybės tik mažas procentas.

Dabar

tai tas pats š... tik kitoje rankoje...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS