Kaunas ir Vilnius vaikus pradėjo skiepyti naujo tipo vakcinomis | Diena.lt

KAUNAS IR VILNIUS VAIKUS PRADĖJO SKIEPYTI NAUJO TIPO VAKCINOMIS

  • 14

Adatos bijančius vaikus nuo gripo jau galima skiepyti vakcina, purškiama į nosį, tarsi nuo slogos, praneša LNK žinios.

Aštuonerių Arminas su mama atėjo į Kauno miesto polikliniką pasiskiepyti sezonine vakcina nuo gripo. Šiemet tėvai jau gali pasirinkti, ar vaikus skiepyti įprastomis leidžiamomis vakcinomis, ar tokiomis pat tik purškiamomis.

Arminas pirmą kartą skiepijamas keturvalente gripo vakcina. Berniukas pripažįsta, – kai tik išgirsdavo žodį skiepai, pasidarydavo baisu, nes žinodavo – laukia dūris. Tačiau dabar viskas kitaip.

Mama sako, kad anksčiau tekdavo su vaiku tartis ir bandyti išvaikyti skiepų baimes įvairiausiais būdais. Tad, kai sužinojo apie naują vakciną, net nesuabejojo, ar skiepyti berniuką.

„Savo vaikus skiepiju ir labai džiaugiuosi, kad atsirado šita vakcina. Vienu dūriu vaikui mažiau – kodėl gi nepasinaudoti šita naujove ir vaikui suteikti truputį mažiau skausmo“, – svarstė mama Rimantė Pakutkienė-Aleksė.

Slaugytoja sako, kad procedūra užtrunka vos kelias akimirkas. O procesas toks lyg būtų purškiami vaistai nuo slogos. „Čia yra keturvalentė vakcina. Gal vaikams ji yra patogesnė, nes nesukelia baimės ir skausmo“, – pasakojo bendrosios praktikos slaugytoja Eugenija Babenskienė.

Anot medikų, kitų šalių patirtis rodo, kad esant purškiamai vakcinai pavyksta paskiepyti daugiau vaikų. Taip skiepyti leidžiama vaikus ir paauglius nuo dvejų iki aštuoniolikos metų. „Šita purškiama vakcina yra pirmą kartą. Iki tol turėjome tik injekcines. Purškiama vakcina jau kelerius metus yra Europos rinkoje ir šiemet gamintojo atstovas Lietuvoje pasiūlė ir mums. Efektyvumu ši vakcina nenusileidžia injekuojamai formai“, – teigė vyresnioji administratorė Rasa Vilimienė.

Vis dėlto, mieste paklausus tėvų, ar naujas vakcinavimo būdas paskatintų dažniau skiepyti vaikus, jie sako, kad ne į būdą, o į vakciną pirmiausiai kreipia dėmesį.

Kauno poliklinikoje gripo sezonu įprasta vakcina paskiepijama apie 200 vaikų. Dažniausiai – turinčių lėtinių ligų. „Gripo vakcina tai yra profilaktika, kad būtų galima išvengti sunkaus gripo ir sunkaus gripo komplikacijų – plaučių uždegimo, bronchito, sinusito, vidurinės ausies uždegimo“, – vardijo R. Vilimienė.

Šiemet purškiamomis gripo vakcinomis pradėjo skiepyti Kaunas ir Vilnius. Vakcinos kol kas – tik mokamos. Jų kainos svyruoja nuo 22 iki 25 eurų. Šios kaip ir įprastos vakcinos reikia kartą per metus. Vaikai, kurie anksčiau niekada nebuvo skiepyti nuo sezoninio gripo, praėjus mėnesiui po pirmos dozės turi gauti antrąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Protinga

Protinga mama, protingi ir jos vaikai bus.

Mama

Visi kažkodėl dreba,vaikus reiks skiepyt no covid..Kūdykius,vaikus skiepija jau daugeli metų ivairiom vakcinom.Vakcima nepatikima pasakysit?Juk šalutinis poveikis gali būti nuo bet kokios vakcinos,kaip nuo vaistų.Jei vaiko sveikata ir jo saugumas nerūpi,tai jūsų reikalas.

.

PSO vadovas neleido skiepyti vaikų ir 3 doze suaugusių.Paskaitykite.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS