Kauno klinikose nuo COVID-19 pradėti skiepyti pacientai: yra ir abejojančių, ar nori vakcinos | Diena.lt

KAUNO KLINIKOSE NUO COVID-19 PRADĖTI SKIEPYTI PACIENTAI: YRA IR ABEJOJANČIŲ, AR NORI VAKCINOS

Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas informavo, kad sausio 6 dieną gavus antrąją vakcinos nuo COVID-19 siuntą gydymo įstaigoje pradėti skiepyti ir darbuotojai, ir pacientai. Pasak Kauno klinikų atstovo, tarp apklaustų pacientų yra ir svarstančių, ar skiepytis, tačiau yra ir tokių, kurie pageidauja atvykti net iš Skuodo.

„Kauno klinikos sausio 6 dieną gavusios antrą COVID-19 vakcinos partiją iškart tą pačią paruošusios tinkamai vakciną pradėjo tolimesnį skiepijimo darbą. Tai yra sausio 6 dienos vakare iškart gavus vakciną, ją atšildžius pagal reikalavimus mes toliau pradėjome skiepyti savo darbuotojus. Vakar ir šiandien yra sėkmingai tas darbas tęsiamas ir šiuo metu aš planuoju, kad iki šios dienos vakaro jau bus paskiepyta beveik 3 tūkstančiai Kauno klinikų darbuotojų, kurie atitinka sveikatos apsaugos ministro 1.1 ir 1.1.3 prioritetus“, – kalbėjo Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas.

Iš visų kalbintų pacientų penki yra abejojantys, kurie nepareiškė aiškaus pageidavimo būti skiepijami ir jie dar norėtų pagalvoti.

Specialisto teigimu, vakar pradėti skiepyti ne tik darbuotojai, bet ir pacientai. „Lygiagrečiai su tuo vakar išėjus ir gavus sveikatos apsaugos ministro įsakymą dėl prioritetinių skiepijamų asmenų sąrašų, mes pradėjome ir Kauno klinikų pacientų, kurie yra gydomi mūsų įstaigoje ir atitinka nurodytus kriterijus, skiepijimą. Tai vakar buvo paskiepyti pirmieji pacientai, o šiandien tas darbas tęsiamas ir yra planuojamas į ateitį“, – informavo Š. Mačinskas.

Yra ir abejojančių

„Kalbant konkrečiai apie pacientus, aš galėčiau pristatyti, kokia yra situacija pagal atskiras grupes. Tai yra pacientai, kurie yra sergantys lėtinėmis inkstų ligomis ir yra taikoma nuolatinė pakaitinė inkstų terapija (hemodializės) – tokių pacientų Kauno regione mes turime 73, kuriems yra atliekamos hemodializės ir vienuolika su peritonine dialize. Vakar buvo paskiepyti pirmi penki pacientai, šiandien paskiepyta dar dešimt tos grupės pacientų. Iš visų šios grupės pacientų vienuolika yra persirgę COVID-19 liga ir pas juos yra antikūnai, todėl jiems šiuo metu skiepijimas yra atidėtas. Ir jau yra aptarta su 45 pacientais, kad jie norėtų skiepytis ir jie galėtų būti skiepijami. Tas darbas planuojamas atlikti per artimiausias dvi-tris dienas. Iš visų kalbintų pacientų penki yra abejojantys, kurie nepareiškė aiškaus pageidavimo būti skiepijami ir jie dar norėtų pagalvoti“, – kalbėjo Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas.

Yra, pavyzdžiui, pacientas iš Skuodo, kuris atitinka kriterijus ir pageidautų skiepytis mūsų įstaigoje įvertinant ir tai, kad jis turės antrai vakcinavimo procedūrai atvykti į mūsų miestą.

„Kalbant apie pacientus, kuriems yra atliktos organų ar kraujo kamieninių ląstelių transplantacijos, tai mes nagrinėjame tuos atvejus. Mūsų ligoninėje šiuo metu yra sekama 340 pacientų, iš kurių 73 yra Kauno mieste ir 19 Kauno rajone ir šios grupės pacientai taip pat buvo pradėti skiepyti šiandien. Pirmi dešimt pacientų iš šios grupės yra paskiepyti. Rytoj planuojama apie 40 šios grupės pacientų paskiepyti. Jau yra susisiekta su ne tik Kauno mieste ar regione gyvenančiais pacientais, yra, pavyzdžiui, pacientas iš Skuodo, kuris atitinka kriterijus ir pageidautų skiepytis mūsų įstaigoje įvertinant ir tai, kad jis turės antrai vakcinavimo procedūrai atvykti į mūsų miestą. Tas darbas vyksta nuolatos, jis yra dinaminis ir konkrečiai atsakyti, kiek tai truks – mes tikrai negalėtume, nes tai yra individualios situacijos, konkrečiai specialistai aptaria su tais pacientais, derina laiką. Tas procesas yra ilgalaikis ir aš manau, kad tikrai niekas negalėtų pasakyti, kada jis bus užbaigtas“, – apie situaciją kalbėjo Kauno klinikų atstovas.

„Kalbant apie onkohematologinėmis ligomis sergančius pacientai, mes vertiname, kad šiuo metu esame pasirinkę grupę po kamieninių kaulų čiulpų ląstelių transplantacijos, kurie vertinant įvairias tarptautines rekomendacijas galėtų būti skiepijami po procedūros praėjus trims-šešiems mėnesiams. Šiuo metu vyksta darbas – vertinama tų pacientų būklė ir artimiausiu metu specialistai priims sprendimus dėl jų skiepijimo taktikos, laiko ir kurie pacientai galėtų ir turėtų būti skiepijami ir kaip tas bus atliekama“, – teigė Š. Mačinskas.

„Sekanti grupė – pacientai, sergantys imunodeficito ligomis ir antikūnų gamybos defektu, kuriems taikomas pakaitinė terapija imunoglobulinais. Jau yra paskiepyti penki tokie pacientai, vyksta toliau šitos pacientų grupės poreikio vertinimas ir tikrai tikslių skaičių greitai pasakyti mes negalėsime, tačiau tas darbas bus vykdomas nuolatos“, – apie darbą vieną pacientų grupę kalbėjo Kauno klinikų atstovas.

Sunkių pašalinių reakcijų gauta nėra, žmonėms, kurie yra skiepijami, yra pateikiama informacija ir jie stengiasi tvarkingai vykdyti darbuotojų, atliekančių šį darbą, nurodymus.

Tenkina ir regiono vakcinacijos poreikius

Specialistas teigė, kad pats skiepijimo procesas vyksta sklandžiai. „Sunkių pašalinių reakcijų gauta nėra, žmonėms, kurie yra skiepijami, yra pateikiama informacija ir jie stengiasi tvarkingai vykdyti darbuotojų, atliekančių šį darbą, nurodymus. Ir iš tikrųjų kažkokių nesklandumų nebuvo. Kadangi Kauno klinikos yra organizuojanti įstaiga ir yra atsakinga už viso regiono įstaigų darbuotojų paskiepijimą, kurie dalyvauja COVID-19 ligos gydyme, mes lygiagrečiai skiepijame ne tik savo darbuotojus, bet taip pat deriname su tų įstaigų atsakingais darbuotojais jų darbuotojų skiepijimo apimtis ir organizuojame šį darbą. Iš antros partijos jau šiandien yra pradėtas kai kurių regioninių ligoninių darbuotojų skiepijimas, yra suplanuota, kokie skaičiai, į kokius regionus – tas darbas bus atliekamas rytoj, pirmadienį. Tai irgi yra detalės, vakcinų poreikio kiekiai suderinti ir regiono regiono vakcinacijos poreikius mes tenkiname pilnai, kiek jie turi darbuotojų atitinkančių nustatytus kriterijus ir kokius darbuotojus jiems reikia skiepyti dabar“, – teigė Š. Mačinskas.

Pacientams numatyta 1,3 tūkst. dozių

Preliminariai yra numatyta, kad pacientų skiepijimui šiuo metu yra skirta apie 1,3 tūkst. dozių. „Čia yra tik preliminarūs skaičiai, nes tą vakciną mes tik gavome dabar, bet mes maždaug turėtume planuoti apie 1,3 tūkst. Tačiau tas procesas irgi yra dinaminis, nes tiek darbuotojų skaičiai nuolat keičiasi, nes iš tikrųjų mes orientavomės į informaciją, kurią žinojome, kada vykdėme apklausą, kurie darbuotojai yra apsisprendę, kad jie nori būti paskiepyti. Tačiau pradėjus skiepijimą atsiranda darbuotojų, kurie konkretaus sprendimo neturėjo. Jie yra absoliučiai prioritetinės grupės, dirbantys pirmose linijose, ir jie apsigalvoja, kad jie pageidauja skiepytis ir tas yra labai sveikintinas dalykas. Užtat tie skaičiai yra nuolat besikeičiantys. Tačiau preliminarus skaičius, kuris buvo planuojamas, kad turėtų būti skiepijami pacientai, buvo 1,3 tūkst.“, – kalbėjo Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Antivaseriai gales aliuminio folijos kepures nesioti,

sako apsaugo nuo cipu ir vakcinu. O protingesni, pasiziurejus aplinkui, pasiruose ir gerkles perplesti, kad tik kuo greiciau vakcina gautu.

AŠ Manau

Tai jei tokie protingi ,kodėl jūsų pilnos ligoninės.Sirkit ir mirkit namie.Bet kai liga užklumpa tai prireikia ir skiepų ir medikų.O medikai nesiskiepije tegu ieškosi darbo kitur.Bus jaunų gydytojų kurie dirbs ir skiepysis.

Teisybės

Niekas nepasakys, tik pulk ir skiepykis, jei galą gausi - šalutinės ligos pribaigė. Baisūs laikai atėjo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS