Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro vizija: mokyklos taps sveikatai palankaus laisvalaikio vieta | Diena.lt

KAUNO RAJONO VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO VIZIJA: MOKYKLOS TAPS SVEIKATAI PALANKAUS LAISVALAIKIO VIETA

Ilgą Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro (KRVSB) veiklų sąrašą papildė dar viena. Biuras iš Kauno rajono švietimo centro perėmė Kauno rajono sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo veiklą.

Nėra nauja

Ši biuro veikla nėra visiškai nauja. Įgyvendindama valstybinę politiką, ši įstaiga prisidėjo prie sveikatą stiprinančių mokyklų plėtros, siūlė idėjas sveikatos priežiūrai efektyvinti ir plėsti.

„Stengiamės į savo veiklas įtraukti kuo daugiau bendruomenės narių, ne tik ugdymo įstaigų bendruomenes, bet ir visus Kauno rajono gyventojus. Pastaraisiais metais būtent Kauno rajono mokyklos tampa traukos objektu savo ištekliais, moderniais sporto kompleksais ir atviromis bendruomenei salėmis“, – tvirtino KRVSB direktorius Laurynas Dilys.

Kauno rajono mokyklos tampa traukos objektu savo ištekliais, moderniais sporto kompleksais ir atviromis bendruomenei salėmis.

Biuras ne vienus metus bendradarbiauja su mokyklomis, organizuojant įvairius fizinio aktyvumo, psichikos sveikatos stiprinimo užsiėmimus.

Perims patirtį

„Per 20 koordinavimo metų Kauno rajono švietimo centras nemažai nuveikė mokinių sveikatinimo srityje: organizuota daug gražių, naudingų sveikatingumui ugdyti renginių, sukaupta gerosios patirties idėjų, išmokta daug sveikatingumo ugdymo pamokų. Visa įgyta patirtis ir nuveikti darbai mums bus puikus atspirties taškas. Su komanda jau generuojame naujas idėjas ir bandome ieškoti būdų, kaip jas įgyvendinti“, – sakė L.Dilys.

KRVSB dar šiais metais tikisi prie tinklo prijungti iki šiol neprisijungusias Kauno rajono ugdymo įstaigas. „Labai svarbu stiprinti visų sveikatą gerinančio mokyklų tinklo atstovų komandą. Gerų rezultatų pasieksime tik mokydamiesi kartu ir vieni iš kitų, dirbdami išvien ir kryptingai“, – pabrėžė biuro vadovas.

Tikslai – ambicingi

Pagrindinis biuro veiklos principas puoselėjant sveikatą stiprinančių mokyklų tinklą – idėjų mainai, bendradarbiavimas priimant visas patirtis ir dalijimasis jomis ne tik Kauno rajone, bet ir su kitomis savivaldybėmis ar šalimis.

„Kauno rajonas ypatingas ir tuo, kad priklauso sveikatą stiprinančių regionų tinklui, kuris įgyvendina Pasaulio sveikatos organizacijos keliamus tikslus. Šiuo judėjimu siekiama sutelkti visas regiono mokslo ir mokymo įstaigas, įvairių ūkio sektorių vadovus ir specialistus, bendruomenę ir lyderius visuomenės sveikatos stiprinimo priemonėms įgyvendinti. Manome, padedami savivaldybės ir kitų įstaigų, galime įgyvendinti daug gražių iniciatyvų, apie kurias kalbės ne tik Lietuva, bet ir kitos Europos šalys“, – ambicingų užmojų neslėpė L.Dilys.

Įvairovė: biuras kviečia išbandyti įvairias naujas streso valdymo praktikas. / Kauno rajono visuomenės sveikatos biuro nuotr.

Dėmesys psichikos sveikatai

Tai puikus renginys, kuriame susitinka ne tik visų ugdymo įstaigų mokiniai su lydinčiais mokytojais, bet ir Kauno rajono greitosios pagalbos stoties paramedikai, kariškiai, Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos ugniagesiai gelbėtojai.

Šiuo sudėtingu pandeminiu laikotarpiu KRVSB ypač daug dėmesio skiria psichikos sveikatai, stengiasi mokiniams pasiūlyti patrauklių ir šiuolaikiškų būdų atkreipti dėmesį į savo emocinę ir psichologinę būseną. Nepamiršta ir ugdymo įstaigų darbuotojų: atskirų ugdymo įstaigų darbuotojų grupes kviečia dalyvauti biuro organizuojamuose darbuotojų kompetencijos psichikos sveikatos srityje gerinimo mokymuose.

„Glaudžiai bendradarbiaudami su įvairiomis Kauno rajono įstaigomis, savivaldybe, galime pasiūlyti daug naujų idėjų, kaip stiprinti sveikatą. Kiekvienais metais stengiamės atrasti naujų būdų sudominti sveikatinimu bendruomenes, jaunimą. Praėjusiais metais bendradarbiaudami su Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centru pradėjome vykdyti naują programą, kurios metu tiek bendruomenės nariai, tiek skirtingų ugdymo įstaigų mokiniai turėjo galimybę plaukti laivu „Zapyškis“ iš Zapyškio iki Kulautuvos. Integruotos programos metu jos dalyviai ne tik susipažino su Kauno rajonu, bet ir išbandė įvairias naujas streso valdymo praktikas, šiaurietišką žygį, mokiniams buvo organizuojamos karatė treniruotės“, – pasakojo KRVSB direktorius.

Kiekvienais metais biuras organizuoja kompleksines vasaros sveikatinimo stovyklas, mokinių atostogų metu siūlo ir kelių dienų sveikatinimo stovyklas mokiniams iš visų Kauno rajono ugdymo įstaigų.

Pasak L.Dilio, vienas geriausių bendradarbiavimo pavyzdžių – biuro organizuojamas renginys „Išgelbėk draugą“. Jo metu visų Kauno rajono ugdymo įstaigų klasių komandos dalyvauja orientacinėse varžybose, įveikdamos įvairias su pagalbos teikimu susijusias užduotis. „Tai puikus renginys, kuriame susitinka ne tik visų ugdymo įstaigų mokiniai su lydinčiais mokytojais, bet ir Kauno rajono greitosios pagalbos stoties paramedikai, kariškiai, Kauno rajono priešgaisrinės saugos tarnybos ugniagesiai gelbėtojai. Planuojame įgyvendinti dar ne vieną projektą, orientuotą į mokinius ir bendruomeniškumo skatinimą, ugdymo įstaigų patrauklumo didinimą, ne tik kaip švietimo įstaigos, bet ir sveikatai palankaus laisvalaikio leidimo vietą“, – žadėjo direktorius.

GALERIJA

  • Populiarumas: mėgstama yra ir Jaunų šeimų sveikatinimo stovykla.
  • Pomėgis: šiaurietiškus žygius pamėgo ir vaikai, ir suaugusieji.
  • Pomėgis: šiaurietiškus žygius pamėgo ir vaikai, ir suaugusieji.
  • Kartos: visiems smagu, kai kartu sportuoja įvairaus amžiaus žmonės.
  • Įvairovė: biuras kviečia išbandyti įvairias naujas streso valdymo praktikas.
  • Laurynas Dilys: Kauno rajono mokyklos tampa traukos objektu savo ištekliais, moderniais sporto kompleksais ir atviromis bendruomenei salėmis.
KRVSB nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS