Klastinga liga šiemet pasiglemžė pirmąją gyvybę | Diena.lt

KLASTINGA LIGA ŠIEMET PASIGLEMŽĖ PIRMĄJĄ GYVYBĘ

  • 0

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamentas praneša, kad šių metų kovo mėnesį buvo užregistruota pirmoji plaučių tuberkuliozės auka. Jonavos rajone mirė 61-erių metų moteris.

Tuberkuliozė – tai oro lašiniu būdu plintanti užkrečiamoji liga, kurios metu gali būti pažeisti įvairūs žmogaus organai, dažniausiai plaučiai. Šią ligą sukelia tuberkuliozės mikobakterijos (Mycobacterium tuberculosis). Pagrindinis infekcijos platintojas yra asmuo, kuris serga atvira plaučių tuberkulioze ir ją platina garsiai kalbant, kosint, čiaudint. Svarbiausios tuberkuliozės valdymo priemonės yra ankstyvas sergančiųjų išaiškinimas ir tinkamas išgydymas.

Specialistai primena, kad kartą per metus dėl tuberkuliozės, atliekant krūtinės ląstos dviejų krypčių plaučių rentgenogramą, turi būti tiriami šie rizikos grupei priklausantys asmenys:

- užsikrėtę žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV);

- priklausomi nuo alkoholio, narkotinių ir kitų psichoaktyvių medžiagų;

- esantys laisvės atėmimo vietose;

- gyvenantys uždaruose kolektyvuose (slaugos ir globos įstaigose, nakvynės namuose);

- persirgę tuberkulioze, turintys latentinę tuberkuliozę (esant teigiamam tuberkulino ar serologiniam mėginiui dėl tuberkuliozės, be klinikinių ir radiologinių ligos simptomų kuomet tuberkuliozės mikobakterijų nerandama);

- sergantys onkologinėmis ligomis;

- patyrę skrandžio ar žarnų dalies pašalinimą;

- sergantys cukriniu diabetu;

- sergantys lėtiniu inkstų nepakankamumu;

- turintys kūno masės indeksą 10 procentų mažesnį už normą;

- gydomi kortikosteroidais ir (ar) imunitetą slopinančiais vaistais (po kaulų čiulpų ar organų transplantacijos);

- darbuotojai, kurie privalo prieš pradėdami dirbti ir vėliau kasmet pasitikrinti sveikatą dėl užkrečiamųjų ligų;

- asmenys, turėję artimą sąlytį su atvira tuberkulioze sergančiu asmeniu (NVSC specialistų siuntimu sveikatą turi pasitikrinti nedelsiant, bet ne vėliau, kaip per 1 mėnesį).

Tuberkuliozė yra viena sunkiausių ir labiausiai paplitusių užkrečiamųjų ligų pasaulyje, o Lietuva priskiriama didelės tuberkuliozės rizikos šalims, kuriose profilaktiniai sveikatos patikrinimai turėtų būti ne tik sveikatos priežiūros prioritetas, bet taip pat darbdavių ir visos visuomenės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS