Kodėl gali kenkti kasdien dėvimi drabužiai? | Diena.lt

KODĖL GALI KENKTI KASDIEN DĖVIMI DRABUŽIAI?

Jei dėl odos niežėjimo įtariate maistą, skalbimo miltelius ar vartojamus vaistus, vertėtų atkreipti į dėmesį ir į nešiojamus drabužius bei dekoratyvines jų detales, pataria LSMU profesorius Alvydas Unikauskas.

Viena iš alergines reakcijas galinčių sukelti medžiagų yra formaldehidas. Formaldehidas – tai vandenyje tirpstančios bespalvės dujos, kurios naudojamos baldų, plastikinių apdailos medžiagų, izoliacinių medžiagų gamyboje, netgi medicinoje kaip konservantas. Formaldehidas tekstilės gamyboje naudojamas tam, kad drabužiai ar patalynė nesiraukšlėtų ir būtų atsparūs dėmėms.

Formaldehidas yra toksiška medžiaga, kuri naikina mikroorganizmus ir gali veikti kaip odos ir gleivinių dirgiklis bei alergenas, sukeliantis slogą, odos niežulį, galvos skausmą. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra pripažino jį esant kancerogenu.

Žmogus per odą sugeria daug išorinių medžiagų, tačiau šių cheminių medžiagų galima ir įkvėpti. Šylant kūnui įkaista ir drabužis bei garuoja drabužiuose esančios cheminės medžiagos. Didesni šių dujų kiekiai gali sukelti pykinimą, akių, gerklės, nosiaryklės sudirgimą, astmą ir net egzemą.

Pasak gydytojo A. Unikausko, drabužių etiketėse nebūna parašyta, kad jų gamyboje naudotas formaldehidas. Ši medžiaga nėra reguliuojama įstatymais tekstilės gamybos procese. Etiketėje gali būti nurodyta, kad drabužio lyginti nereikia, kad jis nesiraukšlėja ar yra atsparus dėmėms. Įsigijus tokį drabužį pirmiausia reikia jį išskalbti.

Formaldehidas dažniausiai naudojamas medvilnei, medvilnei su poliesteriu ar nesiglamžančiam linui apdoroti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS