Paaiškino, kodėl mineralinis vanduo yra sūrus | Diena.lt

PAAIŠKINO, KODĖL MINERALINIS VANDUO YRA SŪRUS

  • 0

72 proc. žmonių mineralinį vandenį renkasi pagal skonį ir tik 25 proc. lietuvių, prieš pirkdami vandenį, atsižvelgia į natūralių, vertingų mineralinių medžiagų kiekį ir poveikį, parodė neseniai atlikta visuomenės apklausa apie geriamojo vandens vartojimą. Kuo susijęs skonis ir mineralai?

Mineralinis vanduo gali būti kartus, rūgštus, turėti specifinį geležies ar sodos skonį, tačiau dažniausiai yra sūrus. Mineralinio vandens skonis ir teigiamos savybės priklauso nuo vandenyje esančių mineralų – žmogaus organizmas geriausiai įsisavina aktyviuosius mineralus, tad kuo jų daugiau, tuo didesnė vandens mineralizacija, tuo toks vanduo sūresnis, rašoma pranešime spaudai.

Tad kas konkrečiai lemia vandens sūrumą? Tai – mineralinių medžiagų kiekis. Pagal jų kiekį mineralinis vanduo skirstomas į tris rūšis: turintis mažai mineralinių medžiagų (mineralų kiekis mažesnis nei 500 mg/l), turintis vidutinį kiekį (mineralų yra nuo 500 iki 1500 mg/l) bei turintis labai daug mineralų, dar kitaip – didelės mineralizacijos vanduo (mineralų daugiau kaip 1500 mg/l). Mažai mineralų turintis vanduo (tiek mineralinis, stalo, tiek vanduo iš čiaupo) nepapildo organizmo reikiamomis mineralinėmis medžiagomis, bet padeda palaikyti skysčių kiekį organizme. Tuo tarpu didelės mineralizacijos buteliuose išpilstytas požeminis vanduo, turintis aktyviųjų mineralų, leidžia lengviau organizmui pasisavinti mineralines medžiagas, kurių ne visada gauname su maistu. Taip yra todėl, kad aktyvieji mineralai jau yra tokios formos, kuri pačios gamtos paruošta organizmo ląstelei tiesiogiai įsisavinti – kitokios, ypač sintetinės cheminės sudėties mineralus organizmas įsisavina sunkiau.

Kodėl būtent didelės mineralizacijos vanduo pasižymi sūrumu? Vanduo, kuriame ištirpusių mineralinių medžiagų kiekis yra nedidelis, ryškiomis skoninėmis savybėmis nepasižymi, o didelės mineralizacijos vanduo būtent dėl jų lengvai atpažįstamas: toks vanduo gali būti kartus, rūgštus, turėti geležies ar sodos skonio atspalvį, tačiau dažniausiai yra tiesiog sūrus.

Natūraliame mineraliniame vandenyje vyrauja tokie cheminiai elementai kaip jonai (chloridai, sulfatai), dujos (angliarūgštės, sieros vandenilio) ar kiti specifiniai komponentai (geležis, arsenas, bromas, jodas), atsakingi už tai, kodėl jaučiame skirtingą mineralinio vandens skonį. Lietuvoje vyrauja mineralinis vanduo be specifinių komponentų, jam skonį suteikia chloridai ir sulfatai.

Didelės mineralizacijos vandenyje mineralinės medžiagos yra joninės formos ir ne junginiuose, tai reiškia, kad vandenyje nėra valgomosios druskos (NaCl). Tokiame vandenyje ištirpę aktyvios būsenos mineralai – kalcio, magnio, kalio, natrio, chlorido jonai. Būtent chloridų jonai ir lemia sūresnį vandens skonį, prisideda prie virškinimo organų veiklos – didina skrandžio sulčių sekreciją bei rūgštingumą, dalyvauja organizmo vandens apykaitoje, raumenų ir nervų sistemos veikloje.

Specialistai primena, kad karštomis vasaros dienomis užsiimant aktyvia veikla sūrus vanduo yra netgi rekomenduojamas: daug prakaituojant žmogaus organizmas netenka mineralų, tad vanduo, kuriame gausu aktyviųjų mineralų, padeda atkurti jų pusiausvyrą bei jaustis gyvybingesniam – aktyvieji mineralai yra tokie pat reikalingi organizmui kaip maistas. Tokiu būdu ne tik subalansuojama skysčių pusiausvyra, tačiau ir užtikrinama gera savijauta bei organizmo gyvybingumas. Pasitikrinti, kiek mineralų yra vandenyje, visuomet galima pažiūrėjus į vandens butelio etiketę – kuo jų mažiau, tuo jis artimesnis paprastam geriamajam vandeniui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS