Kokį vandenį gerti rudenį? | Diena.lt

KOKĮ VANDENĮ GERTI RUDENĮ?

  • 1

Keičiantis sezonams, specialistai siūlo įvertinti, ar teisingai renkatės, kokį vandenį gersite. Šąla orai, daugiau laiko pradedame praleisti uždarose patalpose, dažnai mažiau judame, mažiau prakaituojame, tad didelės mineralizacijos vanduo gali tik apsunkinti organizmą. Kasdienai, ypač biuruose, uždarose patalpose dirbantiems žmonėms, specialistai rekomenduoja rinktis tik itin tyrą vandenį, neturintį per daug natrio chlorido, o geriausia – ir prisotintą sidabro jonų.

„Didelės mineralizacijos vanduo turi daug natrio chlorido. O druskos vartojimas daro ilgalaikį poveikį organizmui – didina kraujospūdį, kenkia inkstams. Didelės mineralizacijos vandens 1,5 litro butelyje yra daugiau natrio chlorido nei rekomenduojama dienos norma. Tai reikštų, jog išgėręs 1,5 litro tokio vandens per dieną negali su jokiu maistu gauti daugiau druskos, o tokia situacija realybėje sunkiai įmanoma. Tad gaunasi druskų perteklius“, – komentuoja klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytoja Vaida Lukoševičienė.

Dideli druskos kiekiai ne tik kelia troškulio jausmą, didina kraujo spaudimą, bet gali lemti ir nuovargį. Tai ypač aktualu intensyviai dirbant.

Darbe – sidabro jonai į pagalbą

Vanduo sudaro apie 60 proc. žmogaus kūno masės. Tad labai svarbu vartoti tinkamą vandenį ir palaikyti skysčių pusiausvyrą, norint, kad visos organizmo sistemos darniai funkcionuotų. Dėl to sutaria ir mokslininkai, ir medikai, ir dietologai. Tačiau svarbu žinoti, kad vanduo gali būti ne tik pagalbininkas – netinkamais kiekiais ir netinkamos sudėties vanduo gali tik pakenkti.

Kaip pasiekti, kad šaltuoju metų laiku, visą dieną, dirbant uždaroje patalpoje, ypač sėdimą darbą, vanduo ne apsunkintų organizmą, o padėtų jaustis žvalesniems? Specialistai pataria rinktis kuo tyresnį ir grynesnį vandenį.

Tyras ir minkštas vanduo neturi gausaus druskų, mineralų kieko, kurie vėsesniu oru apsunkina organizmą. Lietuvos rinkoje galima įsigyti išskirtiniai tyro vandens – praturtinto sidabro jonais.

„Sidabro jonai vandenyje suardo bakterijų gynybines sistemas ir užkerta kelią jų dauginimuisi – taip vanduo išlieka ilgiau šviežias. Tuo pat metu sidabro jonai visiškai nepakeičia vandens skonio ir kvapo“, – komentuoja šeimos gydytoja Vaida Lukoševičienė.

Turėtume prisiminti, kad tyro vandens reikia gerti daugiau nei esame įpratę – dažnas mūsų per parą išgeria ne daugiau kaip 1 litrą vandens. Ypač tai turėtų prisiminti tie, kurie nedirba sunkaus fizinio darbo, neprakaituoja, jų nekamuoja troškulys. Žmogaus smegenims veikti reikalingas vanduo, juk jose daugiau nei 77 proc. vandens.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

rudenį

reikia gerti....rudą vandenį

SUSIJUSIOS NAUJIENOS