Kokia kava mums naudingiausia? | Diena.lt

KOKIA KAVA MUMS NAUDINGIAUSIA?

  • 1

Kava per amžių amžius buvo mylima ir garbinama dėl savo nepakartojamo aromato ir tonizuojančio poveikio, bet dažną kankino klausimas, ar toks skanus dalykas gali būti sveikas.

Visame pasaulyje kasmet išgeriama daugiau kaip 500 mlrd. puodelių kavos. Nenuostabu, kad kavos populiarumą pasaulio prekybos rinkose lenkia tik nafta. Kava jau seniai tapo ne rytine energijos doze, o tiesiog kultu. Tai liudija mūsų šalyje žaibišku greičiu plintantys kavinių tinklai.

Prancūzų rašytojas Honore de Balzacas kasdien išgerdavo apie 40 puodelių kavos. Tačiau visai ne prancūzai ir net ne italai ar amerikiečiai pirmauja pasaulyje pagal išgertų kavos puodelių, tenkančių vienam žmogui, skaičių. Netgi ne didžiausia kavos gamintoja Brazilija. Visus kavos gėrimo rekordus viršija Švedija.

Lietuva pagal šį skaičių pasaulyje yra 23-čia. Kiekvienam lietuviui per metus statistika priskaičiuoja 2 kg kavos.

Iš viso pasaulyje kavos industrijoje dirba 25 mln. žmonių, o vienam tikro espreso puodeliui pagaminti reikia 42 kavos pupelių.

Apie kavą žmonės buvo prigalvoję įvairių mitų. „1927 metais sklido gandai, jog kava skatina augimą. Kai ši informacija pasklido, vaikai gėrė po kelis puodelius kavos per dieną“, – pasakoja gydytojas Alvydas Unikauskas. 1973 metais buvo paskelbta, kad kava gali paskatint širdies smūgį. Tai, gydytojaus teigimu, – taip pat netiesa.

„98 proc. kavos – vanduo, ir tik likusi dalis – natūralios cheminės medžiagos, kurios mūsų organizmui tikrai naudingos. Pvz., fenoliai, tai  – antioksidantai, tie patys, kurių yra šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, žaliojoje arbatoje, tačiau kavoje jų – daugiau negu bet kur kitur. Žinoma, dar reikšmės turi, kokią kavą geriame, nes fenolių kiekis priklauso nuo to, iš kokio regiono atkeliavo pupelės ir kaip jos buvo skrudintos“, – sako gydytojas.

Mokslininkai tyrimais jau įrodė, kad kava gali sustiprinti organizmą. Kava, gydytojo teigimu, gerina nuotaiką, mažina depresijos riziką, gerina atmintį, skatina viso kūno kraujotaką, mažina odos vėžio riziką, suteikia energijos, apsaugo kepenis nuo įvairių ligų, mažina diabeto ir podagros riziką.

„Būtinai reikia rinktis lengvo skrudinimo kavos pupeles, mat būtent tokio skrudinimo pupelėse daug fenolių. Kuo ilgiau skrudinamos pupelės, tuo daugiau mums naudingų antioksidantų suyra. Ypač tamsiose skrudintose pupelėse fenolių beveik nėra“, – įspėja A. Unikauskas.

Plačiau apie kavą ir tai, ko negalima vadinti kava, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jurgis

Naudingiausia tokia,kokios nėra parduotuvėje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS