Kokia spalva labiausiai traukia kraujasiurbius parazitus | Diena.lt

KOKIA SPALVA LABIAUSIAI TRAUKIA KRAUJASIURBIUS PARAZITUS

  • 0

Patalinės blakės – vienas nemaloniausių „įnamių“, kuriuos galite rasti savo lovoje. Higiena, dažnas patalynės ir čiužinių keitimas yra vienas būdų apsisaugoti nuo šių „sugulovų“. Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kokios spalvos patalynėje dažniausiai mėgsta gulėti šie parazitai.

Patalinės blakės (Cimex lectularius), kaip paaiškėjo po tyrimų laboratorijoje, mieliau renkasi tamsias ir margas slėptuves, prie kurių sunku prieiti žmogui. Taip pat atrasta, kad patalinės blakės dažniau renkasi raudoną ir juodą spalvas ir vengia įsikurti ant žalių ar geltonų medžiagų.

Tačiau neskubėkite išmesti raudonos ir juodos spalvos patalynės, rašo livescience.com. Tyrimo autorė Corraine McNeill iš Union koledžo Nebraskoje perspėja, kad higienos laikymasis visgi yra stipresnis ginklas prieš parazitus. Mokslininkė daro prielaidą, kad raudonos spalvos patalynė blakėms gali asocijuotis su krauju, kurį jos geria. Kita prielaida, kodėl patalinės blakės renkasi žmones, gulinčius raudonoje patalynėje – nes jų pačių kūnai yra raudoni. Tuo tarpu žalios ir geltonos spalvos patalynių naktimis veikiantys parazitai gali vengti jų dėl to, kad jie primena ryškiai apšviestas vietas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS