Kokią žalą plastikas daro organizmui? | Diena.lt

KOKIĄ ŽALĄ PLASTIKAS DARO ORGANIZMUI?

  • 0

Plastikiniais daiktais naudojamės kasdien: plastikiniuose indeliuose šildome maistą, į juos susidedame priešpiečius, perkame vandenį plastikiniuose buteliuose ir juos naudojame pakartotinai. Tačiau net nesusimąstome, kokį neįvertintą pavojų kelia namuose esantys plastikiniai daiktai.

Plastikas pavojingas dėl jame esančių cheminių medžiagų: bisfenolio A (BPA) ir ftalatų, sako LSMU profesorius Alvydas Unikauskas. BPA aptinkamas kieto plastiko gaminiuose ir lengvai patenka į maistą bei žmogaus organizmą.

Pasak gydytojo A. Unikausko, BPA organizme veikia panašiai kaip hormonai. Šis silpnas sintetinis estrogenas yra siejama su daugybe ligų: įvairių rūšių vėžiu, debetu, rezistencija insulinui, širdies ir kraujagyslių ligomis, nevaisingumu, persileidimu, antsvoriu, skydliaukės problemomis. BPA taip pat paskatina uždegiminius procesus, kurie gali sukelti sunkias žarnyno ligas.

2017 m. sausio viduryje BPA ir kelios kitos cheminės medžiagos Europos cheminių medžiagų agentūros buvo įtrauktos į itin didelį susirūpinimą keliančių medžiagų sąrašą, nes nustatyta, kad jos kenkia vaisingumui. Taip pat svarstoma BPA pripažinti kaip kenksmingą hormoninei sistemai.

O štai ftalatų yra daugiau aptinkama minkšto plastiko gaminiuose. Jie neigiamai veikia kepenis, inkstus, blužnį. Gydytojo A. Unikausko teigimu, ftalatų jau randama ir motinos piene bei žmonių kraujyje. Jie gali patekti į organizmą ne tik per maisto pakuotes, bet ir naudojant kitus plastikinius produktus, pavyzdžiui, marškinėlius su etiketėmis, dušo užuolaidas, vaikų žaislus.

Nedideli kiekiai šių medžiagų oficialiai yra leidžiami, tačiau ilgalaikis mažo kiekio poveikis organizmui nėra ištirtas.

Kuriuose daiktuose slypi šios pavojingos medžiagos ir kaip sumažinti kontaktą su jomis, žiūrėkite laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS