Kokių nemokamų odontologijos paslaugų ir kur galima gauti? | Diena.lt

KOKIŲ NEMOKAMŲ ODONTOLOGIJOS PASLAUGŲ IR KUR GALIMA GAUTI?

Kuriuose odontologijos kabinetuose ir kokių nemokamų paslaugų galima gauti? Kas kiek laiko senjorams kompensuojami dantų protezai? Ar visais atvejais reikia mokėti už vaikų breketus, dantų plokšteles? Į klausimus atsako Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovai.

Jei sudaryta sutartis

„Odontologinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto tais atvejais, kai šios paslaugos atitinka sveikatos apsaugos ministro patvirtintus paslaugų teikimo reikalavimus ir dėl šių paslaugų teikimo asmens sveikatos priežiūros įstaiga (ASPĮ) yra sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK)“, – teigia VLK Paslaugų kontrolės ir ekspertizės skyriaus patarėja Nijolė Bijanskienė.

Odontologų rūmų duomenimis, tik apie 20 proc. odontologijos paslaugas teikiančių įstaigų yra pasirašiusios sutartis su ligonių kasomis. Taigi, didžiojoje dalyje privačių odontologijos klinikų žmogui tenka mokėti visą kainą už viską, įskaitant paslaugas, medžiagas, vaistus, infekcijų kontrolės priemones ir kita.

Tačiau net ir tose ASPĮ, kurios yra sudariusios sutartis su TLK, odontologo paslaugos kompensuojamos tik privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) draustiems asmenims, išskyrus būtinąją (skubiąją) pagalbą. Ši pagalba visiems nuolatiniams Lietuvos gyventojams teikiama nemokamai. Kreipiantis į ASPĮ dėl būtinosios (skubiosios) medicinos pagalbos gydytojo siuntimas nereikalingas, tačiau ar pacientui reikalinga skubioji odontologinė pagalba, sprendžia gydantis gydytojas. N.Bijanskienės teigimu, jei gydytojas nustato, kad pacientas kreipėsi pagrįstai, asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos ir apmokamos iš PSDF biudžeto ir pacientui mokėti nereikia.

Moka už vaistus, priemones

Odontologijos paslaugos – tai pirminės odontologinės pagalbos (dantų ėduonies gydymas, pulpito, kai kurių rūšių periodontito gydymas, dantų akmenų nuėmimas, dantų ir dantų šaknų traukimas, ikivėžinių ligų įtarimas, vaikų dantų ėduonies profilaktika, sąkandžio anomalijų išaiškinimas ir profilaktika, laikinų įtvarų uždėjimas gydant dantų traumas ir kt.), dantų protezavimo, odontologų specialistų konsultacija ir kitos paslaugos, kurias privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams ligonių kasos visiškai arba iš dalies kompensuoja iš PSDF biudžeto lėšų.

Pirminėse ambulatorinėse asmens sveikatos priežiūros (PAASP) įstaigose už šias paslaugas mokėti nereikia, jeigu pacientas kreipiasi į įstaigos, prie kurios yra prisirašęs, gydytoją odontologą ir kuri yra sudariusius sutartį su TLK dėl minėtų paslaugų teikimo ir apmokėjimo.

Jeigu odontologinio gydymo metu pacientui prireikia specializuotos odontologinės pagalbos, PAASP įstaigos gydytojas odontologas turi išrašyti siuntimą į gydytojo odontologo specialisto konsultaciją.

Už ką visgi tenka mokėti einant pas odontologą įstaigose, pasirašiusiose sutartis su TLK? „Apdraustieji moka už vaistus, odontologines ir kitas medžiagas, sunaudotas odontologinės priežiūros paslaugoms teikti, vienkartines priemones, atsižvelgiant į sunaudotų medžiagų, priemonių kiekį ir jų įsigijimo kainas. Už tai mokėti nereikia vaikams ir asmenims, besimokantiems dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose, kol jiems sukanka 24 metai, ir socialiai remtiniems asmenims“, – teigė N.Bijanskienė.

VLK atstovų teigimu, jei pacientai, turintys teisę į nemokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, savo iniciatyva pasirenka brangiau kainuojančias paslaugas, medžiagas, procedūras, jų faktinių kainų ir bazinių kainų skirtumą turi apmokėti patys.

Atkreiptinas dėmesys, kad už kai kurias odontologijos paslaugas žmonėms tenka mokėti visą kainą, kad ir kur jie kreiptųsi: ar į vadinamąją valdišką ambulatoriją, ar į privačią šeimos kliniką, prie kurios yra prisirašę, ar į privačią odontologijos kliniką. „Teisės aktų nustatyta tvarka PSDF biudžeto lėšomis apmokamos diagnostinės ir gydomosios procedūros. Vadinamosios grožio paslaugos, teikiamos ne gydymo, o estetiniais tikslais (pavyzdžiui, estetinis plombavimas, dantų balinimas) iš PSDF nekompensuojamos“, – teigė N.Bijanskienė.

Odontologo paslaugos kompensuojamos tik privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) draustiems asmenims.

Dantų protezų gamyba

Dantų protezavimo paslaugų metu yra atkuriami prarasti paciento dantys. Gydytojas, atliekantis dantų protezavimą, turi suteikti kokybiškas paslaugas ir parinkti tokias dantų protezavimo priemones (plokšteles, implantus ir pan.), kad kramtymo funkcija būtų visiškai atkurta.

Pacientas, konsultuodamasis su gydytoju specialistu, iš siūlomų ir galimų variantų turi teisę pasirinkti jam tinkamiausią. Pasak N.Bijanskienės, tais atvejais, kai dantų protezavimo paslaugų išlaidos viršija nustatytą iš PSDF biudžeto kompensuojamos sumos dydį, pacientui tenka primokėti savo lėšomis.

Norėdami, kad būtų suteiktos dantų protezavimo paslaugos, asmenys turi kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios yra prisirašę (gydymo įstaiga turi būti sudariusi sutartį su TLK), arba į kitos ASPĮ, kuri turi licenciją teikti odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugas ir yra sudariusi sutartį su TLK dėl odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugų teikimo ir apmokėjimo.

Sąkandžio taisymo procedūros

VLK atkreipia dėmesį, kad sąkandžio anomalijų nustatymas ir profilaktika priskiriama pirminei odontologinei pagalbai. Pacientas turi kreiptis į gydymo įstaigos, prie kurios jis yra prisirašęs, gydytoją odontologą. Jei įstaiga pati neteikia pirminės ambulatorinės odontologinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų, turi suteikti pacientui visą informaciją – koks odontologijos kabinetas ir kur teikia ligonių kasų kompensuojamas odontologines paslaugas toje įstaigoje prirašytiems pacientams. „Svarbu žinoti, kad ligonių kasos sumoka už gydytojo darbą, o pacientui teks sumokėti už vaistus, plombas ar kitas odontologines medžiagas, vienkartines priemones, atsižvelgiant į sunaudotų medžiagų, priemonių kiekį ir jų įsigijimo kainas“, – primena N.Bijanskienė.

Išimties tvarka už vaistus, plombas ar kitas odontologines medžiagas, vienkartines priemones nereikia mokėti vaikams, moksleiviams, besimokantiems dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, profesinių mokyklų dieniniuose skyriuose, bet ne ilgiau nei jiems sukanka 24 metai, ir socialiai remtiniems asmenims (tada būtina pateikti gyvenamosios vietos savivaldybės socialinės paramos skyriaus pažymą). Išskyrus atvejus, kai pacientas (ar jo atstovas) pageidauja ir pasirenka gauti brangesnes medžiagas, priemones ar kitas papildomas (t.y. pagrindinei ligai diagnozuoti ar gydyti nebūtinas) paslaugas. Tuomet reikia sumokėti patiems.

Dantų plokštelės, breketai

Atskira odontologijos sritimi vadinamas ortodontijos (dantų ir žandikaulių anomalijų koregavimo) paslaugas vaikams ligonių kasos taip pat apmoka iš PSDF. Sąkandžiui koreguoti skirtos dantų plokštelės ir breketai kompensuojami vaikams. Ortodontinį gydymą gali skirti ir taikyti tik gydytojas ortodontas. Prireikus, konsultuotis pas jį vaiką siunčia pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios vaikas prirašytas, gydytojas odontologas.

„Ortodontiniai aparatai apmokami iš PSDF biudžeto, tačiau tik tam tikrų ligų ir būklių atvejais. Ortodontiniai aparatai yra įrašyti į sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintą PSDF biudžeto lėšomis kompensuojamųjų medicinos priemonių ir jų bazinių kainų sąrašą. Šiame sąraše nustatytos ortodontinių aparatų skyrimo sąlygos ir bazinės kainos“, – teigė VLK Medicinos priemonių kompensavimo skyriaus patarėja Eglė Valiulytė.

Visais atvejais dėl gydymo reikalingumo sprendžia gydantysis gydytojas, įvertinęs paciento sveikatos būklę.

Taigi, jeigu vaikas, gavęs gydytojo odontologo siuntimą, bus konsultuojamas gydymo įstaigoje, sudariusioje sutartį su TLK dėl gydytojo ortodonto konsultacijų teikimo, ir konsultacijos metu gydytojas ortodontas patvirtins diagnozę, nurodytą pirmiau minėtame kompensuojamųjų medicinos priemonių ir jų bazinių kainų sąraše, tai gydytojo ortodonto konsultacija ir paskirtas ortodontinis aparatas bus apmokėti iš PSDF biudžeto lėšų.

VLK atstovai dėl odontologinių paslaugų rekomenduoja pirmiausia kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios pacientas yra prisirašęs. Kilus klausimų dėl PSDF biudžeto lėšomis apmokamų paslaugų, galima kreiptis į VLK: e.paštu info@vlk.lt arba bendruoju telefonu (8 5) 232 2222, skambinant iš užsienio +370 5 232 2222.

Visa informacija apie PSDF biudžeto lėšomis apmokamas odontologijos paslaugas yra skelbiama ligonių kasų interneto svetainėje.

Neįeina: vadinamosios grožio paslaugos, tokios kaip estetinis plombavimas, dantų balinimas, iš PSDF nekompensuojamos. / Freepik.com nuotr.

Kiek skiriama dantų protezams?

Remiantis galiojančia dantų protezavimo paslaugų teikimo ir išlaidų kompensavimo iš PSDF biudžeto tvarka, teisę į dantų protezavimą, kompensuojamą iš PSDF biudžeto, turi šių kategorijų apdraustieji PSD:

• asmenys, kuriems sukako senatvės pensijos amžius;

• vaikai iki 18 metų;

• asmenys, Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo nustatyta tvarka pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais;

• asmenys, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos.

Atsižvelgiant į dantų būklę, asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius, Lietuvos Respublikos neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo nustatyta tvarka pripažintiems nedarbingais arba iš dalies darbingais arba tiems, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, iš PSDF kompensuojama iki 620,92 euro, vaikams – iki 316,88 euro. Retesniais atvejais, kai reikalingas sudėtingesnis ir brangesnis gydymas (sprendimą priima gydytojų odontologų konsiliumas), kompensuojama suma gali siekti iki 1 910,49 euro.

Pakartotinai kompensuojamos dantų protezavimo paslaugos pacientui gali būti suteikiamos ne anksčiau kaip po trejų metų nuo dantų protezavimo paslaugų kompensavimo dienos. Išimtis taikoma:

• vaikams iki 18 metų;

• asmenims, kuriems sukako senatvės pensijos amžius ar pripažintiems nedarbingais arba iš dalies darbingais, jei po dantų protezavimo buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos ir dėl to nebeužtikrinama minimali kramtymo funkcija;

• asmenims, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, jei po dantų protezavimo jiems buvo pakartotinai taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, po kurio nebeužtikrinama minimali kramtymo funkcija.

Šie asmenys, pakartotinai dėl dantų protezavimo gali kreiptis anksčiau, t.y. dar nepraėjus trejų metų terminui nuo dantų protezavimo paslaugų kompensavimo dienos ir paslaugas gauti iš karto.

Informacija apie dantų protezavimo kompensuojamąsias sumas čia.

Daugiau informacijos apie dantų protezavimą čia.

Kokie ortodontiniai aparatai kompensuojami?

Vaiko ortodontinio gydymo laikotarpiu (per penkerius metus) gali būti skiriami šie kompensuojamieji ortodontiniai aparatai: ortodontinė plokštelė (ne daugiau kaip trys ortodontinės plokštelės kiekvienam žandikauliui); ortodontinis treineris (ne daugiau kaip vienas vienetas), greitojo plėtimo aparatas (ne daugiau kaip vienas vienetas); breketų sistema (ne daugiau kaip 2 vienetai) ir kt. Jei ortodontinis gydymas nebaigiamas, kol vaikui sukanka 18 metų, ortodontiniai aparatai, naudojami šiam gydymui, ir toliau kompensuojami PSDF biudžeto lėšomis, bet ne ilgiau kaip penkerius metus nuo ortodontinio gydymo pradžios.

Už ortodontinę plokštelę iš PSDF kompensuojama 85,98 euro, už abiejų žandikaulių išimamą funkcinį aparatą – 197 eurai, už abiejų žandikaulių nenuimamą funkcinį aparatą – 400 eurų, už ortodontinį treinerį – 106 eurai, už greitojo plėtimo aparatą – 210 eurų, už viršutinio žandikaulio distalinio tempimo aparatą – 165 eurai, už viršutinio žandikaulio veido kaukę – 114 eurų, už ortodontinį sraigtą, skirtą skeletinei atramai – 164 eurai, už breketų sistemą – 687,71 euro.

Daugiau informacijos apie ortodontinius aparatus galima rasti čia.

GALERIJA

  • Neįeina: vadinamosios grožio paslaugos, tokios kaip estetinis plombavimas, dantų balinimas, iš PSDF nekompensuojamos.
Freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klausimas

Jei med. centre, kuriame esi registruotas, yra tik mokamų dantisto paslaugų kabinetas, ar bet kuri kita poliklinika suteiks jas nemokamai?

Ei

Cenzūra įvesta kaip ir pas Putlerį? ;)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS