Kongo didmiestyje patvirtinus Ebolos atvejį gyventojai raginami laikytis rimties | Diena.lt

KONGO DIDMIESTYJE PATVIRTINUS EBOLOS ATVEJĮ GYVENTOJAI RAGINAMI LAIKYTIS RIMTIES

Kongo Demokratinės Respublikos valdžia pirmadienį paragino gyventojus laikytis rimties, rytiniame Gomos didmiestyje patvirtinus pirmąjį užsikrėtimo Ebolos karštlige atvejį.

Goma yra iki šiol didžiausias šalies miestas, kur buvo patvirtintas mirtinos ligos išplitimo atvejis nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai Kongo DR rytuose prasidėjo protrūkis. Vis tik vyriausybė tvirtina, jog beveik nėra pavojaus, kad liga plis toliau.

Pacientas yra pastorius, pamokslavęs kitame mieste – Butembe – esančioje bažnyčioje, kur jis prisiliesdavo prie maldininkų, „įskaitant sergančius“ karštlige, sekmadienį pranešė šalies Sveikatos apsaugos ministerija.

Ebolos karštligės simptomai jam pirmą kartą pasireiškė praėjusį antradienį.

Pamokslininkas penktadienį autobusu išvyko į Gomą iš Butembo, vieno iš labiausiai protrūkio paveiktų miestelių. Jis atvyko po dviejų dienų, o paskui „laboratorijos tyrimai parodė, kad jis serga Ebolos karštlige“, pažymėjo ministerija.

„Atsižvelgiant, kad buvo greitai nustatyta paciento ir visų iš Butembo važiavusiame autobuse buvusių keleivių tapatybės, rizika, kad liga išplis Gomoje, yra nedidelė“, – pridūrė institucijos atstovai.

Vairuotojas ir kiti keleiviai, kurių yra iš viso 18, pirmadienį bus paskiepyti nuo Ebolos viruso, nurodė ministerija ir paragino vienos didžiausių Afrikos šalių gyventojus „likti ramius“.

Tačiau savaitgalį Šiaurės Kivu provincijoje, kur vietos gyventojai su dideliu įtarimu vertina iš užsienio atvykstančių medicinos darbuotojų veiklą, buvo nužudyti du informaciją apie Ebolos karštligę skleidę aktyvistai.

Abu buvo nužudyti po kelis mėnesius skambėjusių grėsmių, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

JT pirmadienį šaukia Ženevoje „aukšto lygio posėdį“, per kurį bus aptartas atsakas į Ebolos karštligės protrūkį bei prevencijos priemonės. Susitikime dalyvaus Kongo DR ir Didžiosios Britanijos ministrai, taip pat  Pasaulio banko, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir kitų JT pavaldžių agentūrų aukšto rango pareigūnai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rapolas

Kazin musu karantino specialistai seka ivaziuojanciu i Lietuva kontingenta? Juk Kongo DR aplanko daug musu jurininku ir siaip turistu,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS