Kovai su Parkinsono liga pernai prireikė beveik 5 mln. eurų | Diena.lt

KOVAI SU PARKINSONO LIGA PERNAI PRIREIKĖ BEVEIK 5 MLN. EURŲ

  • 0

Pernai kovai su Parkinsono liga išleista 4,8 mln. eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), praneša Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Tai – 14 proc. daugiau nei 2017 m., kai buvo panaudota per 4,17 mln. eurų. Šiandien minint Pasaulinę sergančiųjų Parkinsono liga dieną, VLK kartu su Lietuvos Parkinsono ligos draugija ragina nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją, jei tik įžvelgiami pirmieji ligos simptomai.

Privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems yra apmokamos visos reikiamos asmens sveikatos priežiūros paslaugos, įskaitant medicininę reabilitaciją, taip pat brangūs tyrimai bei procedūros. Pernai tam išleista daugiau nei 2,87 mln. eurų. Kaip rašoma pranešime, ligonių kasos Parkinsono liga sergantiesiems apmoka ne tik paslaugas, bet ir reikiamus vaistus. Šiuo metu kompensuojami devynių pavadinimų vaistiniai preparatai.

„Pernai beveik 11 tūkstančių pacientų, sergančių Parkinsono liga, vartojo kompensuojamuosius vaistus. Tam buvo išleista beveik 1,9 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų. Galime pasidžiaugti, kad nuo praėjusių metų liepos mėnesio Parkinsono liga sergantiems gyventojams gerokai sumažėjo kompensuojamųjų vaistų priemokos – visi šiai ligai gydyti skirti vaistai jau kompensuojami 100 proc.“, – sako VLK Vaistų kompensavimo skyriaus patarėja Irma Medžiaušaitė. 

Pasak VLK atstovės, gyventojai dėl sumažėjusių kompensuojamųjų vaistų priemokų pernai sutaupė daugiau kaip 220 tūkst. eurų.

Pasak Lietuvos Parkinsono ligos draugijos atstovų, šia liga dažniausiai susergama sulaukus 50-60 metų, tačiau linkę susirgti vis jaunesni žmonės. „Kartu su ligonių kasų specialistais raginame pastebėjus pirmuosius simptomus nedelsti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris išduos siuntimą gydytojo neurologo konsultacijai“, – sako draugijos atstovas Vaclovas Tunaitis.

Lietuvos Parkinsono ligos draugija ir ligonių kasos kviečia sergančius žmones ir jų artimuosius rūpimus klausimus apie ligonių kasų kompensuojamas paslaugas ir gydymą teikti info@vlk.lt arba telefonu 8 5 232 2222. Taip pat aktualią informaciją bei savitarpio paramą, pagalbą galima gauti Lietuvos Parkinsono ligos draugijoje ir skyriuose: Vilniuje, Kaune, Jurbarke, Panevėžyje, Šiauliuose, Telšiuose. Daugiau informacijos apie šią draugiją galima rasti čia. 

Skaičiuojama, kad Lietuvoje šia liga serga 1 iš 280 gyventojų. Parkinsono liga – lėtinis progresuojantis neurologinis susirgimas, kurio metu nyksta judesių kontrolėje dalyvaujančios galvos smegenų ląstelės. Šiai ligai būdingi motoriniai simptomai: sulėtėję judesiai, sukaustyti raumenys, drebėjimas bei nestabili pusiausvyra. Pasireiškia ir kiti požymiai – susilpnėja arba dingsta uoslė, sutrinka miegas, pakinta balsas, pakumpsta laikysena, pakinta eisena, sutrumpėja žingsniai bei dingsta rankų mostai einant, sunkiau atsistoti ir pan.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS