Licencija naudoti greituosius COVID-19 testus dar niekam neišduota | Diena.lt

LICENCIJA NAUDOTI GREITUOSIUS COVID-19 TESTUS DAR NIEKAM NEIŠDUOTA

  • 2

Greituosius serologinius testus bus galima naudoti siekiant nustatyti, ar asmuo persirgo COVID-19 ir kai kuriais kitais atvejais. Nors licencija juos naudoti dar niekam neišduota, šių testų laisvai galima įsigyti internete. Vis dėlto savarankiškai juos atlikti nerekomenduojama.

Tinka vėlyvajai diagnostikai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad, atsižvelgus į mokslininkų išvadas, vadinamieji greitieji serologiniai testai gydymo įstaigose galės būti naudojami keliems tikslams. Kadangi šie testai parodo organizme susidariusius antikūnus COVID-19 ligai, šiuos testus bus galima atlikti siekiant patikrinti, ar žmogus yra sirgęs COVID-19, ar ne, t.y. vadinamajai serokonversijai nustatyti, taip pat – vėlyvai diagnostikai – praėjus mažiausiai keturiolikai dienų nuo koronavirusui būdingų simptomų pradžios. Be to, šie testai galės būti naudojami ir atliekant vadinamuosius seroepidemiologinius tyrimus, kai norima įvertinti, kokia populiacijos dalis persirgo.

Numatyta, kad greitieji testai galėtų būti atliekami ir tais atvejais, kai žmogus jaučia ryškius koronaviruso infekcijai būdingus klinikinius požymius, tačiau pakartotiniai tyrimai PGR metodu (iki šiol Lietuvoje naudotu patikimesniu metodu diagnozuoti COVID-19 – red.past.) yra neigiami.

Pagal SAM rekomendacijas, bet kokiu atveju šie greitieji testai turi būti naudojami kartu su molekuliniu tyrimu PGR metodu, t.y. imant tepinėlį iš nosiaryklės. Teigiama, kad greitieji testai skirti tik profesionaliam naudojimui, kai rezultatus vertina ir interpretuoja sveikatos priežiūros specialistai. Tad namų sąlygomis, be sveikatos priežiūros specialisto, neturėtų būti naudojami. Dėl to SAM buvo kreipusis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą (VVTAT), prašydama įvertinti galimybes keisti teisinę bazę, numatant, kad greitaisiais testais internetu nebūtų galima prekiauti.

SAM primena, kad Vilniaus universiteto (VU) ir Santaros klinikų mokslininkai bei ekspertai, atlikę biomedicininį tyrimą, pateikė išvadas, kad trijų gamintojų serologiniai testai – tiek kiekybiniai (IgG / IgA), tiek greitieji (IgG / IgM) – neturėtų būti naudojami ankstyvajai COVID-19 diagnostikai, nes jų jautrumas per menkas. Tyrimu patvirtinta, kad greitieji "AMP SARS-CoV-2 IgG / IgM" testai pasižymi panašiu jautrumu kaip kiekybiniai "Euroimmun SARS-CoV-2 IgG" testai, palyginti: naudoti greitieji "InTec SARS-CoV-2 IgG/IgM" testai yra mažesnio jautrumo.

Anksčiau testavo nelegaliai

Tiek valstybinėse ir savivaldybių, tiek privačiose įstaigose bus galima tokius tyrimus atlikti, jei bus naudojami validuoti testai ir įstaiga turės tam licenciją.

Dar gegužės mėnesį viešumoje buvo pasirodžiusi informacija, kad kai kurios sveikatos priežiūros įstaigos jau atlieka greituosius serologinius testus. Paaiškėjo, kad tai buvo daroma nelegaliai. SAM Spaudos tarnybos vyriausiosios specialistės Justinos Petravičienės teigimu, kol nebuvo ekspertų dėl greitųjų serologinių testų išvadų, nebuvo suformuotos rekomendacijos šiems tyrimams atlikti, tol nei vienai įstaigai negalėjo būti išduota licencija juos atlikti. "Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu, yra patvirtinta, kokiais atvejais gydymo įstaigose bus galima naudoti greituosius testus. Šiame sprendime taip pat numatyta, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) turi išduoti įsigytus greituosius "AMP SARS-CoV-2 IgG / IgM" testus tokį poreikį pateikusioms gydymo įstaigoms. Taigi, paprastai tariant, testai įstaigoms, kurios yra nurodžiusios, kad juos naudotų, bus išduoti artimiausiu metu, susiderinus NVSPL ir kiekvienai konkrečiai įstaigai", – informavo J.Petravičienė.

SAM atstovų teigimu, šiuo sprendimu reglamentuota ir tai, kad įstaigose gali būti naudojami ir kiti testai, jei Valstybinei akreditavimo sveikatos priežiūros veikos tarnybai (VASPVT) pateikiama informacija ir dokumentai, patvirtinantys validacijos atlikimą. Greitųjų testų jautrumas, praėjus ne mažiau nei keturiolikai dienų nuo simptomų pradžios, turi būti ne mažesnis nei 90 proc.

"Tai reiškia, kad tiek valstybinėse ir savivaldybių, tiek privačiose įstaigose bus galima tokius tyrimus atlikti, jei bus naudojami validuoti testai ir įstaiga turės tam licenciją", – teigė J.Petravičienė. Jos teigimu, mokamo tyrimo kainą nustatys pačios tyrimus atliekančios laboratorijos, o ne valstybė.

Kada prasidės vadinamieji seroepidemiologiniai tyrimai, kai norima įvertinti, kokia populiacijos dalis persirgo, SAM atstovė neįvardijo.

Galima įsigyti internete

Jei žmogus jaučia COVID-19 simptomus (karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai) ar jo šeimos narys užsikrėtė koronavirusu, paskambinus į Karštąją koronaviruso liniją 1808 jam turi būti paskirtas nemokamas COVID-19 molekulinis PGR tyrimas.

Asmenys, minėtų simptomų nejaučiantys, tačiau turintys įtarimų, kad šiuo metu jie galbūt serga besimptome COVID-19 forma, gali išsitirti privačiai. Kaip yra informavusi SAM, mokamus COVID-19 molekulinius PGR tyrimus atlieka penkios privačios laboratorijos Lietuvoje: UAB "Baltic medics", UAB "Diagnostikos laboratorija" (dar žinoma kaip "Antėja laboratorija"), UAB "Medicina practica", UAB "SK Impeks Medicinos diagnostikos centras" ir UAB "In vitro diagnostika". Tyrimo kaina siekia 70–80 eurų.

Kol kas neaišku, kiek kainuos privačiai išsitirti greituoju serologiniu testu. VASPVT informavo, kad kol kas nė vienai įstaigai nėra išduota licencija, suteikianti teisę atlikti greituosius serologinius tyrimus. "Akreditavimo tarnyba susidomėjusias įstaigas konsultuoja ir informuoja apie atsiradusią galimybę ir yra pasirengusi vertinti įstaigų paraiškas licencijai patikslinti ar išduoti, kai tokios bus gautos", – teigė VASPVT direktorė Nora Ribokienė.

Tačiau, nors tokių licencijų nėra išduota ir greitųjų serologinių testų negalima įsigyti nei fizinėse, nei virtualiosiose vaistinėse, jų galima įsigyti kitose interneto svetainėse.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, koronaviruso tyrimai, greitieji koronaviruso testai, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

maryte

suauge ,kaip vaikai ,zaidzia daktarelius ir ligonelius, gi jis zmoguje gali tunot ir be simptomu,kuriu niekas neparodys .

Statybnioks

Laukia kol susimokės? Kaip ir dezinfek skystį irgi tempė ...tempė...nedavė licencijų...kol susiprato?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS