Lietuva ruošiasi priimti EK dovaną – 390 tūkst. COVID-19 greitųjų testų | Diena.lt

LIETUVA RUOŠIASI PRIIMTI EK DOVANĄ – 390 TŪKST. COVID-19 GREITŲJŲ TESTŲ

Lietuva ruošiasi priimti Europos Komisijos (EK) dovanojamus 390 tūkst. COVID-19 greitųjų antigenų testų.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui, jog dovanojimo sutartį su EK pasirašytų Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, testavimas yra „viena esminių pandemijos plitimo stabdymo priemonių“, o EK pernai spalio pabaigoje paskelbė, jog iš viso greitiesiems antigenų testams įsigyti bus sutelkta apie 100 mln. eurų – testai dovanojami paskirstant juos pagal sveikatos priežiūros specialistų skaičių arba šalių nurodomą poreikį.

Šalims narėms bus padovanota daugiau nei 20 mln. vienetų greitųjų antigenų testų.

„Šalims narėms bus padovanota daugiau nei 20 mln. vienetų greitųjų antigenų testų. Testai bus pristatomi šių metų pirmąjį ketvirtį, todėl pribrendo Europos Komisijai su kiekviena nare pasirašyti atitinkamas dovanojimo sutartis (...). Lietuvai tektų truputėlį daugiau nei 390 tūkst. antigenų testų“, – posėdyje sakė A. Dulkys.

Lietuva taip pat perka greituosius antigenų testus. Iš viso per EK organizuojamą pirkimą ketina įsigyti 800 tūkstančių testų, dar apie 300 jų šalis perka savarankiškai.

Sutartis tikisi pasirašyti ketvirtadienį

Sutartis dėl greitųjų antigenų testų pirkimo Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) tikisi pasirašyti ketvirtadienį.

Kaip BNS trečiadienį informavo laboratorijos atstovė Simona Kalvelytė, tiekėjas buvo kviečiamas sutartis pasirašyti vasario 17-ąją, tačiau pranešė, jog tai padarys ketvirtadienį.

Kol sutartys nepasirašytos, daugiau informacijos apie pirkimą laboratorija atskleisti negali.

Laboratorija yra skelbusi, kad greitųjų antigenų testų konkurse varžėsi 43 tiekėjai.

Pirkimu sudaromos trys sutartys dėl šių testavimo priemonių įsigijimo, iš viso ketinama įsigyti 300 tūkst. vienetų greitųjų antigenų testų.

Tai – jau antrasis testų pirkimas, pirmąkart konkursas gruodžio 23-iąją buvo nutrauktas dėl tiekėjų pretenzijų nusprendus patikslinti techninę pirkimo specifikaciją.

Greitiesiems antigenų testams, kaip ir molekuliniams (PGR) tyrimams, naudojamas ėminys iš nosiaryklės.

Toks testavimo būdas yra pigesnis, leidžia greičiau ištirti žmones, o tyrimams atlikti nereikia ypač kvalifikuoto personalo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

gal

grazinkit sias /dovanas/ atgalios ir neterskim /garbingo/ geroves / poligono/ vardo is kurio Karoblis buvo pasalintas nes neatitiko /geroves/ pajacu lukesciu kurie kertasi su tautos nuomone [[]]

Faktai nemeluoja

Elgetu "geroves valstybe". Dovanas priimti temoka, savo nieko, viskas isvogta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS