A. Veryga ragina kai kurias savivaldybes nedelsiant imtis priemonių dėl COVID-19 | Diena.lt

A. VERYGA RAGINA KAI KURIAS SAVIVALDYBES NEDELSIANT IMTIS PRIEMONIŲ DĖL COVID-19

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kol kas naujų koronaviruso atvejų skaičius tik augs, ragina savivaldybes imtis priemonių.

„Šiandien turim vėl didesnį negu anksčiau buvusį atvejų skaičių, kurį viešumoj kiekvieną dieną vis girdim vadinant rekordiniu. Matyt, to žodžio rekordinis naudojimą teks pamiršt, nes kito varianto, kaip tam tikro tik augančio atvejų skaičiaus mes neišvengsim“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras ragino savivaldybes, kuriose fiksuojamas didesnis koronaviruso atvejų skaičius, įvesti vietinius ribojimus.

„Labai tikimės, kad tos savivaldybės, kur atvejų skaičius fiksuojamas didelis, ir procentas nuo visų tikrinamų nemažas, kad jos nedelsdamos imsis visų priemonių, kurios gerokai anksčiau patvirtintos Vyriausybės kaip rekomenduotos esant situacijai. Noriu paraginti nedvejoti, nedelsti, nes laukimas gali atsisukti prieš juos pačius ir tada priemonių reikės gerokai griežtesnių ir sudėtingesnių“, – teigė ministras.

Ministras: savivaldybės sergamumo rodikliui pasiekus Raseinių lygį, joje būtų įvedamas karantinas

A. Veryga tikina, kad kol kas nėra svarstomas visuotinio karantino scenarijus, tačiau, pasak jo, tokios galimybės visai atmesti nereikėtų. Visgi kalbėdamas apie lokalų karantiną ministras akcentuoja, kad jis neabejotinai būtų įvestas tuose miestuose, kuriuose sergamumo koronaviruso rodiklis siektų Raseinių lygį.

Lokalaus karantino scenarijus yra realus, jei miestas pasieks Raseinių, kuriuose šiuo metu įvestas karantinas, sergamumo lygį.

„Apie nacionalinį karantiną šiuo metu nėra galvojama ir, aišku, atmesti visiškai tokios galimybės turbūt nereikėtų, kad jis galėtų būti“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Veryga.

Visgi ministras akcentavo, kad lokalaus karantino scenarijus yra realus, jei miestas pasieks Raseinių, kuriuose šiuo metu įvestas karantinas, sergamumo lygį. 

„Dėl miestų viskas priklausys nuo situacijos, nes jeigu kuris nors miestas pasieks tokį lygį, kaip buvo su Raseiniais, ten tikrai bus siūloma skelbti karantiną, nesvarbu, koks tai bus miestas: ar tai bus Vilnius, ar tai bus Kaunas, ar kažkokia kita Lietuvos vieta“, – patikino jis.

Karantino režimas Raseiniuose buvo įvestas praėjusį penktadienį. Numatyta, kad jis tęsis dvi savaites – iki spalio 23 d. imtinai.

A. Veryga: rekomendacijos dėl ribojimų teikiamos remiantis bendra žmogiška logika

Rekomendacijos, kokiuose sektoriuose siūlyti įvesti ribojimus, teikiamos remiantis bendra žmogiška logika, sako sveikatos apsaugos ministras.

„Čia tiesiog paprasta, žmogiška epidemiologinė logika aiškiai rodo vietas, kur žmonės buriasi, kur jie bendrauja be apsaugos priemonių ir kur neįmanoma jų užtikrinti, tai ten ir turėtų atsirasti tam tikros priemonės“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė ministras.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras Vilniaus savivaldybei šią savaitę pateikė rekomendacijas laikinai riboti grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą, kai negalima užtikrinti kaukių dėvėjimo, trumpinti barų darbo laiką.

Šios rekomendacijos motyvuotos dideliu viruso plitimu.

Pasak A. Verygos, teikiant šias rekomendacijas nenorima laukti, kol židiniai tokiose įstaigose smarkiai išplis, nes jose yra palankios sąlygos infekcijai plisti.

Pasak ministro, riboti gydymo ir socialinės priežiūros įstaigų, kuriose šiomis dienomis fiksuojami gausiausi susirgimų skaičiai, veiklą nėra galimybės dėl jų pobūdžio.

„Yra sveikatos priežiūros įstaigų arba socialinės globos įstaigų, kuriose virusas, deja, bet išplinta, bet turbūt puikiai suprantate, kad galimybės šitų įstaigų kaip nors uždaryti arba apriboti jų darbo laiką iki 12 valandos mes neturime ir tos įstaigos privalo teikti pagalbą pacientams, teikti gydymo paslaugas“, – pabrėžė jis.

Ministro teigimu, šioms įstaigoms teikiamos rekomendacijos dėl infekcijų kontrolės ir kiekviena iš jų puikiai žino, kaip elgtis tuo atveju, jeigu joje imtų plisti virusas.

Tuo tarpu pasilinksminimo vietose, jo teigimu, saugumo priemonių siekiama imtis iki rimtiems židiniams įsiplieskiant.

„Aš kviesčiau tuos, kuriems kyla klausimų, ar ten galima užsikrėsti, ar ne, tiesiog kad ir naudojant tas pačias asmens apsaugos priemones, nueiti ir apsilankyti tokioje naktinėje viešojo maitinimo ar pasilinksminimo įstaigoje ir jūs, manau, kad įsitikinsite, kad ten atstumų tikrai nesilaikoma, aš manau, kad rasite daug žmonių, kurie ir asmens apsaugos priemonių nenaudoja“, – kalbėjo A. Veryga.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:


Kaip jau buvo skelbta, per praėjusią parą vėl registruotas iki šiol rekordinis naujų COVID-19 atvejų skaičius – 281, mirė dar du žmonės.

Liga iš viso nustatyta 7041 asmenims, tebeserga 3862, pasveiko – 3035.

Nuo COVID-19, penktadienio duomenimis, yra mirę 112 žmonių – dviem daugiau nei praėjusią parą. Izoliacijoje šiuo metu yra 34 tūkst. 269 žmonės.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 343 įvežtiniai atvejai.

Per parą atlikti 8628 tyrimai, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 877 tūkst. 398.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

K

Kiek tas plikas asilas šaipysis iš tautos

R

Nepanikuokit eiliniai metai kai atvėsus orams prasideda persalimai ir gripai , o ne koronos kaip kad dabar tik rašo . Kitų kvėpavimo takų ligų nebėra??

Na, taip

laisvės būti karūnuotiems ir dalinti ją kitiems. Gal nusiraminkite ir susimąstykite ir pradėkite tai nuo savęs, o ne nuo kitų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS