M. Majauskas: sunkių pacientų gyvenimo kokybę gali pagerinti medicininės kanapės | Diena.lt

M. MAJAUSKAS: SUNKIŲ PACIENTŲ GYVENIMO KOKYBĘ GALI PAGERINTI MEDICININĖS KANAPĖS

Seimo narys Mykolas Majauskas Lietuvoje siūlo įteisinti gydymą medicininėmis kanapėmis, teigdamas, kad tai mažina sunkių pacientų skausmus ir yra veiksmingas bei patikrintas gydymo būdas daugelyje Europos valstybių.

„3 procentai šalies gyventojų šiandien serga vėžiu, ir tai yra apie 100 tūkstančių žmonių. 20 tūkst. žmonių yra diagnozuota epilepsija, apie 100 tūkstančių žmonių - navikas. Daliai iš jų iš tikrųjų yra skiriamas gydymas medicininėmis kanapėmis, bet ne Lietuvoje. Lietuvoje tų ligų simptomus malšina morfijumi, opiato pagrindo vaistais, prie kurių psichologiškai ir fiziškai priprantama“, - konferencijoje teigė M. Majauskas.

Pasak jo, kol medicininės kanapės Lietuvoje uždraustos, tol gydytojai ir pacientai, bandantys tokias alternatyvas, yra paverčiami nusikaltėliais. Pernai medicinines kanapes įteisino trys Europos Sąjungos šalys - Graikija, Vokietija ir Lenkija. Jos prisijungė prie Ispanijos, Nyderlandų, Suomijos, Čekijos, Italijos, Slovėnijos ir Portugalijos.

„Deja, žmonės, kurie yra priversti kovoti dėl savo gyvybės ir neturėdami kito pasirinkimo renkasi opiatus, turi būti nusikaltėliais ir ieškoti alternatyvaus gydymo, tokio, kuris yra įteisintas kitose ES šalyse, - gydymą medicininėmis kanapėmis. Šiandien mes nesakome, kad reikia įteisinti kanapes rekreacijai ar keisti su tuo susijusią teisinę sistemą, bet sunkiai sergantiems ligoniams turėtų būti prieinamas geriausias įmanomas gydymas, be kita ko, ir medicininės kanapės“, - sakė M. Majauskas.

Mykolas Majauskas/ M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Ketvirtadienį M. Majauskas surengė konferenciją „Ar užteks valios įteisinti medicinines kanapes Lietuvoje?“, kurioje savo patirtimi apie gydymą medicininėmis kanapėmis dalinosi pacientai bei jų artimieji. Daugelis konferencijos dalyvių teigė, kad gydymas kanapėmis yra veiksmingiausias būdas malšinti skausmus sunkiausią ligos stadiją išgyvenantiems pacientams.

Šiuo metu medicininės kanapės Lietuvoje neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos Farmacijos įstatymu. Jame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrajame sąraše esančias medžiagas, tačiau medicininės kanapės kaip ir, pavyzdžiui, heroinas, opijus, įtraukti į pirmąjį.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas neturėdamas tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

,,dzina,,, is butelio isleist lengva

o kas jy veliau atgal y butely sukis ???? majausku asile prigamint narkomanu lengva ,lengviau nei ,kad du pirstus apmyzt , o kas juos gydys , slaugys, mokes pasalpas , uz vaistus mokes veliau visa gyvenima kol jie nugais ???gal tu majauskeli .....tu pats esi brangus biudzetinis islaikytinis su boba vaikais ir meiluzem....

...

Bet koks BRANGUS ir nelegalus 'vaistas' VEIKIA; - PUIKUS buvo GB dokumentinis filmas 'Placebo'.

vyt sy apdurnusi narkosa

seimuna is seimo velniop .....ei ..kas rinko sy pridurka --rinkejai atsaukit savo isrinktajy...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS