M. Stonkus: jei politikai girsis medžiokle, o ne rūšiavimu – prieisime akligatvį | Diena.lt

M. STONKUS: JEI POLITIKAI GIRSIS MEDŽIOKLE, O NE RŪŠIAVIMU – PRIEISIME AKLIGATVĮ

  • 1

Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną ketvirtą sykį kraujo davęs aktorius, žinomas laidų vedėjas ir humoristas Mantas Stonkus šįsyk tapo dviejų organizacijų surengtos akcijos dalyviu. Bendrame Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) ir VšĮ Nacionalinio kraujo centro renginyje „Moku saugoti – moku duoti“  žinomi šalies žmonės kartu su organizatoriais siekė atkreipti dėmesį į tai, kad mūsų sveikata, kraujo kokybė ir vaikų ateitis labai priklauso nuo švarios aplinkos. „Esu rūšiavimo fanas“, – prisipažino M. Stonkus bei atskleidė, kada šaldytuvai jam yra juokingi, o kada jie sukelia ypač blogas emocijas.

Rinko šiukšles Kenijos paplūdimyje

„Atliekų konteineriuose, kur turėtų patekti po rūšiavimo likusios atliekos, matydamas nerūšiuotas šiukšles, aš baisiuosi. Šiukšlių nerūšiuojantys žmonės yra pavojingi ne tik kaimynams, bet ir sau bei savo vaikams. Ne sykį esu matęs, kaip prie šiukšlių konteinerio pastatytas senas šaldytuvas ar televizorius ir visai šalia žaidžia vaikai. Kadangi žinau, kokių problemų pasaulyje kelia neatsakingas požiūris į atliekas ir jų rūšiavimą, tai sukelia man labai blogų emocijų. Nors esu komikas, tokie vaizdai man nėra juokingi“, – sako M. Stonkus.

Pavyzdį turėtų rodyti politikai, kurie turėtų girtis ne medžiokle, o kaip jie asmeniškai rūšiuoja atliekas, rodyti pirštu į ekologines problemas.

Nemažai pasaulio šalių apkeliavusiam M. Stonkui ypač įstrigo šiemet Kenijoje matytas vaizdas. „Per atoslūgį vaikščiojau palei Indijos vandenyno pakrantę, o fantastiško grožio paplūdimys buvo užverstas iš vandenyno atplukdytomis plastiko šiukšlėmis. Mėginau nors kiek pagerinti padėtį – surinkau ir išnešiau iš paplūdimio gal kokius tris kilogramus plastiko atliekų. Kai suvoki, kas darosi vandenyje, kiek ten dar yra plastiko, darosi labai liūdna“, – pasakoja komikas ir laidų vedėjas.

Kaupikai yra juokingi

Atliekų rūšiavimo ir perdirbimo klausimą jis vertina kaip didžiausią ateities kartų problemą, o pats stengiasi laikytis visų atliekų rūšiavimo taisyklių. „Esu rūšiavimo fanas“, – prisipažįsta M. Stonkus. Jį džiugina, kad jo pavyzdžiu seka ir jo vaikai – jiems nė į galvą nebeateina mesti plastiko atliekas į bendroms atliekoms skirtą šiukšliadėžę.

Į minimalizmą savo buityje linkusiam laidų vedėjui juokingiausi atrodo žmonės, kaupiantys nereikalingus, senus daiktus. „Įstiklintuose balkonuose tenka matyti trejų metų eglutes, senus, nebenaudojamus dviračius, po kelis senus šaldytuvus. Tai man atrodo komiškai“, – neslepia jis.

Išmanūs įkraunami daiktai – žmonėms įkrauti

Pasak EPA projektų vadovės Imantos Baltrūnaitės, elektronikos atliekos šiandien yra sparčiausiai auganti atliekų rūšis. Deja, pagal jų surinkimo rodiklius akivaizdu, kad ne visos jos patenka ne ten, kur reikia, ir dėl savo toksiškumo gali labai pakenkti tiek žmonėms, tiek ir gamtai.

M. Stonkus prisipažįsta suvokiąs, kad šiuolaikiniame pasaulyje be elektronikos neišsisuksi, bei juokauja, kad šiandien žmonės vartoja tiek daug įkraunamų prietaisų, be kurių nebeišsiverčia, kad galima sakyti, jog tie įkrovikliai skirti įkrauti patiems žmonėms.

„Elektronika yra labai svarbi. Pas mus namuose yra daug įrangos, naujų išmanių daiktų. Stengiuosi įsigyti naujausius, išmaniausius. Svarbu ne daikto naujumas, bet jo funkcijų išmanumas, ekonomiškumas, ilgaamžiškumas bei ekologiškumas. Seną elektroniką arba parduodu arba kam nors atiduodu, arba pristatau tiems, kurie įgalioti saugiai sutvarkyti elektronikos atliekas“, – prisipažįsta M. Stonkus.

Kraujas – sveikatos rodiklis

„Žinau, kad mano kraujas gana retas, neturintis vadinamojo Rh faktoriaus, arba „minusinis“. Kodėl gi juo nepasidalinus?“ – savo pasirinkimą tapti kraujo donoru aiškina M. Stonkus.

Girdamas iš tėvų paveldėtą savo gerą sveikatą, ji neslepia kiekvienais metais pasirūpinąs išsitirti kraują. „Rūpindamasis savimi tuo pat metu rūpiuosi ir kitais, nes turiu vaikų ir žinau, kad man juos reikės užauginti – noriu, kad jie turėtų sveiką tėtį, o aš ir pats noriu būti sveikas. Savo gyvenimo būdo labai geru nepavadinčiau – niekam tokio nerekomenduočiau, todėl tiesiog stengiuosi laikytis balanso. Nuovargį ir vakarėlius cikliškai turi lydėti poilsis, kad organizmas atsigautų. Be to, vertinu gerą, kokybišką, sveiką maistą“, – prisipažįsta laidų vedėjas.

Jis sako sveikinąs visas aplinkosaugos iniciatyvas, nors svarbiausias vaidmuo, anot jo, tektų kiekvieno žmogaus asmeninei elgsenai. „Kartais jau man atrodo, kad žemė pati jau tuoj išsivalys nuo mūsų. Kita vertus, pavyzdį turėtų rodyti politikai, kurie turėtų girtis ne medžiokle, o kaip jie asmeniškai rūšiuoja atliekas, rodyti pirštu į ekologines problemas, užterštus miškus. Jei pasikeis požiūris aukščiausiose institucijose, tada pradės keistis ir kasdienis gyvenimas, kitaip – akligatvis“, – įsitikinęs M. Stonkus.

GALERIJA

  • M. Stonkus: jei politikai girsis medžiokle, o ne rūšiavimu – prieisime akligatvį
  • M. Stonkus: jei politikai girsis medžiokle, o ne rūšiavimu – prieisime akligatvį
  • M. Stonkus: jei politikai girsis medžiokle, o ne rūšiavimu – prieisime akligatvį
  • M. Stonkus: jei politikai girsis medžiokle, o ne rūšiavimu – prieisime akligatvį
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

:)

ha hahhahhahahh, kad varpeliai pastoviai pilni:) Manteli, bene per akinis nematai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS