Maistingiausia košė – ką renkasi parolimpinis čempionas? | Diena.lt

MAISTINGIAUSIA KOŠĖ – KĄ RENKASI PAROLIMPINIS ČEMPIONAS?

Košių nauda jau seniai niekas neabejoja. Valgydami košes papildome organizmą vitaminais, mineralais, baltymais, riebalais ir angliavandeniais. Šios maistinės medžiagos mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir kitų susirgimų. Tačiau kurią košę rinktis?

Lengvaatletis Mindaugas Bilius, Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse iškovojęs aukso ir sidabro medalius, pasakoja apie savo pasirinkimą:

„Rytais valgau avižinių kruopų košę, o vakarais grikius. Valgau košes, nes nuo jų virškinimas būna geresnis, jos suteikia sotumo jausmą – po treniruočių dar galima pamiegoti pietų miego ir tada pavalgyti.“

Tuo metu gydytojas Alvydas Unikauskas geriausią košę siūlo išrinkti pagal šiuos kriterijus: kaloringumą, baltymų, ląstelienos ir kalio kiekį.

Pagal minėtus kriterijus laidoje „Klauskite daktaro“ įvertintos avižų ir grikių košės bei ryžiai.

Kaloringumas. Daugiausiai kalorijų turi avižų košė. Visos kruopos yra angliavandeniai, tačiau tai yra lėtai įsisavinami angliavandeniai, nuo kurių nestorėjama. Nors ryžiai, kurie dažniausiai apdorojami, turi išimčių.

Angliavandeniai organizmą aprūpina energija ir padidina darbingumą, todėl kruopas rekomenduojama rinktis ryte. Tuo metu avižiniai dribsniai jau yra suskaldytas produktas ir tai yra greitieji angliavandeniai, arba cukrus.

Baltymų kiekis. Daugiausiai baltymų turi avižų košė. Baltymai yra viena iš pagrindinių organizmo statybinių medžiagų – baltymai įeina į ląstelių ir audinių sudėtį, organizme sudaro gyvybiškai svarbias struktūras, su jų pagalba formuojami ląstelių ir audinių griaučiai, reguliuojama normali organizmo veikla ir t. t.

Ląstelienos kiekis. Daugiausiai ląstelienos vėlgi turi avižų košė. Ląsteliena reguliuoja visą mūsų virškinimo procesą: stimuliuoja žarnyno veiklą, pagreitina toksinų pašalinimą iš organizmo.

Kalio kiekis. Daugiausiai kalio turi grikių košė. Kalis yra būtinas ląstelių gyvavimui ir širdies veiklai – jis būtinas širdies ir raumenų susitraukimui. Be to, kalis padeda sureguliuoti arterinį kraujo spaudimą.

Taigi, vertinant šias tris košes, maistingiausia koše išrinkta avižų košė.

Plačiau apie tai – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

GALERIJA

  • Mindaugas Bilius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS