Maistui ir kvepalams naudojamas vanilės kvapas atkeliavo iš bebro užpakalio? | Diena.lt

MAISTUI IR KVEPALAMS NAUDOJAMAS VANILĖS KVAPAS ATKELIAVO IŠ BEBRO UŽPAKALIO?

Kitąkart, kai būsite pavaišintas šviežiu, vanile kvepiančiu keksiuku, atsiminkite – tai kvapas, kurį žymėdamas savo teritoriją skleidžia ne kas kitas, o … bebras.

Tinklapis grist.org, cituodamas dienraštį „Time“, rašo, kad muskusas (lot. Castorium) yra medžiaga, kurią išskiria bebras ir ši jau gerą amžių naudojama maisto ir parfumerijos pramonėje. Maisto gamyboje ji naudojama itin plačiai – pradedant pudingais, saldainiais, guma ir net ledais.

Bebrų sruoglius sudaro bebrų patinėlių analinės išskyros. Ekologė Joanne grist.org aiškina, kad bebrų analines liaukas galima pamerkti specialiame sekrete ir tokiu būdu išgauti norimą kvapą.

Maisto ir vaistų valdyba JAV (angl. Food and Drug Administration - FDA) šį iš bebro išskyrų išgaunamą ingridientą laiko saugų ir leidžia naudoti maisto pramonėje, todėl valgydami tam tikrus produktus galite net neįtarti, kas suteikė jiems tokį malonų kvapą. Kai kuriais atvejais, maisto gamintojams visai nebūtina nurodyti, kad buvo naudojamos bebrų išskyros, pakanka jas pavadinti „natūralia kvapiaja medžiaga“.
Bebro liaukos yra plačiai naudojamos liaudies medicinoje. Žinoma, kad bebro liaukose esantis muskusas įtrauktas į 300 vaistų receptūrų. Muskusas yra vienas žymiausių pasaulio kvapų. Tibeto medicinoje jis vadinamas didžiuoju kvapu, nes nėra stipresnio kvapo, kuris taip ilgai išsilaikytų.

Muskusas nuo senų laikų naudojamas kaip dezinfekuojanti priemonė prieš įvairius virusus, bakterijas, grybelius, taip pat kaip toksinus iš organizmo valanti priemonė, skatinanti medžiagų apykaitą ir t. t.

Taip pat kalbama, kad bebro liaukų, kuriose yra muskuso, užpilai gerina vyrų potenciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS