Medikai ir gelbėtojai perspėja gyventojus saugotis šilumos ir saulės smūgių | Diena.lt

MEDIKAI IR GELBĖTOJAI PERSPĖJA GYVENTOJUS SAUGOTIS ŠILUMOS IR SAULĖS SMŪGIŲ

Medikai ir gelbėtojai ragina gyventojus per karščius saugotis šilumos ir saulės smūgių.

Juos patyrusių žmonių pastarąsias kelias dienas gerokai padaugėjo. Pagalbos prireikia ir mieste dirbantiems žmonėms, ir pajūrio poilsiautojams.

„Užvakar trys pacientai kreipėsi dėl saulės ir šilumos smūgio, vakar jau atsirado penki pacientai“, – BNS ketvirtadienį sakė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos atstovas Igoris Lukaševas.

Pasak mediko, žmonės kaitros metu turėtų vengti būti saulėje, vartoti daugiau skysčių, negerti alkoholio.

„Rekomenduojame reikalus susitvarkyti iš ryto, kada dar ne taip spigina saulė, arba jau vėliau vakare. Einant į miestą dienos metu turėti galvos apdangalą. Skysčių būtinai vartoti, bet gerti mažais gurkšniais, kad skystis pasisavintų“, – kalbėjo medikas.

I. Lukaševo teigimu, statybose saugiausia dirbti nuo 6 iki 11 valandos, o popiet darbus pradėti nuo 17 valandos.

„Kurie labai nori degintis, rekomenduojame nepamiršti apsaugos kremų, nevartoti alkoholio. Ir aišku daugiau būti pavėsyje. Taip pat rekomenduojame nenešioti sintetinių drabužių, kad drabužiai būtų lengvi“, – kalbėjo jis.

Pasak Palangos gelbėtojų vado Jono Pirožniko, šiomis dienomis buvo du atvejai, kai žmones iš paplūdimio sušlubavus sveikatai gelbėtojams reikėjo vežti į netoliese esančią sanatoriją pagalbai suteikti.

„Mes turime kol kas problemą su tais poilsiautojais, kurie turi sveikatos problemų. Jie ateina tada, kai saulė pavojinga, gauna saulės smūgį. Ateina be galvos uždangalų, be skėčių – nesisaugo“, – BNS sakė J. Pirožnikas.

Jis pabrėžė, kad mėgautis saule į paplūdimį susiruošę žmonės turėtų gerti daug vandens, prisidengti galvą.

Per rekordinius trečiadienio karščius Lietuvos vandens telkiniuose nuskendo šeši žmonės. Pajūryje, pasak gelbėtojo, nelaimių kol kas pavyko išvengti, nors besimaudančių yra labai daug.

„Labai daug besimaudančių. Bet mes kontroliuojame situaciją, stebime“, – sakė jis.

Besimaudantiems didelį pavojų šiuo metu kelia kaitrios saulės ir šalto Baltijos jūros vandens derinys, kai žmonės iš karščio staiga pasineria į šaltą vandenį. Pasak gelbėtojo, nors jūros paviršiaus temperatūra gali siekti ir 18 laipsnių, apie dviejų metrų gylyje temperatūra gali būti vos 14 laipsnių.

Šiomis dienomis temperatūra Lietuvoje gali pakilti iki 35 laipsnių. Karščiai turėtų laikytis visą savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS