Meksika pasiūlė įteisinti kanapių vartojimą gydymo tikslais | Diena.lt

MEKSIKA PASIŪLĖ ĮTEISINTI KANAPIŲ VARTOJIMĄ GYDYMO TIKSLAIS

  • 1

Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto (Enrikė Penja Njeto) ketvirtadienį pasiūlė įteisinti marihuaną gydymo tikslais, taip pat sušvelninti suvaržymus šio lengvojo narkotiko asmeniniam vartojimui.

Šis pareiškimas žymi staigų posūkį vyriausybės, kuri yra įsitraukusi į nuožmų karą su kvaišalų kontrabandininkais, pozicijoje.

E. Penos Nieto sprendimas pasiųsti Kongresui svarstyti šį itin reikšmingą įstatymo projektą, tapo nacionalinių debatų dėl kanapių vartojimo reguliavimo rezultatu. Šia tema pastaruoju metu buvo vis plačiau diskutuojama abiejuose Amerikos žemynuose. „Visuomenė ir mokslo bendruomenė tarė savo žodį. Buvo aiškus konsensusas, kad Meksikos dabartinis dėmesys marihuanos klausimui buvo ribotas“, – pažymėjo prezidentas.

Kongresui pateiktame projekte numatoma leisti vartoti vaistinius preparatus, kuriuose esama kanapių arba jų veikliųjų medžiagų, taip pat didinamas marihuanos kiekis, kurį galima teisėtai laikyti asmeniniam vartojimui – nuo 5 iki 28 gramų. Tačiau potencialus įstatymas nenumato visiškai legalizuoti marihuaną, ko reikalavo aktyvistai, pernai Aukščiausiame Teisme laimėję istorinę bylą ir pasiekę, kad asmenims būtų leista auginti ir rūkyti kanapes.

E. Pena Nieto sakė, kad jo siūlomu įstatymu siekiama atitaisyti dviejų tipų neteisingumą: nesudaromą galimybę pacientams naudoti kanapių preparatus, taip pat „neproporcingai“ griežtas laisvės atėmimo bausmes asmenims, suimtiems dėl marihuanos laikymo. „Meksikiečiams labai gerai žinomas šios prohibicionistinės ir baudžiamosios schemos, taip pat vadinamojo karo su narkotikais, įsitvirtinusio ilgiau negu 40 metų tarptautiniu lygmeniu, mastas bei ribos“, – pabrėžė prezidentas.

Meksika, kuri yra svarbus kvaišalų gamybos ir kontrabandos į JAV centras, pastarąjį dešimtmetį kentėjo nuo šiurpaus narkotikų kartelių smurto pliūpsnio. Jau daugiau negu 100 tūkst. žmonių žuvo arba dingo nuo 2006 metų, kai Meksikos vyriausybė pasiuntė karius kovoti su narkotikų kontrabandininkais.

Jeigu siūlomas įstatymas būtų priimtas, Meksika galėtų importuoti vaistus, kurių sudėtyje esama kanapių arba tetrahidrocanabinolio (THC) – šių augalų pagrindinės psichotropinės medžiagos. Tokie preparatai būtų griežtai kontroliuojami sveikatos apsaugos institucijų – kaip ir visi kiti teisėti vaistai. Tuo tarpu kanapių kiekis, kurį būtų leista turėti asmeniniam vartojimui, „atitiktų tarptautinius standartus“, aiškino E.Pena Nieto.

Meksikos sprendimas atitinka tendenciją, pastaruoju metu išryškėjusią kitose šio regiono šalyse. Kanados sveikatos apsaugos ministras ketvirtadienį sakė, kad jo vyriausybė ateinančiais metais pasiūlys įteisinti marihuaną, o Urugvajus 2013 metais tapo pirmąja pasaulyje šalimi, visiškai įteisinusioje kanapes. Gruodį Kolumbijos, kurią tai pat krečia su narkotikais susijęs smurtas, prezidentas pasirašė įsaką, įteisinantį kanapių vaistinius preparatus. Jungtinėse Valstijose, kurios yra didžiausios iš Meksikos gabenamų kvaišalų vartotojos, 23 valstijos yra įteisinusios kanapių preparatus, o dar keturios, taip pat sostinė Vašingtonas, įteisino marihuanos rekreacinį vartojimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Saulius

Actekai gerai nori šiuo momentu:);):)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS