Menstruacijų skausmą galima įveikti ir be vaistų | Diena.lt

MENSTRUACIJŲ SKAUSMĄ GALIMA ĮVEIKTI IR BE VAISTŲ

Jei nuolatos vargina menstruacijų skausmas ir nenorite kaskart gerti vaistų, verta išbandyti natūralias skausmą malšinančias priemones, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, geriausias vaistas yra tinkami fiziniai pratimai, o be jų gali padėti tinkama mityba ir netgi eteriniai aliejai.

Moterims, kurias kankina menstruacijų skausmai, geriausias vaistas – fizinis krūvis, o fiziniai pratimai ypač padeda prieš pradedant sirgti, sako A. Unikauskas. Jo žodžiais, tai gali būti jėgos pratimai, derinami su tempimo pratimais, taip pat – joga, pilatesas ir pan. O susirgus galima apsiriboti dubens pratimais.

„Antra natūrali priemonė – mityba, – primena profesorius. – Susirgus mėnesinėms, reikėtų riboti druskos vartojimą bei gerti labai daug skysčių. Taip pat reikėtų apskritai atsisakyti greitųjų angliavandenių, nes insulinas kartu su streso hormonais sukelia uždegimus, todėl atsiranda didesnė tikimybė prasidėti gimdos raumenų spazmams.“

Trečioji priemonė, tęsia medikas, – eteriniai šalavijų, rožių, kiparisų aliejai. O ketvirtoji – tikrasis skaistminas: „Šio augalo vaisių ekstraktas vertinamas kaip natūrali medžiaga, kuri gerai toleruojama ir neturi stipraus šalutinio poveikio.“

Beje, Karoliniškių poliklinikos Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėja Daiva Keršulytė LRT TELEVIZIJOS laidai „Klauskite daktaro“ teigė, kad populiarėjanti akupunktūra padeda tol, kol yra taikoma, bet nutraukus gydymą simptomai vėl gali pasireikšti.

„Kalbant apie natūralias priemones, moteris būtina perspėti – mėnesinių metu jokiu būdu negalima šildyti pilvo apačios“, – primena A. Unikauskas.

Be to, sako jis, visos natūralios priemonės padeda ne iš karto – teigiamas poveikis pajuntamas mažiausiai po trijų mėnesių.

„Būtina pabrėžti, kad už mėnesinių skausmų gali slėptis ir klastinga liga endometriozė. Jeigu jus vargina nepakeliami skausmai, kreipkitės į gydytoją ginekologą“, – pataria A. Unikauskas.

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

eilinis

papilstymas iš tuščio į kiaurą.Idomu, kaip jis pats pasportuotu, jei iš skausmo iš lovos pakilt negalėtų

As

Bet jau įvaizdinė nuotrauka visai netinka prie straipsnio.. Neklaidinkite žmonių ;)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS