Ministras: planinės procedūros galėtų būti atnaujintos nuo kitos savaitės | Diena.lt

MINISTRAS: PLANINĖS PROCEDŪROS GALĖTŲ BŪTI ATNAUJINTOS NUO KITOS SAVAITĖS

Planinės procedūros gydymo įstaigose galėtų būti atnaujintos nuo kitos savaitės, tačiau galutinį sprendimą trečiadienį priims Vyriausybė, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Dėl terminų, tai man sudėtinga pasakyti, preliminarus siūlymas buvo gegužės 4 diena, bet gali būti, kad bus apsispręsta ir dėl kažkokio ankstesnio termino“, – per spaudos konferenciją pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje sakė A. Veryga.

Anot jo, svarstoma atnaujinti didžiąją dalį planinių paslaugų. Tačiau teikiant jas ligoninėse, pirmiausia, turės būti atsižvelgiama į būtinybę išlaikyti lovų rezervą koronavirusu sergantiems pacientams.

„Tada likusias lovas bus galima planuoti planiniam pacientų stacionarizavimui. Bus ir daugiau įvairių reikalavimų – infekcijų kontrolės išlaikymas, tam tikras derinimas su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru tų infekcijų kontrolės priemonių“, – sakė A. Veryga.

„Kalbant apie specialistų konsultacijas, įstaigos privalės susiplanuoti, kiek jų gali atlikti, kad išlaikytų tam tikrus intervalus tarp pacientų, kad būtų galima ir patalpas išvėdinti, ir dezinfekuoti tai, ką būti dezinfekuoti, ir susitvarkyti registraciją taip, kad pacientai nesibūriuotų“, – pridūrė jis.

Anot ministro, apie planines odontologų paslaugas šiame etape nėra kalbama.

„Esame gavę labai daug odontologų laiškų, krepimųsi su prašymu kol kas neatnaujinti šitų paslaugų, nes tai yra labai aukštos rizikos aerozolius generuojančios paslaugos. (...) Odontologas turėtų apsirengti pilną apsaugos kostiumą, nes kitais būdais jam apsisaugoti būtų labai sudėtinga. Kitaip tariant, jis turėtų būti apsirengęs taip, kaip COVID-19 reanimacijoje dirbantis medikas. Tada jis galėtų jaustis saugus“, – kalbėjo ministras.

A. Veryga nesiryžo detalizuoti, kaip toliau galėtų būti švelninamas karantinas, nes galutinius sprendimus priima Vyriausybė, tačiau užsiminė, kad daugės sporto šakų, kurių atstovams bus leidžiama sportuoti.

Jis taip pat pabrėžė, jog tikimybė, kad karantinas bus atšauktas gegužės 11 dieną, „yra minimali“.

Visuotinis karantinas Lietuvoje paskelbtas kovo 16 dieną. Pagal naujausią sprendimą, jis pratęstas iki gegužės 11-osios.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 karantinas, COVID-19 saviizoliacija, planinės procedūros, gydymo įstaigos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS