Sveikatos apsaugos ministras pateikė skiepijimo nuo COVID-19 prioritetus | Diena.lt

SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS PATEIKĖ SKIEPIJIMO NUO COVID-19 PRIORITETUS

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad Lietuvą nuo šiol pasieks reguliarios, daugiau nei 20 tūkst. vakcinų siuntos. Todėl, tikina ministras, bus galima paskiepyti visus priešakinėse linijose su COVID-19 kovojančius asmenis.

„Turime gamintojų patvirtinimą, kad nuo šiol bent jau tris mėnesius mus pasieks reguliarios kas savaitinės siuntos po 20,475 tūkst. (...). Tačiau šie kiekiai dar gali keistis. Šiandien į 5 regioninius centrus yra paskirstoma tiek vakar, tiek praėjusią savaitę gauta siunta. Nuo šiandien skiepijimui yra skiriama daugiau kaip 30 tūkst. vakcinų“, – Sveikatos apsaugos ministerijos surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje teigė A. Dulkys.

„Kartu su dar praėjusiais metais paskirstytomis ir paskiepytomis vakcinų dozėmis mes galėsime jau visiškai patenkinti visų sveikatos priežiūros, greitosios medicininės pagalbos, gydytojų, slaugytojų, slaugytojų padėjėjų, kito personalo, savanorių... Žodžiu, visų kovojančių COVID-19 priešakinėse linijose pirmojo skiepo poreikį“, – sakė jis ir informavo, kokios grupės bus skiepijamos artimiausiu metu.

„Kitą savaitę gauta siunta bus skirstoma į palaikomojo gydymo ir slaugos bei globos namus. Dar vėliau mes užtikrinsime revakcinaciją – antrasis skiepas visoms minėtoms grupėms“, – spaudos konferencijoje pažymėjo ministras.

Visus medikus tikimasi paskiepyti per sausį

Sveikatos apsaugos ministras sako, kad visus medikus nuo COVID-19 Lietuvoje tikimasi paskiepyti per sausį.

„Praktiškai mūsų matymu, kad sausio mėnuo, matyt, galėtų būti tas mėnuo, kada medikų bendruomenė būtų pilnai vakcinuota – ne tik tie, kurie dirba tiesiogiai“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė ministras.

Pasak jo, šiuo metu į penkias koordinuojančias ligonines pristatoma pirmadienį ir praėjusią savaitę Lietuvą pasiekusi vakcinų siunta – daugiau kaip 30 tūkst. dozių.

Pirmiausia skiepijami medikai, pažeidžiami pacientai

Pasak A. Dulkio, šiuo metu yra parengtas detalus sąrašas, kokia tvarka bus skiepijama visa visuomenė.

Šiuos prioritetus pristatęs Ekspertų tarybos Asmens sveikatos priežiūros įstaigų grupės vadovas Santaros klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro direktorius Laimonas Griškevičius sakė, jog medikus pirmus skiepyti nuspręsta, nes jie, kilus pandemijai, patiria didžiausią krūvį, jiems susirgus gydymo įstaigoms sunku užtikrinti veiklą.

Toliau prioritetuose – pažeidžiamiausios pacientų grupės: tie, kuriems taikoma dializė, onkologiniai ir kiti, kuriems COVID-19 yra pati pavojingiausia.

Vėliau bus vakcinuoti slaugos ir globos įstaigų pacientai bei kiti pažeidžiami asmenys.

„Literatūros duomenimis, jie sudaro trečdalį, kartais iki pusės visų pacientų, kurie patenka į gydymo įstaigas“, – sakė L. Griškevičius.

Sprendžiant, ką vakcinuoti, teko atsižvelgti ir į sudėtingą vakcinų logistiką – „BioNTech“ ir „Pfizer“ preparatas turi būti laikomas itin žemoje temperatūroje, dėl ko vakcinacija gali būti vykdoma tik centralizuotai.

„BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcina yra pirmoji ir kol kas vienintelė, kurią leista naudoti Europos Sąjungoje.

Nesvarsto išskirtinio politikų ir valstybės vadovų vakcinavimo

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tvirtina, kad valdžia kol kas nesvarsto politikų ir valstybės vadovų vakcinavimo nuo COVID-19 kampanijos, taip siekiant visuomenę paskatinti skiepytis. Anot ministro, bent jau artimiausiu metu tikrai bus visuomenės grupių, kurių paskiepijimas bus nepalyginamai svarbesnis nei politikų.

„Matydami dar nedidelius vakcinų kiekius, kurių labai reikia būtent medikų bendruomenei, ir matydami, kad tikrai netrūksta norinčių ir galinčių skiepytis... Tai, prisipažinsiu, kad šią akimirką tikrai mes, politikai, apie save negalvojame ir kažkokių specialių strategijų dėl vadovų (skiepijimo – ELTA) nerengiame“, – antradienį teigė A. Dulkys.

Visgi, pažymėjo ministras, prasidėjus masiniam vakcinavimui, vadovų ir žymių žmonių skiepijimas gali tapti vienu iš Vyriausybės strategijos akcentų.

„Tačiau artėjant masiniam vakcinavimui yra galvojama apie tam tikrą komunikacijos strategiją – koordinuotą Vyriausybės strategiją. Jeigu bus toks matymas, kad šalies vadovų skiepijimas ar kažkokių kitų garbingų orių žmonių skiepijimas gali padėti paskatinti skiepytis – tai, be abejo, mes tai padarysime. Bent jau aš už save galiu garantuoti“, – teigė jis.

„Tačiau šiandien, aš manau, kad slaugytojai ar slaugytojų padėjėjui, ar gydytojui šis skiepas yra tikrai reikalingesnis“, – pridūrė ministras.

Tikisi sulaukti siūlymo iš pakuotės išgauti daugiau COVID-19 dozių

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, tikimasi greitu metu sulaukti Europos vaistų agentūros siūlymo iš vienos pakuotės išgauti daugiau COVID-19 vakcinos dozių. Ministro teigimu, tai būtų pozityvios naujienos ir įneštų aiškumo vykdant gyventojų vakcinaciją.

„Be abejo, mums svarbus Europos Komisijos ir gamintojų koordinuotas susitarimas. (...) Vakar Europos vaistų agentūra svarstė šį klausimą, bet dar nepriėmė sprendimo, tikrai tikimės, kad jie jį artimu metu priims ir mums visiems bus aiškumas. Nes sutartys yra sudarytos koordinuotai tarp Europos Komisijos ir gamintojų ir mes labai griežtai laikomės bendrų taisyklių“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Dulkys.

„Bet tegul visi susitaria ir laukiame tų pozityvių žinių dėl galimybės naudoti“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Ekspertų tarybos narys prie Vyriausybės, Asmens sveikatos priežiūros įstaigų grupės vadovas prof. Laimonas Griškevičius tikino labai palaikąs mintį didinti dozių iš vieno flakono išgaunamų dozių skaičių.

„Aš labai palaikau šią mintį. Iš tikrųjų reikia dėti visas pastangas, kad būtų leidžiama vakcinuoti daugiau nei penkias dozes iš flakono. Galėtume padidinti vakcinuojamų asmenų skaičių tikrai ženkliai“, – savo poziciją išsakė jis.

Kaip rašė portalas LRT, kitos Europos šalys skiepus naudoja taupiau nei Lietuva. Ant pakuotės nurodytos 5 dozės, tačiau medikai pastebi, kad dažname buteliuke skiepų užtenka ir daugiau pacientų.

Spaudos konferencijos vaizdo įrašas:

Visuotinis gyventojų skiepijimas pirmąjį šių metų ketvirtį greičiausiai nebus pradėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

earht king

130 punktas izoliavo pono trumpa atminti pamiršo ką sakė eidamas į šita posta juk buvo pilnas akiu dūmimas mūsų šalies piliečiams , tautai ir kas svarbiausiai mūsų prezidentui stumti makaronai lipinami ant ausu, juk užlipdė ausis mūsų garantui, kartu su ponia eks premjerė kuri muru stojo už ta vyro vyra, sakydama kitokio kelio nėra ir nebus liko tik tas vienintėlis viskas pasakyta, taip šitaip liaudies piliečiai laukia nauju progreso staigaus molio monkimo plano iš mūsų vyriausybes, o dėl vakcinos dar teks ilgai palukti, kol bus paskepiti maždaug ka žadėjo iki birželio taip mes sulauksim ne ankščiau kaip iki kito birželio o gal ir nauju metu 2023metu, ankščiau nieko nebus, o ta liga tesis iki nežinomybės, bus muntojami faktai, kaip ir su gripo epidėmijomis tik ten maišisi sikiu abi viename ateitis parodys viska

pastebėjimas

Tam "Bruto Neto" Tiesos dėlei, vakcinų įsigijimo, transportavimo, sandėliavimo ir taip toliau klausimus išsprendė buvusi vyriausybė ir konkrečiai SAM ministras su komanda, dabartiniam liko tik pasimaivyti viešųjų ryšių akcijose ir su švyturėliais atvežti nuo pasienio. Kol kas jokių realių darbų nematyti išskyrus kelių blokadą ir elektros išjungimą Naujametinį vakarą miestų centrinėse aikštėse.

Linas

Šimonytė žadėjo pirmoji pasiskiepyt, kažkodėl nesigirdi, Grybauskaitė irgi artodo siūlėsi pasiskiepyt irgi nesigirdi,kad paaskirpyta, tai ką mes turim būt pirmieji bandiniai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS