Mitybos specialistė patarė, kaip rudenį neprarasti energijos | Diena.lt

MITYBOS SPECIALISTĖ PATARĖ, KAIP RUDENĮ NEPRARASTI ENERGIJOS

  • 2

Atėjęs ruduo keičia ne tik mūsų laisvalaikį, bet ir pasirenkamą maistą. Mitybos specialistai pastebi, kad lietuviai atšalus orams renkasi kaloringesnius patiekalus, o būtent dėl šių sprendimų gali atsirasti nuovargis, mieguistumas, energijos trūkumas.

Mitybos specialistė, dietistė Vaida Kurpienė teigia, kad dalis žmonių rudenį linkę labiau mėgautis saldumynais ir rinktis kaloringesnius produktus. Atvėsus orams ji pataria vietoj saldumynų mėgautis sezoniniais vaisiais ir daržovėmis, valgyti daugiau kopūstinių daržovių, moliūgų, cukinijų ir gėrybių, kurios auga po žeme – morkų, burokėlių, kaliaropių, įvairių rūšių ridikų ir ropių, griežčių ir kitų daržovių.

Panašu, kad šių patarimų lietuviai yra linkę paisyti: rudeniop vienas populiariausių klientų pasirinkimų yra plautos lietuviškos morkos, į parduotuves atkeliaujančios iš šalies ūkių, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Vien per aštuonis pirmuosius šių metų mėnesius pirkėjai įsigijo daugiau kaip 2 milijonus kilogramų lietuviškų morkų.

„Vaisių pardavimų kreivė rudenį ir žiemą aiškiai juda aukštyn. Pernai rugsėjį parduota 140 tūkst. kg obuolių, lapkritį – jau 427 tūkst. kg, o šiemet sausį – net 930 tūkst. kg. Mažųjų mangų pernai rugsėjį parduota 16,5 tūkst. kg, o lapkritį – net 183 tūkst. kg. Granatų pardavimai pernai rugsėjį siekė beveik 25 tūkst. kg, o spalį – jau 74 tūkst. kg“, – tendencijomis dalijasi V. Drulienė.

Gaminant svarbus laikas

Anot V. Kuprienės, rudenį daržovių pasirinkimas yra labai gausus, o gėrybes rekomenduojama vartoti tiek virtas, tiek šviežias: orkaitėje išsikepti karštą garnyrą, o pasigaminti salotų, pasipjaustyti užkandžiui, įdėti į sriubą ar troškinį. Gaminant daržoves svarbus laikas – kuo jis bus trumpesnis, tuo daržovės išliks vertingesnės ir ilgesniam laikui suteiks sotumo jausmą.

Mitybos specialistė taip pat priduria, kad kopūstai, burokai, morkos ir kitos sezoninės daržovės šaltuoju metų laiku suteikia sotumo jausmą, tačiau neapkrauna organizmo, yra gerai virškinamos. O rudeniniai vaisiai nuolat papildo organizmo vitaminų atsargas ir padeda išlaikyti imunitetą.

Vis dėlto, anot dietistės, šiais laikais egzistuoja kita problema – žmonės per mažai juda ir būna lauke. O būtent nuolatinis judėjimas ir tinkama mityba formuoja sveikos gyvensenos pagrindą. Svarbu kasdien pasivaikščiojimui skirti bent 10 minučių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...,placiau TA pacia TEMA...,

daznai buna UZKIETEJE VIDURIAI...,vakar po DARZOVIU SRIUBOS ir TINKAMOS MITYBOS siandien LABAI GERAI ISITUSTINAU...,tinkama MITYBA VISA DIENA paDARE TEIGIAMA POVEIKI ZARNYNO MIKROFLORAI...,be TO pagal Samuelio TACO patarimus RYTAIS po MANKSTOS paMASAZUOJU PILVA...,kai GERAI RYTE ISITUSTINI net AKYSE SVIESIAU...,tai TIEK JUMS leidus PLACIAU i TEMA...,GEROS SVEIKATOS ir MALONIOS DIENELES linkiu VISIEMS... TASKAS

...,konkreciai i TEMA...,

ka tiktai i PUODA imeciau VISTIENOS...,kol JI vire pripjausciau KOKIA SEPTYNIAS IVAIRIAS SVIEZIAS DARZOVES...,sriuba baige VIRTI dabar EISIU VALGYTI...,ir dar turesiu JOS kokiom TRIM DIENOM...,DIENA nePRAEJO neVELTUI...,ORAS PUIKUS ir NUOTAIKA PUIKI...,bute 20 lappsniu TEMPERATUROS...,nors i BALKONUS durys PRAVIROS...,PASKUTINES NAUJIENOS pas MANE!!!...TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS