Mitybos specialistė patarė, kaip vaikus paskatinti valgyti daugiau daržovių ir vaisių | Diena.lt

MITYBOS SPECIALISTĖ PATARĖ, KAIP VAIKUS PASKATINTI VALGYTI DAUGIAU DARŽOVIŲ IR VAISIŲ

  • 2

Vaisiai ir daržovės yra neatsiejami nuo sveikos mitybos. Kiekvienas suaugęs žino, kad daržo ir sodo gėrybės yra labai naudingos mūsų organizmui, tačiau kaip tai paaiškinti vaikams?

Svarbu spalvos ir formos

Kartais tėvams gali atrodyti, kad daržovės vaikams – vienas iš nemėgstamiausių produktų, tačiau, pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, tai tėra mitas. Mažieji šiuos vitaminų šaltinius pamėgs, jei tinkamai suderinsite visos dienos valgiaraštį, pasiūlysite vaikams skirtingų vaisių ir daržovių. Pastaruoju metu parduotuvėse šių produktų asortimentas – itin gausus.

„Pardavimų duomenys rodo, kad pirkėjai per aštuonis šių metų mėnesius, lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, dažniau rinkosi ir atrado įvairias uogas (82 proc.), egzotinius vaisius (72 proc.), obuolius (33 proc.), agurkus (10 proc.) bei kitus vaisius ir daržoves“, – pirkėjų pasirinkimus įvardija „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

V. Kurpienė priduria, kad vaikams svarbi ne tik skonių įvairovė, bet ir maisto produktų spalvos, formos.

„Estetika ir patiekimas yra svarbiausi kriterijai, į kuriuos atsižvelgdamas vaikas renkasi, kokį maistą valgyti. Vaikams geriau pasiūlyti mažesnio dydžio vaisius, nes jų nereikia pjaustyti. Supjaustyti vaisiai dienai bėgant keičia savo spalvą, išvaizdą ar net kvapą, o tai gali nulemti, kad vaikas galiausiai vaisių ar daržovių atsisakys“, – sako mitybos specialistė.

Vaikas tikrai suvalgys reikiamą ir rekomenduojamą dienos vaisių ir daržovių normą, jeigu juos pasiūlysite skirtingomis porcijomis skirtingų valgymų metu.

„Vaikams daržoves bei vaisius reikėtų valgyti penkis kartus per dieną. Taigi ne tik pagrindinių valgymų metu, bet ir užkandžiaujant. Tokiu būdu vaikas per dieną gaus jam reikalingą antioksidantų, įvairių maistinių medžiagų, skaidulų kiekį. Šios medžiagos yra būtinos augimui“, – teigia dietistė.

Tinkamiausias paros laikas vaisiams – rytas

V. Kurpienė pastebi, kad daržoves ryte vaikai valgo nenoriai, todėl pusryčiams verta jiems pasiūlyti vaisių, kurie dienos pradžioje puikiai tiks dėl juose esančių natūralių cukrų.

Vaisiai ryte padeda pabusti, suteikia energijos, skysčių bei medžiagų, stiprinančių imunitetą.

„Vaisiai ryte padeda pabusti, suteikia energijos, skysčių bei medžiagų, stiprinančių imunitetą. Pavyzdžiui, vitamino C, betakarotenų (vitamino A) bei kitų antioksidantų. Net jeigu vaikas pusryčius valgo darželyje ar mokykloje, rekomenduoju pusryčių ritualą pradėti dar namuose – stabtelėti kelioms minutėms, prisėsti prie stalo ir suvalgyti vaisių ar uogų porciją. Tai padės ugdyti įprotį valgyti pusryčius. Kokie jie bus, padiktuos sezoniškumas. Rudenį gėrybių sezonas keičiasi labai greitai, jų asortimentas yra labai platus – lentynose gausu tiek lietuviškų, tiek atvežtinių uogų bei vaisių“, – pataria dietistė.

V. Drulienė tikina, kad šiemet pirkėjai uogas rinkosi pastebimai dažniau nei pernai. „Pastebime, kad uogos tarp pirkėjų šiemet yra kaip niekada populiarios. Bene labiausiai išaugo šilauogių paklausa, kurių per šiuos metus pirkėjai jau įsigijo daugiau nei 38 tonas, o tai yra net dvigubai daugiau nei per tokį patį laikotarpį praėjusiais metais“, – atskleidžia komercijos vadovė.

Užkandžiams – patraukliai ir patogiai patiektos gėrybės

„Labai svarbu žinoti, kokios daržovės patinka vaikui ir kaip jos, atsižvelgiant į vaiko lūkesčius, turėtų būti patiekiamos. Pavyzdžiui, daugelis mažų vaikų nemėgsta salotų, tačiau mėgsta pagaliukais ar griežinėliais supjaustytas, nesumaišytas daržoves. Užkandžiui dienos metu geriau rinktis kitos spalvos daržoves, nei kad buvo valgyti vaisiai ryte. Pavyzdžiui, jeigu vaikas ryte valgė oranžinį mangą, tai dieną jam geriau pasiūlyti nedidelių pomidorų, agurkų ar kitų daržovių, kurios nebūtų oranžinės spalvos“, – patarimu dalinasi mitybos specialistė ir dviejų vaikų mama V. Kurpienė.

Jeigu vaikas ryte valgė oranžinį mangą, tai dieną jam geriau pasiūlyti nedidelių pomidorų, agurkų ar kitų daržovių, kurios nebūtų oranžinės spalvos.

Pasak jos, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kokios spalvos vaisius ir daržoves mėgsta vaikai, mat skirtingos spalvos reiškia skirtingų tipų antioksidantus. Vaikams derėtų pasiūlyti ragauti ne tik jų mėgstamų spalvų gėrybes, bet ir kitokias.

Vakarienės metu – pirmenybė daržovėms

Vakarienės metu daržovių nelinkusiems valgyti vaikams specialistė rekomenduoja pradėti nuo mažų porcijų.

„Pirmiausia vaikui pasiūlykite suvalgyti nedidelę porciją daržovių, o tik tuomet patiekite visą kitą. Pradėkite nuo kelių kąsnių ir pamažu tą kiekį didinkite. Taip porcija vaikui atrodys įveikiama. Nusprendę keisti mitybą, jokiu būdu negąsdinkite vaikų, griežtai neraginkite valgyti daržoves – tai juos tik atgrasys. Svarbus yra tarpusavio susitarimas, tam tikrų sąlygų sukūrimas ir kantrybė“, – sako V. Kurpienė.

Anot jos, svarbu nepamiršti, kad daržovės yra vertingos ir dėl skaidulų, kurios gerina virškinamojo trakto veiklą.

„Valgant daržoves sumažinama pilvo pūtimo, vidurių užkietėjimo rizika. Be to, daržovėse yra labai daug vitaminų, mineralų, antioksidantų, kurie gerina sveikatos būklę, stiprina imunitetą, gali net teigiamai paveikti mokymosi rezultatus. Vis dėlto bent valandą prieš miegą šviežių daržovių geriau nevalgyti, nes organizmas gali nespėti jų suvirškinti, tad vaikas prasčiau miegos. Miegas bus kokybiškas, jei vakarienę valgysime dvi valandas iki jo“, – patarė mitybos specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ne straipsnis, o vieni paistalai.

na

tokiu maistu kaip paveiksl4lyje ilgai sotus nebusi, sveikas ir darbingas irgi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS