Nacionalinio vėžio instituto direktorius: būtina legalizuoti kanabinoidus | Diena.lt

NACIONALINIO VĖŽIO INSTITUTO DIREKTORIUS: BŪTINA LEGALIZUOTI KANABINOIDUS

  • 12

Būtina neatsilikti nuo kitų šalių ir legalizuoti kanabinoidų naudojimą medicinoje, nes tik tuomet bus galima vykdyti tolimesnius klinikinius tyrimus. Taip LRT RADIJUI sako Nacionalinio vėžio instituto direktorius Feliksas Jankevičius.

Būtina neatsilikti nuo kitų šalių ir legalizuoti kanabinoidų naudojimą medicinoje, nes tik tuomet bus galima vykdyti tolimesnius klinikinius tyrimus. Taip LRT RADIJUI sako Nacionalinio vėžio instituto direktorius Feliksas Jankevičius.

Vis dėlto Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė prieštarauja – norint įvesti kanabinoidus į rinką, pirmiausia reikia atlikti visus tris tyrimų etapus.

Penktadienį Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pirmininkas Mykolas Majauskas pateikė siūlymą įteisinti medicininėmis kanapėmis.

Anot F. Jankevičiaus, paskutiniais metais padidėjo susidomėjimas medicininiais kanabinoidais. Jo teigimu, mokslinėje literatūroje daugėja pranešimų, klinikinių tyrimų apie sėkmingą kanabinoidų panaudojimą, malšinant lėtinį, onkologinį skausmą. Specialistas prideda, kad tyrimai rodo, jog kanabinoidai teigiamai veikia ir onkologinėmis ligomis sergančių pacientų nuotaikų svyravimą, gerina jų apetitą.

„Jie sėkmingai naudojami ir kitų ligų atvejais, bet tai yra pirminiai pranešimai apie pirminius klinikinius tyrimus, beje, labai sėkmingus. Šie tyrimai skatina tolimesnius didesnės apimties tyrinėjimus šioje srityje. Dar galiu pridurti, kad kanabinoidų panaudojimas legalizuotas ne tik mūsų kaimyninėse Europos šalyse. Jų panaudojimui pritaria ir Europos vaistų agentūra (EMA), kurios balsas yra pagrindinis sprendžiant vienokių ar kitokių vaistų medicininį naudojimą“, – akcentuoja F. Jankevičius.

Jis atkreipia dėmesį – jeigu Lietuva nori prisijungti prie klinikinių tyrimų, būtinas šių vaistų legalizavimas: „Kad Lietuvoje galėtume įsijungti į tuos klinikinius tyrimus ar eksperimentinius darbus, tiriant galimybes panaudoti kanabinoidus kitose srityse, mums reikalinga legalizuoti tą vaistą, kad neatsiliktume nuo bendro progreso.“

Su tokia mintimi nesutinka Seimo narė A. Širinskienė. Anot jos, vaistų įvedimas į rinką turėtų būti pagrįstas trijų etapų moksliniais tyrimais: „Kaip ką tik gerbiamas Nacionalinio vėžio instituto direktorius minėjo, tyrimai kanabinoidų, kanapių medicininio panaudojimo yra pirminėse fazėse. Kad vaistas patektų į rinką, reikalinga praeiti visas tris tyrimo fazes, o ne tik pirmąsias. Tai reiškia, kad, jeigu nėra praeitos visos trys fazės, vaistas į rinką greičiausiai nelabai gali patekti.“

Vis dėlto pasiūlymą pateikęs M. Majauskas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu Lietuvoje nelegalu naudoti medicinines kanapes ir atlikti jų tyrimus: „Šiandien niekas nesikreipia, nes šitie vaistai yra nelegalūs. Nelegalu Lietuvoje gydyti medicininėmis kanapėmis ir užsiimti jų tyrimais. Dabar noriu vieną dalyką labai paprastai jums pasakyti. [...] Norime padaryti, kad tos priemonės būtų prieinamos. Šiandien to nepadarome, slepiamės už kažkokių biurokratinių procedūrų, o žmonės miršta.“

M. Majauskui antrina ir F. Jankevičius, kuris dar kartą patvirtina, kad tolimesni tyrimai, kol konabinoidai nėra legalizuoti, paprasčiausiai negalimi: „Pirmiausia jie turi būti legalizuoti, o po to ateina tyrimai – pirmos, antros fazės tyrimai, kuriuos organizuojame arba vieni, arba su užsienio partneriais.“

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

patriotas

Tegu ponia venckiene paaiskina prasau kodel vaistas nimesil yra parduodamas lietuvoje,bet vokietyjoje jo nerasi.Lietuva leido platinti sudedamasias dalis,o vokietyja nr.Kodel ponia venckiene tyli apie tai jog farmaciniu kompaniju treciadis bandymu etapas-bandymu su zmonemis legaliai vyksta lietuvoje?

Rasa

Valio, tikrai turime legalizuot medicininę kanapę. Ligoniai labai dažnai paliekami be vilties. Daugybė teigiamų kanapės panaudojimo galimybių - negalima to drausti!

A

sa tik senbezdos kanapes bus legalios ir greitai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS