Naujausi tyrimai atskleidė, kada aspirino vartojimas – pavojingas | Diena.lt

NAUJAUSI TYRIMAI ATSKLEIDĖ, KADA ASPIRINO VARTOJIMAS – PAVOJINGAS

  • 3

Bijodami infarkto ar insulto neretai žmonės griebiasi aspirino ir geria jį kasdien. Tikisi, kad taip išvengs baisių kraujo krešulių sukeliamų ligų, tačiau neturintys širdies ligų kasdien gerti aspirino neturėtų, praneša Info diena.

Amerikiečių medikai nustatė: žmonėms, kurie skundžiasi antsvoriu ar aukštu kraujospūdžiu, užkirsti kelią pirmam širdies smūgiui ar insultui šis vaistas vargu ar padės. O žalą atneš didesnę, mat veiklioji medžiaga acetilsalicilo rūgštis kelia kraujavimą iš virškinamojo trakto.

„Pagrindinė aspirino, kaip ir kitų vaistų nuo uždegimo, rizika – kraujavimas, o jis gali svyruoti nuo menko, kaip įsipjovus skutantis, iki tikrai stipraus – kraujuojančių opų ar kraujavimo iš tiesiosios žarnos. Ligoninėje gal net reikės kraujo perpylimo, tai pavojinga gyvybei“, – sakė tyrėja Lauren Block.

Ypač kraujavimo rizika išauga tiems, kam virš 60 metų.

„Remiantis naujausiais įrodymais, rekomenduojama 60 metų ir vyresniems nepradėti vartoti aspirino, nes žala didesnė nei nauda“, – teigė JAV prevencinių tarnybų darbo grupės atstovas Johnas Wongas.

Svarbu žinoti, kad aspirino vartojimas gali sukelti rimtą žalą, ir ta rizika su amžiumi didėja.

Kai kurie pacientai sakė jau buvę įspėti savo gydytojų negerti aspirino saujomis, tad išmainė juos į kitus vaistus.

„Prieš metus lioviausi vartoti aspiriną perėjau prie statinų, jie reguliuoja cholesterolį. Kol kas jokio skirtumo“, – pasakojo pacientas Richardas Schrafelis.

Žalos rizika auga su amžiumi.

„Svarbu žinoti, kad aspirino vartojimas gali sukelti rimtą žalą, ir ta rizika su amžiumi didėja“, – aiškino J. Wongas.

Kraują skystinantis aspirinas tik tam tikrais atvejais veiksmingas, kitais – bejėgis, tad šį vaistą turi skirti gydytojas. Asmenims, nesirgusiems širdies ir kraujagyslių ligomis, aspirinas – tik išskirtiniais atvejais. Pasak medikų, aspirino nederėtų duoti ir vaikams nuo karščiavimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Amerikos durnynas

Ka gali amerika pasiulinti, tik nuodus

Jo

Tai ką gerti po infarkto jei paskirtas Plaveksas o jis nepavojingas?

Jolanta

Na jo ...koks baisus vaistas.... Nuo vaikystės jį geriau ir geriu dabar. Vienintelis vaistas kurio nebijau , vartoti ir niekada neturėjau jokių skrandžio skausmų ar kitokio šalutinio poveikio. Bėda pigus ir geras , nėra pavojaus susirgt labai pavojingom ligom , kaip nuo ibuprofeno. Kuris dabar labai populiarus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS