Nebus geresnio maisto ligoninėse, kol nepakeista patiekalų kaina? | Diena.lt

NEBUS GERESNIO MAISTO LIGONINĖSE, KOL NEPAKEISTA PATIEKALŲ KAINA?

Įmonė „Pontem“ teigia, kad neturi galimybių paisyti griežtesnių reikalavimų dėl maitinimo gydymo įstaigose, kol Sveikatos apsaugos ministerija nepadidins patiekalams skiriamos sumos.

Bendrovė antradienį pareiškė, kad jau kurį laiką nesėkmingai bando persiderėti su valdžia dėl maisto įkainių.

„Mes išreiškiame didelį susirūpinimą dėl grėsmės maitinimo paslaugų teikimui, kokybei, nepertraukiamumui ir savalaikiam valgiaraščių keitimui dėl pasikeitusių teisės aktų reikalavimų“, – pranešime spaudai sakė „Pontem“ generalinis direktorius Donatas Garbauskas.

Sveikatos apsaugos ministerijos BNS pateiktais duomenimis, „Pontem“ yra pasirašiusi septynias sutartis dėl maitinimo paslaugų tiekimo ligoninėms ir užima beveik 30 proc. šios rinkos. Įmonė teikia šią paslaugą ir Santaros klinikoms Vilniuje.

Ministerija nuo lapkričio įves griežtesnius reikalavimus maistą pacientams teikiančioms įmonėms. Tai daroma siekiant pakeisti situaciją, kai ligoniams tiekiamas maistas dažnai buvo nesubalansuotas, skurdus, kartais ir atšalęs bei prastai atrodantis.

2014 metais sutartį su Santaros klinikomis septyneriems metams pasirašiusi „Pontem“ teigia, kad dėl pasikeitusios ekonominės situacijos neturi galimybių tiekti kokybišką maistą už 2,59 euro suaugusiesiems ir 3,80 euro vaikams.

„Per pastaruosius dvejus metus ne kartą kreipėmės į Santaros klinikas dėl kainos už paslaugas keitimo, atsižvelgiant į pasikeitusią ekonominę situaciją: kelis kartus išaugusią minimalią mėnesio algą, gerokai padidėjusias žaliavų kainas. Tačiau tarp šalių nevyksta konstruktyvus bendravimas siekiant bendrų tikslų – kokybiškai teikti maitinimo paslaugas“, – kalbėjo D. Garbauskas.

Anot įmonės, jau prieš metus Santaros klinikos buvo pareiškusios poreikį keisti valgiaraštį, naujas meniu buvo paruoštas ir patvirtintas, tačiau jis negalėjo būti realizuotas už 2,59 euro.

„Pontem“ paragino Santaros klinikų atstovus, sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, Viešųjų pirkimų tarnybos atstovą susiburti į darbo grupę, kur būtų „atsakingai išspręsti su viešuoju interesu susiję klausimai dėl tolesnio šalių bendradarbiavimo teikiant maitinimo paslaugas: dėl poreikio keisti valgiaraščius bei galimybės keisti maitinimo paslaugų kainą“.

Nuo lapkričio 1 dienos pacientai savo lėkštėse neturėtų rasti riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų.

Taip pat taisyklėse numatyti kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai, nustatytas nerekomenduojamų tiekti maisto produktų sąrašas.

Be to, gydymo įstaigoms rekomenduojama maisto produktus įsigyti iš vietinių ūkių. Ministerija teigia, kad tai leistų užtikrinti, jog į gydymo įstaigas būtų tiekiami švieži, sezoniniai produktai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

čempionas ,

sveikata rupinasi per kraštus mūsų piliečiai sergantis iš viso yra apleisti, ir nurašyti, tik pasakas kuria gydymas prastos kokybės o juk maista kurie gamina ne ligoninėse ir vis yra juovalas matai nurašė ligoniniu maisto skyrius ima iš tu fokuso istaigu, pantem, ir dar kokiu tik čia nėra sugalvota ,kiekviena ligoninė turi turėti tik savo skyriu patiekalus gaminti, ir kainas skirti pagal ligoniu lovu skaičiu ,ir detalogas turi rupintys kokybe ir kaštu saikingu maistu ligoniui, juk po operacijos silpni ligoniai kokio j busenoj, juk eidami lankyti matome kas yra ir kauno klynikoj , ir ligoninėse tvarkos nėra kodėl prie sovietu buvo gera tvarka ligoniniu aptarnavimo ir gydymo ,juk ir gydė po 21 diena ligonius po operacijos dar ylgiau gydė, ir maistas buvo karštas ir geras kur dabar tas viskas dingo ,matom pantem kožkokius klounus samdosi o tie mulkina ir kuo toliau ten prasčiau eina, gėda sakyti už 2,50 euru, arba 3,80 euru kur matyta ant patranku turim o sergančius malšiname, ir nurašome

klaipedietis

kodel J.S ALYGA nepabando tokio maisto ,o tai vaidina didseli daktara be kitu butu paprastas zvejybos uosto daktarelis .Islindo per sajudi karjeristas.

Klaipėdietė

Jūrininkų ligoninėje maistas skirtas tik kiaulėms,nesuprasi kokį jovalą atneša.Kada tai pasibaigs???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS