Nerimą keliantys rezultatai: kodėl daugėja celiakijos ir kitų autoimuninių ligų? | Diena.lt

NERIMĄ KELIANTYS REZULTATAI: KODĖL DAUGĖJA CELIAKIJOS IR KITŲ AUTOIMUNINIŲ LIGŲ?

  • 1

„Be gliuteno“, skelbia eilutė jūsų pamėgto produkto etiketėje. Daugeliui žmonių tai nieko nereiškia. Tačiau 1 procentas pasaulio gyventojų, kurie serga celiakija, labai įdėmiai ieško tokių gaminių. Dabar mokslininkai skelbia, kad galbūt surado faktorių, kuris didina šios ligos riziką.

Celiakija – tai autoimuninė virškinimo trakto liga, kurios simptomus sunkina gliutenas – baltymas, aptinkamas kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Jokio gydymo nėra –celiakija sergantys žmonės tiesiog privalo vengti gliuteno. Mokslininkai negali pasakyti, kodėl kai kurie žmonės serga celiakija, tačiau naujas Niujorko universitete atliktas tyrimas rodo, kad šią ligą sukeliančių faktorių galime aptikti kasdienėje savo aplinkoje.

Mokslininkai atliko tyrimą ir pastebėjo, kad vaikai ir paaugliai, kurių kraujyje aptinkama aukštesnė pesticidų ir jų pėdsakų koncentracija, susiduria su dvigubai aukštesne celiakijos rizika. Mergaitės, kurių kraujyje buvo aptikta daugiau pesticidų pėdsakų, suaugusios net 8 kartus dažniau netoleruoja gliuteno. Mokslininkai taip pat pastebėjo ryšį tarp nelimpančiose puodų ir keptuvių dangose aptinkamų chemikalų ir celiakijos. Galiausiai, panašų efektą, panašu, sukelia ir ugniai atsparūs chemikalai.

Mokslininkai negali pasakyti, kad celiakiją sukelia būtent toksiški mūsų aplinkoje aptinkami chemikalai. Tam, kad tai būtų patvirtinta, reikalingi papildomi tyrimai. Tačiau jie dabar jau užtikrintai teigia, kad tos medžiagos tikrai gali padidinti celiakijos riziką. Mokslininkai mano, kad šie chemikalai sutrikdo normalią žmogaus hormonų pusiausvyrą. Hormonai gyvenimo pradžioje padeda išsivystyti ne tik reprodukcinei funkcijai, bet ir imuninei sistemai.

Ankstesni tyrimai rodė, kad celiakija greičiausiai yra paveldima liga. Mokslininkai nesistengia to paneigti. Tiesiog egzistuojančius genetinius faktorius gali paveikti aplinkos faktoriai. Kitaip tariant, genai gali nulemti, kad žmogus bus linkęs susirgti celiakija, tačiau jis nesusirgs, jei to nepaskatins aplinkos faktoriai, pavyzdžiui, pesticidai ar Teflonu dengtose keptuvėse aptinkami chemikalai.

Mokslininkai dar turės surasti būdų tai patvirtinti. Jie taip pat nori sužinoti, ar kasdienybėje sutinkami chemikalai gali prisidėti ir prie kitų autoimuninių ligų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zmonija

pati save zudo ,net ta zinodama..... !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS