Nuolat persivalgant gresia sunkios ligos | Diena.lt

NUOLAT PERSIVALGANT GRESIA SUNKIOS LIGOS

Persivalgymo padariniai – įvairūs virškinimo sutrikimai ir antsvoris. Kokį pavojų tai kelia sveikatai, aiškina fitoterapeutė Zita Martinaitienė.

– Kuo pavojinga sveikatai persivalgyti ir kokias ligas tai gali išprovokuoti?

– Kasmet daugėja tiek suaugusiųjų, tiek vaikų, besiskundžiančių sutrikusio virškinimo simptomais: sunkumu pilve, pilvo pūtimu ir skausmais, pykinimu, rėmeniu. Žiemą sulaukiame daug pacientų, apsinuodijusių alkoholiu ir maistu, taip pat dėl pernelyg didelio suvalgyto mandarinų ir kitų citrusinių vaisių kiekio kylančių alerginių reakcijų. Daugeliui pacientų persivalgymas išprovokuoja lėtinių ligų – gastrito, kitaip vadinamo skrandžio uždegimu, refliukso, kai padidėja skrandžio rūgštingumas, cholecistito – tulžies pūslės uždegimo paūmėjimą. Kai kurie pacientai dėl apsinuodijimų ir komplikacijų patenka net į ligonines, todėl persivalgyti ir laiku nesikreipti pagalbos yra pavojinga.

– Kokie virškinimo sutrikimų simptomai išduoda pačias pavojingiausias ligas?

– Pastebėjus pakitusią odos spalvą, jei pasidaro sunku tuštintis arba viduriai pernelyg laisvi, reikėtų nenumoti ranka ir negalvoti, kad tai tik lengvas apsinuodijimas maistu ar alkoholiu. Dažnai šie simptomai maskuoja lėtinių ligų paūmėjimą, o tai išprovokuoja kepenų hepatitą ar net vėžį.

Kai kurie iš mūsų esame šios bakterijos nešiotojai ir ji mūsų organizme nieko blogo nedaro. Kitiems ši bakterija veikia skrandžio gleivinę, skatina eroziją ir žaizdas skrandyje, jos lėčiau gyja. Bakterija tampa vis atsparesnė antibiotikams ir sunkiau pasiduoda gydymui.

– Lietuva išlieka tarp labai daug alkoholio vartojančių šalių. Kuriems organams jis labiausiai kenkia?

– Nuo per didelio alkoholio kiekio kenčia visi organai. Nei kasai, nei kepenims alkoholis nepatinka. Kasdien jį vartojant kepenyse vyksta negrįžtami procesai, nors žmogus paprastai nieko nejaučia. Žala pastebima laboratorijoje atlikus kepenų fermentų tyrimus.

Alkoholis ardo ne tik kepenis, bet ir kasą, sutrikdo insulino gamybą, o tai sukelia gliukozės kiekio kraujyje svyravimus. Jei kitą dieną po vakarėlio, sočiau pavalgius, viduriai laisvesni, savijauta bloga, padidėja troškulys, įtariamos ne tik kepenų, bet ir kasos problemos.

– Kalbant apie virškinimo problemas, dažnai kaltinama Helicobacter pylori bakterija, kurią, sakoma, mes visi turime.

– Kai kurie iš mūsų esame šios bakterijos nešiotojai ir ji mūsų organizme nieko blogo nedaro. Kitiems ši bakterija veikia skrandžio gleivinę, skatina eroziją ir žaizdas skrandyje, jos lėčiau gyja. Bakterija tampa vis atsparesnė antibiotikams ir sunkiau pasiduoda gydymui. Be antibiotikų, vartojame ir liaudies medicinoje puikiai žinomą bičių pikį, kai kurias vaistažoles. Sutrikus virškinimui būtina atlikti tyrimą dėl šios bakterijos ir sistemingai gydytis.

– Kokias vaistingąsias žoleles patartumėte vartoti žmonėms, kurie kenčia nuo dažnų virškinimo sutrikimų?

– Kenčiantiesiems nuo virškinimo sutrikimų patarčiau nuodugniai pasitikrinti, sužinoti tikslias negalavimo priežastis ir imtis gydymo, o ne maskuoti simptomus medikamentais, parduodamais vaistinėse be receptų. Ligą diagnozavus reikia sureguliuoti mitybą, nepersivalgyti, stiprinti sveikatą ir nuolat stebėti ligos eigą, atliekant kontrolinius tyrimus. Padažnėjus viduriavimui, apsinuodijus galima išgerti sidabražolių šaknų arbatos. Jei kraujospūdis nėra aukštas, tiks jonažolių ir ramunėlių arbata, stimuliuojanti virškinimo procesus. Užkietėjusius vidurius laisvina kiaulpienių šaknų arbata, kuri padeda ir kepenims. Į patiekalus galime įsiberti ir ciberžolės, kuri labai pagerina kepenų veiklą.


Komentaras

Dangira Babenskienė, gydytoja, Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentė

Virškinimo sutrikimai dažnėja ir kamuoja vis jaunesnius žmones. Tokiais atvejais visuomet patariame atlikti virškinamojo trakto ligų diagnostikai svarbius kraujo tyrimus, kurie neretai leidžia užbėgti už akių ligų komplikacijoms. Taip pat būtina išsitirti, ar nėra Helicobacter pylori bakterijos, kuri sukelia gastritą, opaligę ir net skrandžio vėžį. Kasos funkcijai įvertinti būtinas kasos uždegimą rodantis tyrimas – pankreatinė amilazė. Visi šie tyrimai atliekami iš kraujo mėginio ir yra prieinami bet kurioje pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar laboratorijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS