NVSC: keičiasi izoliacijos taikymo sąlygos – paskiepyti asmenys turės pasirinkimą | Diena.lt

NVSC: KEIČIASI IZOLIACIJOS TAIKYMO SĄLYGOS – PASKIEPYTI ASMENYS TURĖS PASIRINKIMĄ

  • 1

Nuo šio trečiadienio įsigalioja izoliacijos taisyklių pakeitimai, pagal kuriuos paskiepyti asmenys po sąlyčio su sergančiuoju turės izoliuotis, jeigu po skiepijimo bus praėję daugiau nei keturi mėnesiai. Sustiprinančiąja doze paskiepytiems asmenims izoliuotis nereikės, informuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Pagal naujuosius reikalavimus, izoliuotis privalės tik tie asmenys, kurie yra pasiskiepiję daugiau nei prieš 120 dienų ir jeigu jie nėra paskiepyti sustiprinančiąja vakcinos doze. Tokie asmenys turės du pasirinkimus – izoliuotis 10 dienų arba iki neigiamo PGR tyrimo, kuris turės būti atliktas ne anksčiau kaip 3 dieną po sąlyčio, rezultato gavimo.

Izoliacija paskiepytiems ir persirgusiems asmenims po sąlyčio su užsikrėtusiuoju bus netaikoma, jeigu nuo teigiamo koronaviruso PGR / antigeno testo yra praėję ne daugiau negu 210 dienų, taip pat, jeigu asmuo turi teigiamą serologinio (antikūnų) testo atsakymą (kuris galioja 60 d. nuo jo atlikimo) – negalioja paskiepytiems asmenims. Izoliacija bus netaikoma, jeigu asmuo paskiepytas pagal visą vakcinacijos schemą ir nuo paskutinio skiepo praėjo ne daugiau kaip 120 dienų (netaikoma pagal visą skiepijimo schemą paskiepytiems asmenims iki 18 metų). Nereikės izoliuotis, jeigu asmuo paskiepytas sustiprinančiąja vakcina. Laikoma, kad asmuo buvo paskiepytas sustiprinančiąja doze ir tais atvejais, kai jis paskiepytas pagal visą COVID-19 vakcinos charakteristikų santraukoje nurodytą skiepijimo schemą ir persirgęs COVID-19 liga, kai ji patvirtinta teigiamu laboratorinio koronaviruso PGR tyrimo rezultatu (nepriklausomai nuo persirgimo ir skiepijimo (ar vakcinos dozių ir persirgimo) eiliškumo).

Jeigu po paskiepijimo praėjo daugiau negu 120 dienų ir nesate paskiepytas sustiprinančiąja doze, taikoma izoliacija iki neigiamo PGR testo gavimo, kuris atliekamas ne anksčiau kaip 3-čią dieną po sąlyčio. Jeigu PGR testas nėra atliekamas – izoliuotis privaloma 10 dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos, teigiama NVSC pranešime.

Izoliacijos išimčių taikymas persirgusiesiems nesikeičia

Kaip ir iki šiol po sąlyčio su sergančiuoju izoliuotis nereikia tiems persirgusiems asmenims, kuriems nuo tyrimo (koronaviruso PGR arba antigeno testo), kuris buvo teigiamas, atlikimo praėjo mažiau kaip 210 dienų. NVSC specialistai primena, kad jeigu atitinkate šią sąlygą, tačiau vis tiek gavote SMS žinutę, informuojančią apie izoliaciją, izoliuotis ir atsiųstos anketos pildyti nereikia, tačiau reikia el. paštu persirgau@nvsc.lt informuoti apie tai NVSC, jeigu persirgote Lietuvoje, specialistai šį faktą galės patikrinti sistemoje ir papildomų dokumentų pateikti nereikės, jeigu ne Lietuvoje – reikės pateikti tai įrodančius dokumentus.

Jeigu po persirgimo (koronaviruso PGR arba antigeno testo atlikimo) praėjo daugiau nei 210 dienų arba COVID-19 infekcija nebuvo patvirtinta teigiamu PGR ar antigeno testu, vertinama, ar jums per pastarąsias 60 dienų buvo atliktas antikūnų testas. Jeigu jis teigiamas – tuomet izoliacija netaikoma. Jeigu asmuo atlieka antikūnų testą po kontakto, privaloma izoliuotis, kol gaunamas antikūnų testo atsakymas. Gautą teigiamą atsakymą reikia pateikti NVSC el. paštu persirgau@nvsc.lt (ir sulaukti atsakymo iš NVSC, – tik tada nutraukiama izoliacija).

Taip pat rekomenduojama ne anksčiau kaip trečią dieną po turėto sąlyčio atlikti PGR tyrimą ar antigeno testą (išskyrus persirgusius asmenis, kuriems mažiau nei prieš 90 dienų liga diagnozuota atlikus PGR ar antigeno testą.

Nauji reikalavimai netaikomi atgaline tvarka, taip pat mokiniams bei asmenims, grįžusiems iš užsienio

Paskiepytiems mokiniams izoliacijos taisyklės išlieka tos pačios, jeigu nustatomas sąlytis ugdymo įstaigoje. Po turėto didelės rizikos sąlyčio pasiskiepijusiems vaikams rekomenduojama testuotis su kitais vaikais pagal mokyklose organizuojamą tvarką.

Įsigalioję pakeitimai, susiję su paskiepytų asmenų izoliacija, yra taikomi tik po sąlyčio su sergančiais asmenimis. Grįžusiems iš užsienio niekas nesikeičia – izoliacija paskiepytiems ir persirgusiems netaikoma, o apie šią išimtį būtina pažymėti pildant keleivio anketą.

Kai norima sutrumpinti izoliacijos terminą, PGR tyrimui registruotis galima internetu https://1808.lt/ arba paskambinus tel. 1808. Elektroninėje registravimosi sistemoje reikėtų rinktis šį registravimosi tipą „Iš užsienio valstybių atvykusiems ar norintiems susitrumpinti izoliaciją asmenims“.

NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad naujos izoliacijos taisyklių nuostatos taikomos tiems asmenims, kurių paskutinė sąlyčio diena yra ne ankstesnė kaip lapkričio 17 d., t. y. jos netaikomos atgaline data asmenims, izoliuotiems iki pakeitimų įsigaliojimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Irena

Kaip diena, taip naujiena. Tiesiog, nesupranti žmogau, kas? kur?, kada?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS