Paankstinus revakcinaciją, tris kartus padaugėjo norinčiųjų skiepytis sustiprinančiąja doze | Diena.lt

PAANKSTINUS REVAKCINACIJĄ, TRIS KARTUS PADAUGĖJO NORINČIŲJŲ SKIEPYTIS SUSTIPRINANČIĄJA DOZE

Praėjusią savaitę atsiradus galimybei sustiprinančiąją skiepo nuo koronaviruso dozę gauti po keturių mėnesių, norinčiųjų tai padaryti skaičius išaugo maždaug tris kartus, sako Karštosios linijos 1808 vadovė Greta Beinaravičiūtė.

„Lyginant du savaitgalius – prieš sprendimą ir po – tai praėjusį savaitgalį iš viso registracijų vakcinacijai buvo 14 tūkst., iš kurių sustiprinančiąja doze buvo 7 tūkstančiai. Šį savaitgalį iš viso registracijų buvo 26 tūkst., iš kurių trečiai dozei – apie 20 tūkstančių“, – BNS pirmadienį teigė medikė.

Pasak jos, tuo pačiu laikotarpiu skambučių skaičius išaugo dvigubai.

„Greičiausiai tie, kurie turi pirmąją ir antrąją dozę, yra pakankamai sąmoningi ir naudojasi galimybe kuo greičiau gauti ir trečiąją dozę, bet turbūt kažkiek paskatino ir atsirandantis galimybių paso galiojimo laikas“, – sakė G. Beinaravičiūtė.

Nuo praėjusio trečiadienio daugiau gyventojų gali gauti trečiąją – sustiprinančiąją – vakcinos dozę, kadangi leista revakcinuotis praėjus ne pusmečiui po antro skiepo, o keturiems mėnesiams.

Po šio laiko sustiprinančiajai dozei gali būti skiriama „Pfizer“ ir „BioNTech“ gaminta „Comirnaty“ arba „Janssen“ vakcina. „Moderna“ vakcina „Spikevax“ revakcinacijai gali būti skiriama, kai po pilnos vakcinacijos praeina pusmetis.

„Janssen“ vakcinos dozė gali būti skiriama tik tiems gyventojams, kurie pirmą kartą pasiskiepijo būtent šia vakcina.

Vyriausybė taip pat yra nusprendusi įvesti galimybių paso galiojimą laiką ne tik persirgusiems, bet ir pilnai paskiepytiems žmonėms. Nuo gruodžio 28 dienos šio dokumento galiojimo laikas – septyni mėnesiai.

Gavus sustiprinančiąją dozę, galimybių paso veikimo terminas nenumatytas.

Srautai primena vasaros pabaigą

Išaugusį gyventojų susidomėjimą galimybe anksčiau gauti sustiprinančiąją dozę pastebi ir trijų didžiųjų šalies miestų savivaldybės.

Vilniaus vakcinacijos koordinatorius Kipras Krasauskas BNS teigė, kad sostinėje skiepijimo apimtys šiuo metu panašios į matytas vasaros pabaigoje.

„Ketvirtadienį, pavyzdžiui, virš keturių tūkstančių buvo per visą miestą paskiepytų, tiek paskutinį kartą turėjome rugpjūčio paskutinę dieną“, – sakė savivaldybės atstovas.

Pasak jo, matomas skiepijimo apimčių augimas yra susijęs su revakcinacija, o ypač – su sudaryta galimybe sustiprinančiąją dozę gauti anksčiau.

„Paankstinimas iki keturių mėnesių buvo esminė augimo priežastis“, – aiškino K. Krasauskas.

Kalbėdamas apie skiepijimąsi pirmąja doze, savivaldybės atstovas sakė, jog „radikalaus didėjimo nėra“.

„Yra panašūs lygiai pirmosios dozės, kokie buvo visą lapkričio mėnesį. Turbūt tie, kas reagavo į planus dėl nemokamų testų atšaukimo darbuotojams nuo gruodžio, turbūt, priėmė sprendimą dėl skiepo nelaukdami, kas nutiks prezidento veto“, – teigė K. Krasauskas.

Mano, kad aktyvumas išsilaikys apie mėnesį

Panašias tendencijas teigia pastebintis ir Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša. Anot jo, skiepijimo apimčių augimas yra „tik iš trečiosios dozės“.

„Manau, kad kokiam mėnesiui šitas išaugimas, po to, turbūt, šiek tiek sumažės, nes tų labiausiai norinčių ir galinčių apimtys galiausiai išseks“, – BNS kalbėjo P. Kibiša.

Mediko teigimu, per praėjusią savaitę Kaune paskiepyti septyni tūkstančiai žmonių, maždaug tūkstančiu daugiau nei prieš savaitę.

„Prieš keletą savaičių skiepydavom po keturis tūkstančius per savaitę, paskutinę savaitę paskiepijom beveik septynis tūkstančius, prieš tai buvo dvi savaitės po šešis tūkstančius. Tai augimas yra 50–80 procentų“, – teigė jis.

Klaipėdos vakcinacijos centro koordinatorius Gediminas Dragūnas BNS teigė, jog šiuo metu daugiau nei pusę besiskiepijančiųjų sudaro ateinantys sustiprinančiosios dozės.

„Dar iki sprendimo priėmimo iš pacientų jau buvo klausimų, kada bus galima gauti sustiprinančiąją dozę, tad susidomėjimas tikrai yra“, – kalbėjo jis.

G. Dragūnas teigė besiviliantis, jog žmonės tą daro „iš sąmoningumo“, o ne reaguodami į įvedama galimybių paso galiojimo laiką.

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta 1,85 mln. žmonių, tik pilnai vakcinuota – 1,56 mln., dar 204 tūkst. pilnai paskiepytų gyventojų yra gavę ir sustiprinančiąją vakcinos dozę.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pensininkas

Gerai kazkas rase, cia kaip narkotikas :)) amzinybes eliksyras, i amzinybe traukia ir visi po jo kazkokie pikti-pasiute pasidaro

onute TO AS

TAI GERAI KAD SKIEPITAS TAI GAL NEPAPULSI I REANIMACIJA

As

Žiniasklaida jau netikim !!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS