Pacientams siūlomos naujovės: kai kurioms procedūroms nereikės rašytinių sutikimų | Diena.lt

PACIENTAMS SIŪLOMOS NAUJOVĖS: KAI KURIOMS PROCEDŪROMS NEREIKĖS RAŠYTINIŲ SUTIKIMŲ

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė įregistravo Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama diferencijuoti reikalavimus paciento sutikimui invazinėms ir intervencinėms procedūroms.

Toms procedūroms, kurios nepažeidžia organų ar audinių vientisumo ir gali sukelti tik nedidelį nepageidaujamą laikiną poveikį paciento sveikatai, nebūtų reikalaujama rašytinės sutikimo formos.

Ministras savo įsakymu tvirtintų Nedidelį nepageidaujamą laikiną poveikį paciento sveikatai keliančių intervencinių ir (ar) invazinių procedūrų sąrašą.

O paciento sutikimui visoms likusioms invazinėms ir (ar) intervencinėms procedūroms, kurios į šį sąrašą nepatektų, būtų ir toliau taikomi šiuo metu galiojantys reikalavimai, t. y. rašytinis sutikimas, išreikštas pasirašant ministro patvirtintus reikalavimus atitinkančią formą.

Kaip pastebi pataisų autoriai, šiuo metu bet koks medicinos prietaiso panaudojimas, kurio metu veikiami paciento audiniai ar organai, nepažeidžiant tų audinių ir  organų vientisumo, yra pripažįstamas „invazine ir (ar) intervencine procedūra“.

„Pavyzdžiui, tokį poveikį audiniams turi kraujospūdžiui matuoti skirti prietaisai,  echoskopas, įvairių tepinėlių ėmimas, kuriam taip pat naudojami medicinos prietaisai ir t.t. Nemaža dalis tokių procedūrų, įstatyme laikomų „invazinėmis ir (ar) intervencinėmis“ procedūromis, gali kelti tik nedidelį nepageidaujamą laikiną poveikį paciento sveikatai (pvz., matuojant kraujospūdį gali atsirasti mėlynė, ar daugiau suspaudus – momentinis skausmas, imant tepinėlį – trumpalaikis burnos gleivinės sudirgimas), kuris negali būti prilygintas tai rizikai, kurią kelia procedūros, pažeidžiančios audinių ir (ar) organų vientisumą“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Todėl, anot projektą parengusių parlamentarų, abejotina, ar visoms pagal įstatyme esantį apibrėžimą „invazinėms ir (ar) intervencinėms“ procedūroms turėtų būti taikomas tas pats teisinis režimas – rašytinis paciento sutikimas.

Įstatymo pataisų autoriai pastebi, kad „nedidelio nepageidaujamo laikino poveikio paciento sveikatai“ sąvoka jau yra žinoma Lietuvos teisės sistemai: vadovaudamasis Biomedicininių tyrimų etikos įstatymu sveikatos apsaugos ministras tvirtina Nedidelį nepageidaujamą laikiną poveikį tiriamojo sveikatai keliančių intervencinių biomedicininių tyrimų metodų sąrašą.

A.Veryga, R. Karbauskis ir A. Širinskienė tikisi, kad siūlomos pataisos prisidės prie sveikatos priežiūros specialistams tenkančios administracinės naštos mažinimo, mažins jų darbo krūvį, susijusį su medicinos dokumentų pildymu, o tai leis daugiau laiko skirti tiesioginiam kontaktui su pacientu.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

habil docentas

sitas aferistinis juokingas testas tik tam ir tinka , kad apmulkinti klientus pacientus ) Ne papulkit ant nusikalteliu kabliuka. Filmuokit. Gaudikyt uz ranka. Rasykit apie tai internete. Isivaizduojat kaip jus ir jusu vaikus mulkina sitie nusikalteliai? Jug paprastas zmogus, kuris neismano medicinos, patikes kad jam depresija, arba kad jo vaikui depresija, apsiverkes eis pas psichiatrus, ir ten prasides ju pragaras. Ir tai oficiali medicina, uz mokesciu moketoju pinigus. suklastoto testo puslapis miegas lt/had.php testo originalas svri org/sites/default/files/attachments/2016-01-13/HADS.pdf tokie reikalai vyksta lietuvoje

habil docentas

4. NAUJA AFERA ! VNIMANIJE ! DEMESIO ! ACHTUNG ! UVAGA ! ATTENTION ! Kad lengviau butu apmulkinti klienta, kad klientas patiketu, kad jam reikia pas psichiatra ir vartoti psichotorpinius nuodus, klientui siulo SUKLASTOTA depresijos ir nerimo testa. Su printeriu atspausdina testo lapelius ir duoda klientui uzpildyti. Klientas atsako i 14 klausimu kad turi gera nuotaika ir neturi jokio nerimo ( 6 klausimu teste suklastoti ). Seimos alegydytoja arba kitas ale specialistas iveda atsakymus internet puslapije kur patalpintas suklastotas testas, ir gauna atsakyma kad klientui stipri depresija. ( testas patalpintas universitetines ligonines daktaro portale, isverstas is anglu kalbos ir suklastotas, beto net testo originalas yra nekokybiskas senas ir pavirsutiniskas, jis neijungia i save somatinius fizinius negalavimus del kuriu zmogui gali buti bloga nuotaika ir nerimas, testas juokingas ir ziuri tik nuotaika atskirai nuo fizinio kuno, kas yra absurdas, sitas aferistinis juoking

habil docentas

Psichiatrioje jokiu analizu nera, viska nustatoma pagal psichiatru nuotaika. 3. Tada seimos alegydytoja arba kitas ale specialistas, duoda jums siuntima, pvz pas neurologa arba iskart pas psichiatra, ir siuntime uzraso Fxx diagnoze ( F reiske psichikos sutrikimas ), neurologas ziuri seimos ale gydytojo arba kito specialisto uzsakyma, koki diagnoze klientui sufabrikuoti, daro pora nereikalingu tyrimu del imitacijos, pasako kad sveikas, ir nuraso pas psichiatra. Psichiatras taip pat ziuri siuntime kokia diagnoze sufabrikuoti, ir fabrikuoja jums diagnoze, arba ta diagnoze kuri paprase kitas ale specialistas, arba is lempos sugalvoja savo..Arba susikambineja per telefona , su uzsakovu ir fabirkuoja diagnoze.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS