Pagalba apsinuodijus pilstuku – taurelė tikros degtinės | Diena.lt

PAGALBA APSINUODIJUS PILSTUKU – TAURELĖ TIKROS DEGTINĖS

Praėjusią savaitę nuskambėjo žinia, kad, apsinuodijęs alkoholiu, Kauno klinikose mirė šešiolikmetis. Į Marijampolės ligoninę patekusiam penkiolikamečiui nustatytas beveik 2,5 promilės girtumas, atvežta apsinuodijusi trejų metų mergytė.

Svarbu, kuo apsinuodyta

Kauno klinikų Vaikų skubios pagalbos skyriaus administratorius Algirdas Dagys patvirtina: šiame skyriuje kasmet gydoma apie 150–200 apsinuodijusių vaikų.

"Jų būklė būna labai įvairi: nuo visiškai stabilios iki tokios, kai gyvybei gelbėti reikia pasitelkti visą vaiko gaivinimo komandą ir ligonį gydyti Intensyviosios terapijos skyriuje", – apibendrina gydytojas A.Dagys ir paaiškina, kad tai priklauso nuo nuodo pavojingumo ir laiko, per kurį apsinuodijusysis patenka į gydymo įstaigą.

Kuo pavojingesnis nuodas, kuo didesnis jo kiekis, kuo vėliau kreipiamasi pagalbos, tuo pavojingesnė būklė ir reikia daugiau pastangų ligoniui gelbėti.

"Kai kada, deja, išgelbėti gyvybės nepavyksta", – pripažįsta vaikų ligų gydytojas A.Dagys.

Apsinuodijus dažniausiai būtina skubi pagalba, itin sunkios sveikatos būklės gali tapti buvęs sveikas vaikas.

"Nuodų yra begalė. Yra tokių, kurie mirtini mažiausiais įsivaizduojamais kiekiais. Kartais gali būti nuodingas mums būtinas vanduo", – pavojus pristato gydytojas A.Dagys ir pabrėžia, kad teikiant pagalbą apsinuodijusiam vaikui vienas iš pradinių veiksmų – pasitarti su klinikiniu toksikologu.

Labai svarbu žinoti, kuo vaikas ar suaugęs žmogus apsinuodijo.

Kiekis ir kokybė

"Aš gydytojams rezidentams sakau: pirmiausia išsiaiškinkite, ką neblaivus pacientas vartojo, kur pirko alkoholį. Labai svarbu, apsinuodijo etanoliu ar metanoliu. Jei pastaruoju – šaukitės mus", – skirtumus, lemiančius gyvybę ir sveikatą, įvardija patyręs Kauno klinikų gydytojas toksikologas Algirdas Stonys.

Jis pasakojo penktadienį Skubios pagalbos skyriuje konsultavęs ligonį, apsinuodijusį langų plovikliu. Jį gėrė sąmoningai. Užsigėrė alumi. Jo turėjo nedaug, pinigų – nė cento, o namuose buvo langų plovimo skysčio. Vyras žinojo, kad nuo jo, juolab vartojant su alumi, galima apsvaigti.

Apsinuodyti – taip pat. Gydytojas A.Stonys įvardija tris pagrindines apsinuodijimų alkoholiu priežastis. Kai dėl išgerto didelio etilo alkoholio kiekio jauną, tvirtą, sveiką žmogų ištinka koma, jis nevemia, neužkrenta liežuvis ant kvėpavimo takų, po penkių valandų būklė pradeda gerėti savaime. Ji pavojinga tiems, kurių kepenys ir kiti organai nesveiki.

Kas kita – alkoholio surogatai. Jais apsinuodijus baigtis gali būti tragiška.

"Surogatai – tai normalios cheminės medžiagos. Atsparos faktoriumi galima vadinti etilo alkoholį – etanolį, priskiriamą prie maisto produktų. Visos kitos medžiagos, turinčios anglies, vandenilio atomų ir hidroksilo, taip pat yra alkoholis. Viena tokių – metanolis. Jis mažiau nuodingas nei etilo alkoholis, bet labai nuodingi jo skilimo produktai", – gydytojas toksikologas A.Stonys žino viską, kas vyksta žmogaus organizme išgėrus alkoholio.

Baisiausia, kad metanolio metabolizmo metu išsiskiria labai pavojingos medžiagos, žudančios nervų sistemą, sukeliančios aklumą, jei ligonį iš viso įmanoma išgelbėti.

Nuodų yra begalė. Yra tokių, kurie mirtini mažiausiais įsivaizduojamais kiekiais.

Vartoja sąmoningai

"Keliasdešimt metanolio gramų tikrai yra mirtina dozė. Galima apsinuodyti netyčia, nes jis yra skaidrus, skonis ir kvapas beveik kaip etilo alkoholio. Dažnai pacientai, apsinuodiję metanoliu, tvirtina, kad gėrė degtinę, jos skonis buvo normalus, bet nurijus atrodė labai stipri, gerklę degino", – surogatų savybes komentuoja gydytojas A.Stonys.

Apsinuodijimo požymiai – girtumas, pykinimas, galvos skausmas, regėjimo sutrikimai. Gydytojai diagnozuoja pokyčius akių dugne.

Izopropanolis – dar viena į alkoholio surogatus pilama cheminė medžiaga. Ji įeina į automobilių, radiatorių aušinimo skysčio, vadinamo antifrizu, sudėtį.

Etilenglikolis taip pat priklauso alkoholių šeimai, ir juo taip pat svaiginamasi ar pilama į surogatinius gėrimus.

"Kartą kareiviai buvo apsinuodiję negalėdami išeiti iš kareivinių, bet žinodami, kad garaže yra antifrizo. Vienam šių jaunų vaikinų išsivystė inkstų nepakankamumas. Tai buvo seniai", – mena gydytojas A.Stonys.

Jis žino atvejų, kai vairuotojai supila antifrizą į bet kokį butelį, o užmiršę ir paragavę apsidžiaugia radę skanaus gėrimo. Gydytojas specialiai yra palaižęs antifrizo ir patyrė, kad jis iš tiesų skaniai saldus.

"Palaižęs ir išspjovęs, iššsiplovęs burną vandeniu neapsinuodysi", – priduria gydytojas toksikologas.

Jauniausias – pradinukas

Maži vaikai dažniausiai atsitiktinai apsinuodija nuodais, esančiais jų aplinkoje.

"Tai buitinės cheminės medžiagos, suaugusiųjų vartojami ne maisto produktai ar vaistai. Kuo mažesni vaikai, tuo didesni smalsuoliai – jiems viską maga išbandyti. Tėvams reikia daug pastangų, atidumo, kad maži vaikai būtų saugūs", – perspėja vaikų ligų gydytojas A.Dagys.

Medikams skaudu, kai reikia gydyti alkoholiu ar jo surogatais apsinuodijusius vaikus. Kuo jie vyresni, tuo apsinuodijimai panašesni į suaugusiųjų.

"Dirbant vaikų intensyviosios terapijos skyriuje, – pasakoja gydytojas A.Dagys, – yra tekę teikti pagalbą paaugliui, kuris jau turėjo priklausomybę nuo alkoholio. Tačiau tai yra reta problema tiek vaikų skubios pagalbos, tiek vaikų intensyviosios terapijos specialistų darbe."

Jauniausias pacientas, kurį gydytojui teko gelbėti nuo apsinuodijimo alkoholiu, buvo pradinių klasių mokinys. Į klausimą, kaip gydomi tokie ligoniai, abu gydytojai atsakė tą patį: jiems plaunamas skrandis. Deja, tai veiksminga tik pirmąją valandą po apsinuodijimo. Medikai apgailestauja, kad pas juos pacientai dažniausiai atvyksta po paros, kai šiuo būdu padėti nebegalima.

"Žmonės galvoja, kad blogumas praeis, viliasi, kad tai nutiks savaime. Tačiau skystis skrandyje ilgai neužsibūna, taigi, jo plovimas atkrenta. Aktyvintoji anglis alkoholio neabsorbuoja", – medicininiais įrodymais pagrįstus gydymo metodus aptaria A.Stonys.

Jis aiškina, kad alkoholis šalina iš kraujo vandenį, todėl ligoniams reikia lašinti skysčių – natrio chlorido, gliukozės. Nuo jų pagerėja inkstų funkcija, suaktyvėja alkoholio išsiskyrimas.

Paradoksalu, bet efektyvu

"Išgėrus surogato su metanoliu, nuodija jo metabolitai. Gydant svarbu pasiekti, kad metanolis nesiskaidytų. Fermentai turi didesnį polinkį skaidyti etanolį, todėl ligoniui jo sugirdžius, imasi būtent jo, o metanolis, vykstant medžiagų apykaitos procesui, pamažu išsiskiria iš organizmo", – visame pasaulyje patvirtintu ir taikomu konkurenciniu metodu gydoma ir pas mus, kad ir kaip būtų paradoksalu.

Posakį "nuo ko susirgai, tuo ir gydykis", šiuo atveju būtų galima perfrazuoti teiginiu, kad nuo blogo alkoholio reikia gydytis geru alkoholiu.

"Yra naujų vaistų, kurie užblokuoja metanolį skaidantį fermentą, bet jie labai brangūs. Apsieiname ir be jų, labai efektyvi detoksikacinė hemodializė. Procedūra trunka ilgai, šešias–aštuonias valandas, bet pašalina iš organizmo visas toksines medžiagas", – džiaugiasi gydytojas A.Stonys ir vėl priduria, kad šis metodas galimas tik pirmosios paros laikotarpiu.

Ligoniui atvykus vėliau, gydytojai hemodializę vis tiek taiko, nes nieko nedaryti negali, bet ji – be efekto garantijos. Dėl to gydytojai ragina nelaukti, kol žmogus išblaivės, ir vežti jį į gydymo įstaigą.

Gydytojas patvirtina, kad žmogaus veidas parodo priklausomybę nuo alkoholio, bet kai pacientui blogai – jis yra toks pats ligonis kaip visi kiti.

Nesvarbu, ką kas pasakys

"Tegul Priėmimo skyriuje išvadina tokį ligonį alkoholiku, bet, nustačius apsinuodijimą alkoholio surogatais, gyvybę gelbės", – drąsina gydytojas toksikologas A.Stonys.

Ar jam pačiam nebūna pikta gydant tokius savižudžius? Gydytojas patvirtina, kad žmogaus veidas parodo priklausomybę nuo alkoholio, bet kai pacientui blogai – jis yra toks pats ligonis kaip visi kiti.

"Tai ligonis, aš jo neperauklėsiu. Galiu tik konfliktą įskelti moralizuodamas", – savo filosofiją pagrindžia patyręs ligonių mylimas gydytojas.

Ir kaip jo nemylėti, jei, pavyzdžiui, skysčiams vos sulašėjus į veną, pacientas prašo leisti išeiti į kiemą parūkyti. Gydytojas leidžia, su tuščia vaistų kolba kišenėje, nes prie įvesto kateterio tuoj prijungs kitą.

"Moralizuoti, kad nesveika rūkyti? Pats žino, kad nesveika. Tik paprašau, kad grįžtų, neišeitų visai", – gydytojas A.Stonys pažvelgia pro langą, o akyse – susimąstymas.

Per metus nuo apsinuodijimo alkoholiu Kauno klinikose miršta trys keturi ligoniai.

GALERIJA

  • Receptas: apsinuodijus bet kokia medžiaga, gydytojas A.Dagys ragina nedelsiant skubėti pas medikus.
  • Nuostata: toksikologas A.Stonys apsinuodijusiųjų alkoholio surogatais nesmerkia, nes, sako, jo pareiga gydyti, o ne auklėti.
  • Pagalba apsinuodijus pilstuku – taurelė tikros degtinės
Vilmanto Raupelio, 123rf.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS