Palengvinti vėjaraupių gydymą galima natūraliais būdais | Diena.lt

PALENGVINTI VĖJARAUPIŲ GYDYMĄ GALIMA NATŪRALIAIS BŪDAIS

  • 0

Nors vėjaraupiais dažniau serga vaikai, liga neaplenkia ir suaugusiųjų, todėl ši bėda aktuali visiems, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Kaip teigia jis, vėjaraupių gydymą galima palengvinti gana paprastai ir visiškai natūraliais būdais.

Pirmoji vėjaraupių gydymo taisyklė – nekasyti niežtinčios odos. Tai padės išvengti odos pažeidimų, nes nudraskius vėjaraupių spuogus galima pabloginti ligos simptomus ir trukmę, tai gali sukelti infekciją ir prisidėti prie randų susidarymo. Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems patariama nakčiai užsimauti pirštines, kad miego metu nekiltų noras kasytis, sako gydytojas A. Unikauskas.

Sergant vėjaraupiais galima pasitelkti avižinių dribsnių vonią. „Dribsniai padeda išlaikyti odos drėgmę, mažina niežėjimą, natūraliai ramina ir padeda atsikratyti vėjaraupių. Į šiltą vonią galima įpilti nevirtų avižinių dribsnių arba sumaltų avižų miltelių. Tokioje vonioje reikėtų gulėti bent apie 10–15 minučių“, – pataria medikas.

Pasak A. Unikausko, kovoti su vėjaraupiais galima ant odos dedant medų, valgomąją sodą ir obuolių sidro actą, taip pat vėsius kompresus. Valgomoji soda padeda sušvelninti odos uždegimą ir neutralizuoti rūgštis, esančias odoje. Tačiau nereikėtų naudoti sodos, jei oda jau pažeista ar kraujuoja, įspėja medikas.

Gydytojo teigimu, padėti gali nimbamedžių, jojobos, levandų eteriniai aliejai. „Nimbamedžių aliejus turi savybių, sušvelninančių uždegimo paveiktą odą. Levandų eteriniame aliejuje daug veikliųjų ingredientų, palengvinančių patinimą, niežėjimą, paraudimą“, – sako medikas.

Reikia nepamiršti gerti daug skysčių ir valgyti lengvą maistą. Sergant vėjaraupiais dažnai pakyla temperatūra, pykina ir dingsta apetitas, prarandama daug skysčių. Dėl to reikia gerti daug gryno vandens ir žolelių arbatų, valgyti vandeningą maistą – vaisius ir daržoves. Reikėtų vengti perdibto, sunkiai virškinamo, aštraus maisto, pataria A. Unikauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS