Pataria, ką pasiimti maudynėms su vaikais – šeši privalomi atributai | Diena.lt

PATARIA, KĄ PASIIMTI MAUDYNĖMS SU VAIKAIS – ŠEŠI PRIVALOMI ATRIBUTAI

  • 0

Poilsis prie vandens telkinių su mažaisiais – maloni pramoga visai šeimai. Tačiau tam, kad tokios išvykos būtų ir smagios, ir saugios, būtina iš anksto sudaryti reikalingų daiktų sąrašą. Specialistų teigimu, prieš keliaudami prie vandens tėvai turėtų apmąstyti ne tik tai, kokius vaiko žaislus paimti, bet ir kaip pasirūpinti mažųjų apsauga ant kranto ir vandenyje.

Kaip teigia Lietuvos plaukimo federacijos kartu su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“ vykdomo projekto „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“ vadovė ir plaukimo trenerė Milda Šeibokaitė, pats svarbiausias „atributas“, kuriuo turėtų pasirūpinti tėvai, yra ankstyvas vaikų mokymas plaukti. Taip pat ji pataria, kas dar – nuo būtinų daiktų ant kranto iki maudynių vandenyje – padės saugiai ir linksmai leisti laiką su vaikais.

Apsauga nuo saulės – kelių rūšių

Kad pramogų prie vandens neprimintų tik nusvilę ausų galiukai ir raudonai nudegusi oda, būtina pasirūpinti apsauga nuo saulės. Ši vasaros pradžioje ypač pavojinga vaikams, juk jų oda plonesnė ir lengviau pažeidžiama UVA ir UVB spindulių.

Svarbu prisiminti, kad nė vienas apsauginis kremas neapsaugo 100 proc., tad net patepus odą SPF 50 kremu, reikėtų imtis ir kitų priemonių – ieškoti šešėlio, dengti galvą.

Pixabay nuotr.

„Poilsiaujantiems prie vandens telkinių visada rekomenduoju dėvėti galvos apdangalą (kepurę, skarelę), pasitepti apsauginiu kremu ir pasislėpti po dideliu skėčiu nuo saulės. Patiems mažiausiems visa tai galima paversti žaidimu ploną apsauginį audinį užrišant tarsi supermeno skraistę“, – su šypsena pataria M. Šeibokaitė.

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pastebi, jog į apsaugos nuo saulės svarbą lietuviai žiūri vis rimčiau. Jos teigimu, lyginant šių ir praėjusių metų birželio duomenis, įdegio ir įdegį išlaikančių priemonių nupirkta dešimtadaliu daugiau, apsirūpinta ir skėčiais nuo saulės, ir jų priedais – šių prekių pardavimai šoktelėjo net 17 proc.

„Vasarą turime ypač saugoti galvą nuo perkaitimo ir saulės smūgio, tad tinkamai parinktos kepurės bei skrybėlės yra tiesiog privalomos. Siūlome platų pasirinkimą pačių įvairiausių stilių ir formų galvos apdangalų, kad kiekvienas rastų sau tinkamą variantą. Vienos mėgstamiausių – kepuraitės, turinčios ir kaklo apsaugą“, – teigia V. Drulienė.

Specialistai primena, kad plaukai neapsaugo nuo žalingo spindulių poveikio, jis itin pavojingas ir mažųjų akims. Todėl geriausia žaidžiantį vaiką apsaugoti keliais būdais – ištepus kremu uždėti plačiabrylę skrybėlę ar kepurę, akinius su SPF apsauga, pasiūlyti žaisti toje pakrantės dalyje, kurioje yra pavėsis.

Gelbėjimo priemonės – net mokantiems plaukti

Gelbėtojų teigimu, nuleisti akių nuo mažųjų poilsiautojų negalima net tada, kai jie žaidžia ant kranto. Sumažinti nelaimingų atsitikimų riziką gali padėti specialios saugumo priemonės, kurias derėtų rinktis atsižvelgiant į vaiko amžių ir plaukimo įgūdžius.

„Prie atviro vandens vaikams rekomenduočiau naudoti liemenes ar rankoves. Pripučiami ratai labiau tinka ant kranto, mat atviruose vandens telkiniuose didesnė rizika labai greitai iš rato išslysti“, – pataria M. Šeibokaitė.

Trenerė tęsė, kad įdėmiai reikėtų stebėti ir vaikus, plaukiojančius ant pripučiamų čiužinių, nes jie gana greitai gali nunešti vaiką toli nuo kranto. Mokantiems plaukti vaikams neprivalomos papildomos priemonės, bet suaugusieji visada turi įvertinti riziką ir būti budrūs.

Vėsinimosi priemonės karštomis dienomis – būtinos

M. Šeibokaitės teigimu, pripučiami baseinai gali būti ne tik puikus būdas atsivėsinti, bet ir smagi pramoga, kuria neretai džiaugiasi ne tik vaikai, bet ir jų tėvai.

„Pripučiamame baseine vanduo įšyla greičiau, todėl mažieji gali ilgiau ir saugiau ropoti, taškytis bei gaivintis. Pastatę baseiną, pavyzdžiui, ant ežero ar jūros kranto, tėvai gali lengviau stebėti savo vaiką. Bet nereikia pamiršti pripučiamo baseino priežiūros – reikia jį valyti, keisti vandenį“, – priminė specialistė.

Kaip pastebi V. Drulienė, pripučiami baseinai yra tikras šios vasaros hitas. Per pirmąsias šio mėnesio savaites, lyginant su praėjusiais metais, pripučiamų baseinų parduota net 50 proc. daugiau.

„Juos dažniausiai įsigyja šeimos su mažais vaikais, mat nedaug vietos užimančiame pripučiamame baseine mažyliai noriai leidžia laiką karštomis dienomis. Tautiečiai juos ne tik vežasi prie vandens, bet ir naudoja privačiuose kiemuose“, – teigia komercijos vadovė.

Shutterstock nuotr.

Galiausiai vietos kelioninėje kuprinėje turėtų rasti ir didelis rankšluostis bei butelis vandens – karštą dieną medikai ir suaugusiesiems, ir vaikams vandens pataria gurkšnoti nuolat.

TOP 6 saugaus poilsio prie vandens su vaikais atributai:

1. Gelbėjimo liemenė, pripučiamas ratas ar rankovės;

2. Apsauginis kremas nuo saulės;

3. Skėtis nuo saulės;

4. Didelis rankšluostis po maudynių;

5. Pripučiamas baseinas mažiesiems;

6. Kepurė nuo saulės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS