Pilvo sienos išvarža – tai, ko nereikėtų ignoruoti | Diena.lt

PILVO SIENOS IŠVARŽA – TAI, KO NEREIKĖTŲ IGNORUOTI

  • 0

Jaučiate diskomfortą pilvo srityje ir svarstote, ar tai galėtų būti pilvo sienos išvarža? Tokia būklė ganėtinai dažna ir yra būdinga tiek vyrams, tiek moterims. Kai kuriems pilvo sienos išvarža nesukelia didelio diskomforto, todėl ir gydytis tokiu atveju neskubama. Tačiau kartais komplikacijos gali būti itin rimtos.

Todėl ignoruoti šios, iš pirmo žvilgsnio nedidelės problemos jokiu būdu nereikėtų. Naudingos informacijos apie tai, kaip atpažinti pilvo sienos išvaržą, kokios jos priežastys, simptomai, diagnostika ir gydymas, pateikiame šiame straipsnyje.

Kodėl atsiranda pilvo sienos išvarža?

Pilvo sienos išvarža būna įgimta, įgyta ir gali būti bet kurioje pilvo sienos vietoje, o dažniausios iš jų – bambos ir kirkšnies. Pirmoji atsiranda iš karto po gimimo arba šiek tiek vėliau, kuomet ne iki galo užsidaro naujagimio bambos žiedas. Dažniausiai ji diagnozuojama vaikystėje. Kitos išvaržos paprastai atsiranda esant silpniems pilvo sienos raumenims arba suardžius pilvo sienos vientisumą. Tai gali lemti sunkių daiktų kėlimas, nutukimas, skysčio kaupimasis pilvo ertmėje, nėštumas. Išvarža taip pat gali atsirasti po pilvo operacijos.

Kokie yra pilvo sienos išvaržos simptomai?

Pilvo sienos išvarža gali sukelti įvairius simptomus. Jų intensyvumas priklauso nuo išvaržos dydžio. Vienas dažniausių simptomų – guzas pilvo srityje, kuris didėja kosint, stanginantis arba ką nors keliant. Aplink jį gali būti odos spalvos pakitimai. Išvaržai didėjant, jaučiamas skausmas arba diskomfortas. Dalis išvaržų nesukelia jokių akivaizdžių simptomų ir apie jas sužinoma tik įvykus komplikacijai (įstrigimui). Todėl jaučiant bet kokius prieš tai aptartus simptomus, rekomenduojama kreiptis į specialistus.

Kaip diagnozuojama pilvo sienos išvarža?

Įprastai išvarža diagnozuojama apžiūros ir apčiuopos būdu. Jei diagnozė neaiški, atliekama echoskopija, kompiuterinė arba magnetinio rezonanso tomografija.

Kaip gydoma pilvo sienos išvarža?

Vienintelis pilvo sienos išvaržos gydymo būdas yra operacija. Po operacijos, tikimybė, kad tokia problema pasikartos, labai maža bet galima.

Negydoma pilvo sienos išvarža gali sukelti rimtų komplikacijų, pavyzdžiui, žarnyno įstrigimą. Dėl šios priežasties gali atsirasti žarnų nepraeinamumas, sutrikti įstrigusio organo kraujotaka ir prasidėti gangrena. Tokiu atveju būtina skubi gydytojo pagalba.

Taigi kad ir kokia nepavojinga ji kartais atrodytų, ignoruoti tokios problemos tikrai nereikėtų. Patyrę ir savo darbą puikiai išmanantys chirurgai gali suteikti efektyvų gydymą.

Na, o jei norite išsirinkti išties patikimą specialistą, tai galite padaryti spustelėję ant šios nuorodos https://anteja.lt/gydytojai-specialistai/chirurgai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS